Büyük benekli alabalıklar ortalama 30 cm uzunlukta ve 0,5-1 kilo ağırlıkta, en büyükleri 1 metre ve 25 kilo olurlar.
Ülkemizde alabalıklar porsiyonluk tabir edilen 3-4 tanesi 1 kg çeken ortalama 200- 300 gr. ağırlıkta iken pazarlanmaktadır. Gökkuşağı alabalıkları bu ağırlığa 10-12 ayda ulaştınlabilmektedir.
3-4 adet / 1Kg.
Yurt dışı piyasasında daha çok büyük balık tercih edildiğini belirten Merzeci, "Alabalık ve somon akraba türler. Böylece bir bakıma ortaya somon balığı çıkmış oluyor. Geçmişte alabalıkta belli bir kilogramın üzerine ulaşamıyorduk. Balıkta istenen ağırlıklara ulaşılması için bu yöntem uygulanmaya başlandı.
Alabalığın ortalama vücut uzunluğu 15-20 cm, ağırlığı 1.5-2 kg olur.
İlgili 33 soru bulundu
Alabalık yavruları, büyütme havuzlarında ise 125-150 gün içerisinde parmak boya ulaşıyor. Sonrasında 7 ay içerisinde 200-250 gram porsiyonluk alabalık olarak sofralara sunuyor.
Alabalıklar 1.5 kg ile 2.5 kg'a kadar büyütülerek somon haline gelmektedir.
Hızlı akan dere ve akarsuların popüler balıkları olan alabalıklar bol oksijen ihtiyacı gösterdiklerinden dolayı soğuk ve temiz suları sever. Tatlı su kökenli balıklar olup bazı türleri denizlere beslenme göçleri yapar.
Alabalık soğuk, temiz ve çakıllı bölgeleri seven, hem tuzlu hem de tatlı sularda yaşayabilen bir balık türüdür. Derisi ince ve pulsuz, karın boşluğu küçük ve az kılçıklıdır. Bu özellikleri nedeniyle bol etli bir balık olarak öne çıkmaktadır.
Anadolu'ya özgü endemik bir tür olan kırmızı benekli alabalıklar, içme suyu kalitesindeki soğuk sularda yaşıyor. Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu, Marmara Bölgesi ve Abant Gölü gibi ülkemizin farklı bölgelerinde 6 türü bulunuyor. Kırmızı benekli alabalığın vücudu mekik şeklindedir ve yanlardan hafif basıktır.
Elazığ alabalık yetiştiriciliğinde zirvede
Alabalık üretiminin 2011 yılında 14 bin 867 ton ile en yüksek seviyesini gördüğünü ve devam eden yıllarda ortalama 13 bin tonluk üretimle Elazığ'ın alabalık yetiştiriciliğinde Türkiye'de ilk sıraya yerleştiğini belirten Karahan, uzun yıllardır birinciliği koruduğunu kaydetti.
Göl ve nehir alabalık türlerinin avlarında çoğunlukla Döner Kaşıklar, Spin Kaşıklar, Kesme Kaşıklar, Jig Yemler, Maket Yemler ve Silikon Yemler kullanılır. Tüm bu yem çeşitleri ile oldukça verimli sonuçlar alabilirsiniz.
Ortalama 30 cm uzunlukta ve 0,5-1 kg ağırlıkta olup, üreme zamanları eylül ayından mart ayına kadar uzanır. Yumurtlaması soğuk (5-7 C°), berrak ve bol oksijenli akarsuların kaynak kısımlarında sonbaharda olur.
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
Alabalığın mevsimi yazın başlangıcıdır. Yazın başlangıcından yazın sonuna kadar alabalık tüketimi için ideal bir zaman dilimi olarak bilinir.
Yaban hayatında somon ve alabalık eti astaksantin adı verilen bir antioksidan nedeniyle kırmızı/pembe renkte olabilir. Astaksantin doğal sularda algler, mayalar ve bakteriler tarafından üretilir. Bu organizmaların tümü somonların gıda zincirindedir. Astaksantin somonlar için önemli bir besin maddesidir.
Bu nedenle kışın profesyonel balıkçılar başta olmak üzere amatör balıkçılarda, kışın tatlı suda kolaylıkla balık avlayabilirler. Örneğin; Gümüş balığı, Tatlısu Turna, Tatlısu Levreği, Tatlısu Alabalığı bu balıkların başında gelmektedir.
Japon da ekmek yer. Ama hayvansal proteinin sakıncaları olduğu gibi ekmeğin de sakıncaları var.
Dişi bireyler daha mat renklidir. Tabii sularda 1 kilogram alabalık, 1900 - 2000 arasında yumurta bırakır.
Kuluçka döneminde 10 oC su sıcaklığında gökkuşağı alabalığının döllenmiş yumurtalarından 32 ila 36 gün sonra vitellus keseli (yedek besin keseli) larvalar çıkar.
Pelet yemleme ile 1.3 kg yemle 1 kg alabalık elde edilir. Balığın yediği yem balığın büyüklüğüne, sağlık durumuna, su sıcaklığına bağlı olarak değişir.
Bu ayrım işleminde erkek ve dişi balığın vücut yapısına bakılır. Dişilerde karın daha şişkindir. Cinsiyet deliğinin etrafı kırmızı görünümdedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri