Banka hesabına bloke konulması (Blokaj) kişilerin borçlarını ödememeleri halinde, alacaklı tarafın kendini güvence altına almak için, borçlunun para kaçırmasının önüne geçmek için yapılan bir süreçtir. Suç içeren işlemlerde kullanıldığı şüphesi üzerine, banka hesaplarına bloke konulması mümkündür.
Söz konusu kişinin tüm banka hesapları, borç miktarınca bloke edilir. Hesaptaki miktar, borç tutarından fazlaysa bu durumda borç tutarı dışındaki rakam transfer edilebilir ya da kullanılabilir. Ancak blokeli miktar, hiçbir şekilde kullanılamaz. Böylece alacaklı taraf, borç tahsilatını yapabilir hâle gelir.
İcra takibi başlatıldıktan sonra ödenmez ve itiraz da edilmezse icra takibinin kesinleşmesi sonucunda alacaklının haciz isteme yetkisi doğar. Burada alacaklı banka hesabınıza haciz konulmasını da icra dairesinden talep edebilir. İcra dairesi alacaklının talebi sonucunda banka hesabına bloke koyabilecektir.
Hangi Banka Hesaplarına Haciz Konulamaz? İcra hukuku kapsamında borçlunun maaş hesabının haczedilmek istenmesi durumu buna bir istisna getirmektedir. Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz.
Banka maaşın ne kadarına el koyabilir sorusunun cevabı, İcra ve İflas Kanunu'nda belirlenmiştir. Buna göre, banka maaşına el koyma işlemi, işçinin net maaşının dörtte birinden fazla olmamak üzere yapılır. Yani, maaşınız 6.000 TL ise, en fazla 1.500 TL'si haczedilebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Banka Maaşa Bloke Koyabilir mi? Bankaların maaşı haczetme konusunda hukuki sınırlar çerçevesinde ilerlemesi mümkün olurken maaşa tamamen el koyma ya da bloke koyma hukuki açıdan mümkün değildir.
Buna göre el koyma işlemini, hâkim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile kolluk görevlileri gerçekleştirebilecektir.
9 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 2. Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir.
e-Devlet sitesine giriş yaptıktan sonra arama kısmına e-haciz yazmamız gerekiyor. Yazdıktan sonra seçenekler arasında araç haciz sorgulama seçeneği de karşımıza çıkmaktadır. İsterseniz buradan da kontroller yapabilirsiniz. Yaptığınız sorgulama sonrası sizin adınıza olan e-haciz var ise karşınıza çıkacaktır.
Alacaklı tarafın, başlatmış olduğu icra takibi kesinleşmesinden sonra borçlunun haciz caiz olan bir takım taşınmaz malına, taşınır malına veya üçüncü kişilerdeki hak ve /veya alacağına haciz koyabilir. Borçlunun üçüncü şahıslarda bu anlamda bankadaki mevduatına (parasına) da haciz konabilir.
Kocanın borcundan dolayı haciz gelmesi eşi etkilemeyen bir durumdur. Gelen haciz kocanın maaşına olurken evin borçlu olmayan eş üzerine olması durumunda eve haciz gelmesi söz konusu olmaz. Haciz işlemi borçlu olan kişinin üzerine olan mallarda uygulanır.
Suç içeren işlemlerde kullanıldığı şüphesi üzerine, banka hesaplarına bloke konulması mümkündür. Şüpheli hesap hareketlerinin varlığı halinde şirketlere ait ya da bireysel banka hesaplarına bloke konulması sıkça rastlanan bir durumdur.
Avukatların Uyap'ta Tanımlı Banka Hesaplarına Haciz / E-Haciz Yapılamaz!
Vatandaşların hesapları bloke olduğu zaman hiçbir koşulda hesaplarındaki parayı kullanamaz ve hesapları ile ilgili işlemler yapamaz. Bu bloke olayının kaldırılmasını isteyenler, ilk önce borcu oldukları yerlere bütün borçlarını ödeyerek borçlarını kapatmaları gerekir.
MASAK TARAFINDAN BANKA HESABINA KOYULAN BLOKE
Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de Cumhuriyet savcısı da el koyma kararı verebilmektedir. Cumhuriyet savcılığınca verilen el koyma kararı en geç dört saat içinde hâkim onayından geçmelidir.
Banka Hesabına Bloke Konmasının Nedenleri
İcra takibinin kaldırılmasını isteyenlerin tüm borçlarını ödemesi ve borcunu ödediğine dair banka veya vergi dairesine kanıt sunması ve haciz kaldırma işlemi için başvurması gerekmektedir. Blokenin kaldırılması için vatandaşların tüm borçlarını ödemesi gerekiyor.
E-haciz üzerinden haciz borcunuzu öğrenebilmeniz için borcunuz devlet kurumlarına olmalıdır. Çünkü E-devlet üzerinden yapmış olduğunuz haciz sorgulamaları yalnızca maliye bakanlığını kapsar. Özel kurumlara, bankalara olan borçları içeren haciz işlemleri E-devlet üzerinden sorgulanamaz.
E-haciz kaldırma için de borcun ödenmesi veya yapılandırılması gerekir. Borç ödendikten veya yapılandırma yapıldıktan sonra ilgili kuruma dilekçe yazılarak e-haciz kaldırma talebinde bulunulur. Bu talep üzerine ilgili kurumdan “Borcu yoktur.” belgesi alınarak bankaya teslim edilir ve hesaplardaki bloke kaldırılır.
Kişiler bankalara olan borçlarını süresi içerisinde ödemez iseler bankalar 1 ay içerisinde hesaba bloke koyar. Bu süreçte eğer borçlu tarafından ödeme yapılır ise konulan bloke kaldırılır. Ancak süresi içerisinde borç ödenmez ise banka yasal yollar ile icra işlemlerini başlatmaktadır.
Borçlu borcunu ödemediği takdirde ilk önce maaşına haciz koyulacaktır. Ardından evine haciz işlemi başlatılabilir. Maaşa konulan haciz işlemi evde başlatılan hacze engel değildir. Ancak eve haciz gelmesi durumunda, evdeki her şey haczedilemez.
Borçlar Kanunu'na göre alacaklar için 10 yıllık zamanaşımı süresi mevcuttur. Bu zamanaşımı süresinin dolması ile icra dosyası kapanabilir. Bu durumda borçlunun icra müdürlüğüne borcun zamanaşımının dolduğu yönünde talepte bulunması gerekir.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin aldığı içtihat değişikliği kararı ile 3 bin 300 TL'nin altındaki borçlar için icra takibi başlatılmayacak. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 3 bin 300 TL'nin altındaki alacaklar için Tüketici Hakem Heyetine başvurulmadan icra takibi açılamayacağına yönelik bir karara imza attı.
MASAK bloke işleminin kaldırılması için MASAK'a itiraz dilekçesiyle başvurulması gerekir. İtirazın kanuna ve usule aykırı olmaması gerekir. Ciddi bir konu olduğu için gerek dilekçe yazılmasında gerek MASAK'a itiraz dilekçesi sunulmasında bir avukatın yardımı olması büyük önem arz eder.
Bu Kanun gereğince yapılan yardımlar ve proje destekleri ile 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun gereğince verilen yaşlılık ve engelli aylıkları, kişinin rızası olsa bile haczedilemez, başkasına devir ve temlik edilemez.
Bir başka durum açısından da Masak; 5549 sayılı kanun ile kendisine verilen görev ve yükümlülükler kapsamında suç gelirlerinden kaynaklanan kara paranın aklanması veya terörizm finansmanının sağlandığı şüphesi bulunan banka hesaplarına da bloke koyabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri