Fazla zorlamazsaniz bir sorun olmaz en azindan birbuçuk aya tamamlayana kadar alçısız ama zorlamadan birşey kaldirmadan dursada olur. Bileklik falan takman gerekebilir. Bileklik falan takman gerekebilir. Yanlış kaynama durumu yok ama kaynamadan kırılma durumu var o yüzden çıkarma.
Alçı Çıktıktan Sonra uzun süren alçı uygulamalarında kemik ve kaslar uzun süre hareketsiz kaldığı için zamanla tembelleşir ve zayıflar. Alçı çıkarıldıktan sonra bazı şikayetlerin görülmesi normaldir. Hareketsizlik ve kullanmama kemiğin zayıflamasına yol açar. En kısa zamanda Fizik tedaviye başlanması gerekir.
Eğer alçı ile tedavi devamına karar verilir ise 3 hafta hafta sonra radyolojik inceleme yapılmalı ve kırığın pozisyonunun kayıp kaymadığı takip edilmelidir. 5-6 hafta sonunda da alçı çıkarılır.
Eğer kırık yer değiştirmemiş, basit iki parçalı ve yer değiştirme potansiyeli yok ya da çok az ise kırık alçı ile sabitlenerek tedaviye başlanır. Ortalama 4-6 hafta alçıda kalır.
Bununla birlikte tendon ya da kas dinlendirilmesi durumlarında başvurulan bir yöntem olarak bilinmektedir. Bu alçının en temel özelliği su geçirgenliğine sahip olmasıdır. Bu alçıyı olduğu yerden çıkarmak için titreşimli testereye ihtiyaç duyulmaktadır. Dolayısıyla evde çıkarmak pek de mümkün görünmemektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Bezi sirke ile ıslatıp lekenin olduğu yüzeyi silin ve gerekirse çitileyin. Lekenin nasıl kolaylıkla çıktığına şahit olacaksınız. Sirke lekesi sizi endişelendirmesin, alçı lekesini silerken sirkenin etkisi kaybolduğundan dolayı yüzeye herhangi bir zararı olmaz. Lekeyi kolaylıkla çıkardınız.
Alçı veya atel ıslanırsa ve nem, cildinize dokunan iç bölgeye inerse, kolay kurumayacaktır. Bu da tahrişe, kızarıklığa, kaşınmaya ve bazı aşırı durumlarda da enfeksiyona sebebiyet verebilir.
Alçı sıkmasının en sık semptomları aşağıdaki gibidir: Çocuğunuzun uyuşma, karıncalanma ve giderek artan ağrı hissetmesi. El veya ayak parmaklarında şişlik olması. Çocuğunuzun uyuşma, karıncalanma ve giderek artan ağrı hissetmesi.
Kırık iyileşmesi yaralanmadan itibaren genel kanı olarak 6-8 hafta kabul edilir.
Kırık ayak tarağında ise, yandaki kemikler doğallığından birbirini düz tuttuğu için alçıya gerek olmaz ve ayak dinlendirildiği takdirde çoğu zaman düz bir şekilde iyileşir. Ancak baş ve küçük parmağın altındaki kemiklerin desteği olmadığından bunlarda ameliyat gerekebilir.
Ayrıca yarım alçı olarak da adlandırılan atel, alçılara göre daha az destek sağlar ancak kullanımı daha hızlı, pratik ve kolaydır. Yaralanan bölgedeki ağrı ve şişliklerin arttığı durumlarda kolayca sıkılıp gevşetilebilir. Atel şunların tedavisinde kullanılır: Kemik kırıkları
Alçı ve su
hidrofil pamuk suya dayanıklı değildir. Bu nedenle duş aldığınızda alçıyı veya sentetik alçıyı plastik bir torbayla veya özel duş kılıfıyla koruyun. Mümkün olabildiğince kısa bir süre duş alın. Plastik bir torbayı plasterle su geçiremez bir şekilde cildinize yapıştırabilirsiniz.
Optimum sıcaklık 65 °C olarak belirtilmektedir. 75 °C aşılmamalıdır.
Ufak bir testere ile kesiyorlar.
Kırık kemiklerin veya aşırı incinmiş yumuşak dokuların alçı ,pamuk ve sargı bezi ile sabitlenerek hareketsiz kalması için yapılan işlemlerdir. Eğer sabitlemede kullanılan materyal, sarılan bölgenin tamamını kapsamıyor ise atel ismini alır.
Alçı 8-30dk arasında harç halinde donmaya başlar, hızlı donan (saten alçı) yaklaşık sekiz dakikada donarken sıvanın kalınlığı arttıkça sıvanın donma süresi de artacaktır. Boya yapmak için bekleyecekseniz en az 13-14 saat beklemenizi tavsiye ederim.
Kırılan kemiğin iyileşme süreci kemiğin kırılmasından 2 hafta sonra başlamaktadır. 6 ile 12 hafta arasında kırılan kemik sertleşme sağlar. Bu sertleşme iyileştiğinin göstergesidir. Bu bilgiyi en iyi şekilde doktor kişiye vermektedir.
Bir kemik kırıldıktan sonra özel tedaviler ile genellikle 6-8 haftada iyileşir. Fakat bu süre kemik türüne göre değişir. Örneğin el veya el bileği kemikleri 4-6 haftada iyileşirken, kaval kemiği 20 hafta veya daha fazla bir sürede iyileşir. Bazı durumlarda ise kırık kemik kaynama gerçekleşmediği için iyileşemez.
Kırığın iyileşmesini sağlayacak hücreler, ilgili bölgenin çevresinde toplandığı için morluk meydana gelir. Bu halk arasında kangren olma belirtisi olarak düşünülse de, oluşan morluk aslında iyileşmenin habercisidir. İkinci ise evre; tamir evresidir ve kırığın meydana gelmesinden 2 hafta sonra başlar.
Alçının su içinde sertleşmesi higroskopik genleşme olarak adlandırılır. Böylece yüksek oranlı metal genleşmesi için gerekli ortam sağlanmış olur.
Bunlar akut (ani) ağrı, subakut (geçici) ağrı ve kronik ağrı olarak adlandırılmaktadır. Akut ağrı genellikle yaralanmadan hemen sonra ortaya çıkmaktadır. Yaklaşık bir veya iki hafta sonra ağrı genellikle geçmektedir. Ağrılar hafiflese dahi kırık kemiğin kaynama aşamasında da ağrılar görülebilmektedir.
Kemik kırıklarının kaynamasını hızlandıran ve ya yavaşlatan birçok faktör bulunur. Kemik kırığının ortalama kaynama süresi kırığın yeri ve çeşidine göre 40 – 70 gün arasında değişir. Büyük kemik kırıklarında bu süre 100 güne kadar uzayabilir.
Alçının yarattığı nem sebebiyle yada yara iyileşmesi nedeniyle alçı altında kaşıntı olabilir. Soğuk üfleyen saç kurutma makinesi kaşıntıyı azaltabilir, ayrıca kaşıntı giderici losyonlar kullanılabilir.
Brüt beton astarı uygulanmadan direk olarak alçı uygulanırsa duvar zeminine alçı eski boyalardan dolayı yüzeye iyi yapışmaz ve tutunamaz bu sebeple ileride kabarmalar ve dökülmeler meydana gelir.
İlk üç hafta hastanın sık takip edilmesi, bollaşmanın erken fark edilmesi ve kırık redüksiyonu bozulmadan önce alçının değiştirilmesi çok önemlidir. Alçı içinde kayma olursa, ilk üç hafta içinde tekrar manüplasyon denenip alçılama yenilenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri