Antalya ilinin ilçeleri; Akseki, Alanya, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradı, Demre, Kaş, Kemer, Korkuteli, Kumluca, Manavgat, Serik, Muratpaşa, Konyaaltı, Aksu, Döşemealtı, Kepez'dir.
Alanya, Antalya İli sınırları içerisinde şehir merkezine 135 km. mesafede Akdeniz kıyısında yer almakta ve 36°30'07” ve 36°36'31” kuzey enlemleri ile 31°38'40” ve 32°32'02” doğu boylamları arasında175.658 hektarlık bir alanı kapsamaktadır.
Çevresindeki Manavgat, Gazipaşa ve Gündoğmuş ilçelerine komşu olan Alanya, Antalya şehir merkezine yaklaşık 130 kilometre uzaklıktadır.
Muratpaşa, Antalya'nın merkez ilçesidir. İlçe, yıl boyunca milyonlarca ziyaretçiyi ağırlamaktadır.
Antalya ilinde 19 tane ilçe vardır.
İlgili 44 soru bulundu
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - TÜRKİYE'de nüfus sıralamasında beşinci büyük il olan Antalya'nın en kalabalık ilçesi olan Kepez, 574 bin kişilik nüfusuyla 81 ilin 43'ünü geride bıraktı.
Antalya, Antalya ilinin merkezi olan şehirdir.
Antalya ilinin ilçeleri; Akseki, Alanya, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradı, Demre, Kaş, Kemer, Korkuteli, Kumluca, Manavgat, Serik, Muratpaşa, Konyaaltı, Aksu, Döşemealtı, Kepez'dir.
Evliya Çelebi'ye göre limanı, 200 parçalık gemi alacak büyüklüktedir. İdarî bakımdan Konya'ya bağlı Teke Sancağı'nın merkezi olan Antalya, Osmanlı imparatorluğunun son yıllarında bağımsız sancak haline getirildi.
Ankara. Genel Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, Antalya'nın doğusundaki Manavgat, Alanya, Gazipaşa, İbradı, Akseki, Gündoğmuş ilçeleri ile Mersin'in Anamur ilçesi çevrelerinde perşembe öğle saatlerine kadar kuvvetli yağışların etkili olacağı belirtildi.
Antalya ile Alanya arası karadan 135 km sürmektedir. Bu zaman dilimi kara taşıtları ile 2 ile 2 buçuk saat arası sürmektedir.
Belek, Antalya'nın Serik ilçesine, bağlı bir mahalledir.
Akdeniz Bölgesinin batısında yer alan Antalya, Türkiye'nin en kalabalık 5. şehridir. Toplam nüfusu 2.500.000'nin üstünde olan şehirde turizm, sanayi ve tarım gelişmiştir. Antalya'nın batısında Muğla ve Burdur yer alır. Sınır komşusu olduğu diğer iller Konya, Karaman ve Isparta'dır.
Alanya'nın ilk kez ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu henüz bilinmemektedir. Kentin bilinen en eski adı Korakesium dur. Bizans döneminde ise Kalanoros ismi verilmiştir. 13, YY da Anadolu Selçuklu Hükümdarlarından 1, Allaaddin Keykubat'ın (1200-1237) kaleyi alması ile şehrin ismini Alaiye olarak değiştirmiştir.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Alâiye, önce Kıbrıs Eyaletine bağlanır (1571), ardından Konya Vilayetinin sancağı yapılır (1864), sonra Antalya sancağına (1868) ve nihayet 1871 yılında da Antalya'nın ilçesi yapılır.
TÜİK rakamlarına göre 2021 yılında 333 bin 104 olan Alanya'nın nüfusu yüzde 5,26'lık bir artışla 350 bin 636 oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, “Nüfusumuz 26 ilden fazla ve her yıl katlanarak büyüyoruz.
Antalya, onun adından gelmektedir. Yapılan arkeolojik kazılarda Antalya ve bölgesinde, günümüzden 40 bin yıl önce insanların yaşadığı ispat edilmiştir.
Antalya'da Rusça konuşan yaklaşık 200 bin kişi bulunduğunu belirten Muhittin Böcek, “Konut satın alan 90 bin Rus vatandaşı var. Konyaaltı Belediye Başkanlığı dönemimde Konyaaltı'nda yabancılara özel bir meclis de oluşturmuştuk.
Sultan I. Gıyaseddin Keyhüsrev, saltanatı sırasında Antalya'yı üç aşamalı olarak 1207 yılında fethetmiştir.
Kemer. Antalya'da 5 yıldızlı otel ve deniz tatili denilince ilk akla gelen beldelerden biri olan Kemer, haliyle Antalya'nın en popüler tatil bölgeleri listesinde de ilk sırada yer alıyor.
Muratpaşa, Antalya'nın ilçelerinden biridir. 64 mahallesi vardır. İlçe sınırları içinde belde, köy, oba, mezra gibi yerleşim yerleri yoktur. İlçe kuzeyde Kepez, doğuda Aksu ve batıda ise Konyaaltı ilçelerine komşudur.
Geyik, tilki, sansar, sincap, alageyik, yabankeçisi, çakal, sırtlan, kurt, ayı, keklik, bıldırcın, üveyik, yaban güvercini, çulluk, turaç, karatavuk, sarıasma ve turna ilin başlıca yaban hayatını oluşturmaktadır.
Antalya İlinde Hangi İlden Kaç Kişi Yaşıyor? (2020 Yılı) 1-Antalyalı: 1.090.951 kişi (% 44,46) 2-Konyalı: 95.797 kişi (% 3,90) 3-Burdurlu: 78.784 kişi (% 3,21) 4-Ispartalı: 62.719 kişi (% 2,56) 5-Diyarbakırlı: 46.830 kişi (% 1,91) İnteraktif harita:drdatastats.com/yasadigim-ilde…
Antalya halkının çoğu Antalya'ya başka yörelerden gelmiştir. Yani doğal olarak büyük bir çoğunluk Antalya'da doğmamıştır. Ancak şimdi Antalya'da yaşıyoruz. Trakya'dan, Diyarbakır'dan, Konya'dan, Burdur'dan, Isparta'dan Sivas'tan, Kastamonu'dan veya Ağrı'dan, Hakkari'den, gelmiş olabiliriz.
Öncelikle Aspendos Antik Tiyatro mutlaka gezilmelidir. Akabinde gezmek için Manavgat Şelalesi, Tazı Kanyonu, Düden Şelalesi, Antalya müzesi, Termessos Antik Kent, Antalya ters ev ve tabii yazın gidenler için Konyaaltı sahili tercih edilebilir. Antalya'yı bilindik bir şehir yapan diğer meşhur yer ise Kaleiçi'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri