Çocuk aldırma İstanbul, istenmeyen gebeliği sonlandırmak için, kürtaj yoluyla yapılan bir işlemdir. Hem evli hem de bekâr kadınlar, çeşitli nedenlerle çocuk aldırmayı tercih edebilir. Ancak gebeliğin, yasal sınır olan 10. haftayı geçmemiş olması gerekir.
Gebeliğin 1 haftalık olduğu dönemde kürtaj genellikle mümkün değildir. Bu dönemde gebelik hala döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmeye başladığı aşamadadır ve henüz embriyo oluşmamıştır.
Kürtaj 10 haftaya kadar yapılabilse de en uygun zaman 5-7. gebelik haftaları arasıdır. Çünkü bu haftaların altında ve üstünde kürtaj riskleri biraz artar. Kürtajın 5 haftanın altında yapılması durumunda gebeliğin devamı ve kanama riski görülebilir.
Dinen meşru ve bir mazeret olmadıkca çocuk düşürmek ve aldırmak haram ve cinayet hükmündedir. Çocuk düşürmek ve aldırmak, gebeği önleyici tedbirlerden değildir."
Sedasyon anestezi uygulanacak kadınlarda, 6-8 saatlik açlık süresi gerekmektedir. Rahim ağzının aşırı sert olduğu, özellikle daha önce gebelik geçirmeyen ve gebelik kesesi izlenmeden yapılan kürtajda rahim içine girilemeyebilir ve gebelik tahliyesi yapılamayabilir. Bu durumda kürtaj 5-7 gün sonraya ertelenebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Çocuk aldırma, yasalarımıza göre gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilmektedir. Yani hamileliğin 2,5 ayına kadar kürtaj yapılabilir.
İstenmeyen bir gebeliği sonlandırmak için bir kadın doğum uzmanına başvurulur ve ilk olarak ultrason dahil olmak üzere jinekolojik muayene yapılır. Gebelik sonlandırma işlemi öncesi yapılacak olan bu muayenede gebeliğin yerleşimi ve kaç haftalık olduğu detaylı bir şekilde incelenmelidir.
Kürtaj caiz midir? sorusunun cevabı bazı fakihlere göre 120 güne kadar caiz olarak kabul edildiği bildirilmektedir. Diğer fakihlere göre ise caiz olmamaktadır. Genel olarak tüm fakihlere göre 120 günden sonraki kürtajlar ise haram olduğu bildirilmiştir.
Tıbbi yardım aracılığıyla düşürülmesine onay verilmiş olan embriyo, tıbbi olarak tahliye edilen bir tümör kadar canlıdır, ama tıpkı tümör gibi hiçbir koşulda kişilik haklarından faydalanmaya namzet, bağımsız bir organizma değildir.
İstenmeyen bir hamileliğin sonlandırılması için ülkemizde uygulanan tek yöntem kürtajdır. Bazı kadınlar adet gecikmesi nedeniyle "söktürücü iğne" olarak tabir edilen uygulamalara baş vurmaktadır. "Söktürücü iğne" var olan bir gebeliğin düşmesini asla sağlayamaz.
18 yaşından büyük ve evli olan bayanlar eşlerinin imzası ile onay alınarak kürtaj olabilirler. 18 yaşından büyük ve bekar olan bayanlar ise sadece kendi rızaları ile kürtaj olabilirler. 18 yaşından küçük olanların evli veya bekar olsalar da anne-babalarının onayı gerekir.
Genellikle 10-15 dakika süren, lokal veya genel anestezi uygulanarak yapılır. Bu adımların ardından kürtaj işlemi tamamlanmış olur. Kürtaj işlemi sonrası kişi genelde 1 saatlik dinlenme süreciyle birlikte taburcu edilir.
Kürtaj işleminden sonra hasta ortalama 30 dakika dinlendirilir. Operasyondan sonra anesteziye bağlı halsizlik ve bulantı olabilir. Aynı şekilde kasık ağrısı da hissedilebilir. Fakat tüm bu şikayetler 1 saate kadar geçer ve lokal anestezi sayesinde çok az ve kısa görülür. 1 saat sonra yeme içmeye izin verilir.
Yaklaşık düşüklerin yarısında kürtaj gerekmez. Bunlara komplet (tam) düşük denir, yani içerde parça kalmaz. İçeride parça kalan düşüklerde yani inkomplet düşüklerde kürtaj yapmak gerekir. İnkomplet düşüklerde tam düşük olması beklenebilir ancak kanama ve enfeksiyon için iyi takip gerekli.
Haftadan önce ve 10. Haftadan sonra yapılmamalıdır. 5. Haftadan önce gebelik kesesi yerleşmeden önce yapılan kürtaj işleminde, gebelik fark edilmeden devam edebilir.
Oysa ki kürtajın ilk gebelikte ya da doğum sonrasında yapılmış olması olası komplikasyonlar açısından fark yaratmaz. Bu nedenle planlı olmayan bir gebelik, ilk gebelik dahi olsa, güvenli bir ortamda, kürtaj yolu ile sonlandırılabilir.
WHO, 2005 Dünya Sağlık Günü'nde (7 Nisan) yaptığı açıklamada, kürtaj operasyonlarında her yıl 68 bin kadının yaşamını yitirdiğini belirtiyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, her yıl yaklaşık 530 bin kadın, gebelik veya doğum sırasında hayatını kaybediyor.
Kürtaj eğer 5 haftadan önce yapılırsa gebeliğin devam etme riski vardır. Bu yüzden kürtaj için gelen bir kadında gebelik haftası mutlaka doğru olarak bilinmelidir. 4-5 haftalık gebeliklerde 1 hafta daha beklemek ve fetal yapı görüldükten sonra kürtajı yapmak daha sağlıklı olacaktır.
Bu yöntem rahim zarı delinmesi, yapışıklık gibi sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Ancak günümüzde kullanılan vakumlu kürtaj yöntemi, rahimde herhangi bir sağlık sorunu meydana gelmesine neden olmamaktadır. Kürtajın genital bölgeye zararı var mı? Kürtaj Genital bölgeye zarar veren bir yöntem değildir.
Cenine karşı bir cinayet işlenmesi halinde gurre denilen bir ceza tazminat ödenir. Gurre miktarının sünnetteki tatbikat örneğinden yola çıkarak 5 deve, altın ve gümüş (212 gram altın) olduğu görülmektedir. Gurre ceninin mirası kabul edilir. Düşmesine sebep olan kimse hariç varisleri arasında paylaştırılır.
Sebep yokken ilk altı haftanın sonuna kadar çocuk düşürmenin hükmü vicdanî bir günahtır; pişman olur, tövbe istiğfar eder ve bolca sadaka verir.
'Kürtajı yasaklayan ayet yoktur'
Kürtajın yasak olduğuna dair açık bir ayet yoktur.
"RU-486" veya diğer adıyla "mifepriston" adı verilen bir ilaç tablet şeklinde olup, başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerinde gebeliğin en erken dönemlerinde etki ederek sonlanımı (gebelik terminasyonunu) sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.
Düşüğü hızlandırmak için ne yapabilirim sorusunu hastalarımızdan alıyoruz. Ancak biz hastalarımızın doktor kontrolü altında olmadan herhangi bir tedavi almasını önermiyoruz. Ancak doktoru önerdiyse istirahat sırasında bol sıvı tüketerek, ağrı kesiciler kullanarak evde düşüğün sonlanmasını bekleyebilir.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri