Tuvalet temizliğine başlarken ilk olarak kaynar su ile yıkanmaya başlanır. Böylece genel bir tozun pisliğin temizlenmesi sağlanmış olur. Ardından çamaşır suyu gibi temizlik malzemelerini direkt olarak fayansların üzerine dökülür ve 5-10 dakika kadar bekletilir. Ardından yine sıcak suyla durulanır.
Alaturka tuvaletin etrafındaki fayansları etkili bir banyo yüzey temizleyici ile düzenli olarak temizleyin. Tuvalet taşı ve fayans temizliğinde yoğun kıvamlı çamaşır suyu ve çamaşır suyu katkılı ürünler kullanmak, yapılan temizliğin etkisini artıracaktır. Temizlik ürününü uyguladıktan sonra en az 30 dakika bekleyin.
Taharet işlemi erkeklerde arkadan öne doğru,bayanlarda önden arkaya doğru yapılır.Bu sayede bayanlar dışkılarından gelen pisliklerini vajinaya bulaştırmamış olur ve vajinal hastalıklardan korunur.
Klozetler sadece dekoratif amaçlı düşünülmemeli. Alafranga görünümlü ama alaturka gibi çömelerek yapılabilen tuvaletler şu an için en sağlıklısı… Anatomik olarak çömelerek tuvalet sistemi, bilinen en sağlıklı yöntemdir. Ayrıca yüksek klozetlerde harcanan efor, çömelmenin tam iki katıdır.
1/4 fincan Boraks'ı klozete dökün ve klozet fırçasıyla çevirin. 1 bardak sirke ekleyin ve karışımın yaklaşık 20 dakika klozete oturmasına izin verin. Lekeleri çıkarmak için kaseyi tuvalet fırçasıyla ovarak bitirin. Durulamak için tuvaleti yıkayın.
İlgili 33 soru bulundu
Tuvalet temizliğinde en çok tercih edilen ürünlerin başında çamaşır suyu gelir. Çamaşır suları hem lekeleri yok ettiği hem de mikroplar üzerinde etkili olduğu için daha sık kullanılır. Bunun yanı sıra kireç sökücü, sprey ve krem formunda olan tuvalet ve banyo temizliği ürünleri farklı yüzeylerde kullanılır.
1/4 fincan Boraks'ı klozete dökün ve klozet fırçasıyla çevirin. 1 bardak sirke ekleyin ve karışımın yaklaşık 20 dakika klozete oturmasına izin verin. Lekeleri çıkarmak için kaseyi tuvalet fırçasıyla ovarak bitirin. Durulamak için tuvaleti yıkayın.
Evlerde alafıranga tuvaletler daha hijyeniktir. Ancak umumi tuvaletlerde özellikle erkekler için olan umumi tuvaletlerde alaturka tuvaletler daha hijyeniktir.
Klozete oturarak ihtiyaç gidermenin bazı hastalıklara davetiye çıkardığı kanıtlanmıştır. 'Journal of Medical Sciences' (Tıp Bilimleri Bülteni) isimli bir dergide yayımlanan çalışmaya göre, bağırsaklarımızı klozete oturarak boşaltmak şu tarz hastalıkların birincil sebebi: Hemoroid (Basur) Bağırsak iltihabı
4 -Tahriş yapabileceğinden, taharetlenirken sabun veya şampuan kullanmayın. Kurulanırken sert kağıt veya bez yerine yumuşak tuvalet kağıdını tercih edin.
İdrar yapıldıktan sonra idrar yollarında kalabilecek damla ve sızıntıların temizlenmesine özen gösterilmesi gerekir. Bu şekilde idrar yollarında tam kurulanma sağlanmışsa abdest alınabilir.
Makat ve çevresini çok silmek
Elbette tuvaletinizi yaptıktan sonra temizlik çok önemli. Ancak eğer makat ve çevresini aşırı silerseniz cildinizi tahriş edersiniz. Tuvalet kağıdı sizin için yeterince temizleyici değilse ıslak mendil kullanın.
Tuvalet ihtiyacı da, namazda huşûyu engelleyen ve dikkati dağıtan bir etki yapacağından bu hâlde iken namaz kılmak mekruhtur. Hz. Peygamber (s.a.s.), idrarı sıkışık durumda olan veya yemek hazırken namaza duran kişinin namazının faziletinin tam olmayacağını belirtmiştir (Müslim, Mesâcid, 67 [560]).
Avantajları Bacağı ve kalçayı kirli olabilecek bir yüzeye değdirmeyi gerektirmez. Çömelerek kullanıldığından, boşaltım daha çabuk, rahat ve tamamen yapılır. Hamile kadınlar için çömelme, rahme yapılan baskıyı önler.
Alaturka tuvalet tıkanıklığı, çoğunlukla tuvalet deliğine atılan peçete, bez ve kağıtların birikerek akışı engellemesi sebebi ile olmaktadır. Tuvalet kağıtları ve peçetelerin bir kısmı suda erimezler, tuvalette kullanılan kağıtların çöp kutusuna atılması daha doğru olabilir.
İşyeri veya ev fark etmeksizin tuvaletlerde atık peçete kovası bulunması, tuvalet tıkanıklığına alınacak önlemler açısından faydalı olacaktır. Bu doğrultuda özellikle ıslak mendiller tuvalet giderine atılmamalıdır. Tuvalet kağıdı yapısı itibari ile suda erir ve çabuk parçalanır.
Aslında düzenli rutinler halinde doğru malzemelerle klozeti temizlemek çocuk oyuncağıdır. Çok genel bir kural olarak, temel temizlik için klozet haftada en az bir kere temizlenmelidir.
Kanalsız klozet kullanmanın en büyük avantajlarından biri kanalsız klozetlerin hijyenik olmasıdır. Kanalsız yapı sayesinde kirlenmenin ve bakteri birikiminin önüne geçilir. Bu, temizlik süresini azaltırken, aynı zamanda daha sağlıklı bir tuvalet ortamı sağlar.
Sirke ile Daha Hijyenik
Beyaz sirkeyi direkt kararmış bölgeye uygulayabilir, ya da sifon kabinine döküp sifonu çekerek klozet temizliğinde kullanabilirsin. Ardından yapacağın fırçalama işlemi ile klozetteki leke ve sararmanın yok olduğunu görebilirsin.
Sindirim yolu ile bulaşan enfeksiyonların hijyen koşullarına uyulmaması sonucu enfekte kişilerin dışkıları, bazen de idrarları ile atılan etkenlerle bulaşmış su ve besin maddelerinin alınması sonucu da oluşabileceğini ifade eden uzun, şunları kaydetti: 'Bu hastalıklarda en sık görülen belirti ishaldir.
KARBONAT KULLANIN
Karbonat, çamaşır suyunun aksine biriken kireci doğrudan temizler.
Doğal bir yöntem olarak karbonat ve sirke tuvalet taşı temizliğinde yeterli olacaktır. Karbonatı tuvalet taşına döktükten sonra sirkeli suyu üzerine boşaltıp durulama işlemini gerçekleştirin. Aynı şekilde limon suyu ve karbonat karışımını da sararmaya karşı etkili bir yöntem olarak kullanabilirsiniz.
PORÇÖZ. Porçöz Pas ve Kireç Çözücü'yü çaydanlık, su ısıtıcısı, duşa kabin, duş başlığı, lavabo, tuvalet, küvet, fayans ve seramik banyo yüzeylerinde, cam eşya yüzeyleri gibi pas ve kireç kalıntılarının sıkça görüldüğü alanlarda kullanabilirsiniz.
Klozetin içine çamaşır suyu dökerek 5 dakika bekleyin ardından sert kıllara sahip bir fırça ile klozetin iç kısmını iyice fırçalayın. Bu işlemden sonra klozeti durulayın. Mineralli temizleyiciler ile klozetin içini yeniden fırçalayın. Güçlü bir kireç çözücü ile kireç kalıntılarını temizleyin.
Klozet kapağınızın ve koltuğunuzun yüzeylerini nemli bir sünger veya bezle temizleyin ve yalnızca nötr sabun veya yumuşak ve doğal standart ev temizlik ürünleri kullanın. Temizlendikten sonra yüzeyleri silmek için temiz su ve yumuşak bir bez kullanın, böylece klozet ve kapağında kalıntı kalmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri