Ortalama alçıda kalma süresi 4-6 haftadır. Yetişkinlerde görülen i ön kol kırıklarında cerrahi tedavi ön planadadır. Plak ve vidalar ile kırık tespiti önkol kırığı ameliyatlarında en çok tercih edilen yöntemdir.
Kırığın durumuna göre iyileşme süreci 6 haftayı bulabilmektedir. Ancak bu durum kırığın şekline ve hekimin uyguladığı tedaviye göre değişebilmektedir. Kemiğin eski haline dönmesi ise aylarca sürmektedir.
Eğer kırık yer değiştirmemiş, basit iki parçalı ve yer değiştirme potansiyeli yok ya da çok az ise kırık alçı ile sabitlenerek tedaviye başlanır. Ortalama 4-6 hafta alçıda kalır.
Eğer alçı ile tedavi devamına karar verilir ise 3 hafta hafta sonra radyolojik inceleme yapılmalı ve kırığın pozisyonunun kayıp kaymadığı takip edilmelidir. 5-6 hafta sonunda da alçı çıkarılır.
Kırık sonrası genellikle 6 haftalık alçı süreci yeterli olur. Kaynamanın film kontrolü sonrası yeterli olduğu tespit edilen vakalarda alçı çıkartılarak fizik tedaviye başlanır özellikle dirsek el bileği hareketler ve rotasyon hareketlerinin sağlanması için çaba sarfedilmelidir.
İlgili 17 soru bulundu
Kırılmış kemik kaynarken ağrır mı? Kemik kırılmasından sonra ağrı üç aşamada görülür. Kırığın oluştuğu anda ortaya çıkan akut (ani) ağrı, kaynama sürecinde görülen geçici (subakut) ağrı ve iyileşme tamamlandıktan sonra da görülebilen kronik ağrı görülebilir.
Kemik kırıklarının kaynamasını hızlandıran ve ya yavaşlatan birçok faktör bulunur. Kemik kırığının ortalama kaynama süresi kırığın yeri ve çeşidine göre 40 – 70 gün arasında değişir. Büyük kemik kırıklarında bu süre 100 güne kadar uzayabilir.
Kırığın iyileşmesini sağlayacak hücreler, ilgili bölgenin çevresinde toplandığı için morluk meydana gelir. Bu halk arasında kangren olma belirtisi olarak düşünülse de, oluşan morluk aslında iyileşmenin habercisidir. İkinci ise evre; tamir evresidir ve kırığın meydana gelmesinden 2 hafta sonra başlar.
Çocuklarda radius ve ulna kırıkları başta olmak üzere, dirsek çevresi ve suprakondiler humerus kırıkları en sık kırılan kemiklerdir. Genç ve orta yaşlarda radius distali, femur ve tibia en çok kırılan bölgelerdendir.
- "Artık alçı yok"
Kırığı olan bir hasta artık yürüyebilir, denize girebilir ve günlük ihtiyaçlarını fazla zorlanmadan yapabilir yani hastaya ciddi bir konfor sağlıyor. Artık alçı kullanımı olmayacak.
Alçı ve su
hidrofil pamuk suya dayanıklı değildir. Bu nedenle duş aldığınızda alçıyı veya sentetik alçıyı plastik bir torbayla veya özel duş kılıfıyla koruyun. Mümkün olabildiğince kısa bir süre duş alın. Plastik bir torbayı plasterle su geçiremez bir şekilde cildinize yapıştırabilirsiniz.
Alçı takılan çocukların genelde hareketleri kısıtlanır ve alçılı kol veya bacağı çok kullanmaması önerilir. Yeni malzemelerin ergonomisi sayesinde ise bu durum tamamen ortadan kalkmıştır.
Görüntüleme işlemlerinden sonra kırık kemiğin iyileşme hızı ve kırık kaynama evresine karar verilebilir. Eğer ki görüntülemeleri sonucunda birkaç ay üst üste ilerleme olmazsa veya kırık bölgesinde boşlukların olması görülürse, kemik kaynamaması teşhisi konulabilir.
Alçı veya atel ıslanırsa ve nem, cildinize dokunan iç bölgeye inerse, kolay kurumayacaktır. Bu da tahrişe, kızarıklığa, kaşınmaya ve bazı aşırı durumlarda da enfeksiyona sebebiyet verebilir.
Kemik kaynaması belirtileri; azalan ağrı, hareket aralığının artması, kırığın oluştuğu bölgedeki şişliklerin ve morarmaların azalması şeklinde sıralanabilmektedir. Peki, kırık kemikte yanma hissi neden olur? Kemik kırığından hemen sonra yanma hissi olarak da bilinen iltihaplanma meydana gelmektedir.
Yıkanmayacaksın. Islak bezle sil her yerini. Kolunu çok oynatmamaya çalış sonra benim kolum gibi yamuk kaynar. alçı dirseğine kadarsa kolunu havada tutup yıkanabilirsin,eğer kolun komple alçıdaysa yıkanmayacaksın ıslak mendil ile temizleneceksin.
Halkımızda diğer bir yanlış inanış ise kırığı ayrı bir yaralanma, çatlağı ayrı bir yaralanma olarak bilirler ve çatlağın kırıktan daha kötü olduğunu zannederler. Oysa çatlak; kırığın basit ayrılmamış düz duran halidir, yani çatlak basit bir kırıktır.
Bir kemik kırıldıktan sonra özel tedaviler ile genellikle 6-8 haftada iyileşir. Fakat bu süre kemik türüne göre değişir. Örneğin el veya el bileği kemikleri 4-6 haftada iyileşirken, kaval kemiği 20 hafta veya daha fazla bir sürede iyileşir. Bazı durumlarda ise kırık kemik kaynama gerçekleşmediği için iyileşemez.
Atel (yarım alçı) tedavisi kolda veya bacakta olan kırıkları geçici olarak sabitlemek için kullanılabilir. Ameliyat gereken kırıklarda ameliyata kadar geçen sürede kırık bölgesi, atel (yarım alçı) ile takip edilir. Bazı çocuk kırıkları atel (yarım alçı) tedavisi ile kalıcı olarak tedavi edilmektedir.
Genel bir bilgi olarak 1 ila 6 ay arasında kırık kemik kaynar diyebiliriz. El ve el bileği kemikleri ortalama 2 ayda iyileşirken, kaval kemiğinin iyileşmesi 6 ayı bulabilir.
Kırıkların kaynaması erişkinlerde ortalama 6-16 hafta, çocuklarda ise 3-6 haftadır. Bu süre zarfında kaynamayan kırıkların tedavisinde enfeksiyon, kısalık, eğrilik gibi eşlik eden probleme göre farklı tedavi yöntemleri kullanılabilir.
Uyluk kemiği yani fermur kemiği vücudumuzda bulunan en güçlü kemik olarak bilinir. Bu sebeple herhangi bir darbe, kaza veya düşme sonucu bu kemik kırılırsa çok şiddetli bir ağrı hissedilecektir.
Kırık iyileşmesi yaralanmadan itibaren genel kanı olarak 6-8 hafta kabul edilir.
Kemik kırıklarının kaynaması için kırık kemiğe yeterli derecede kan iletimi olmalıdır. Skafoid kemiği anatomik yapısından dolayı kanlanması sınırlıdır ve geç kaynar. Kırık bölgesi el ekleminin içinde kalır ve kırığın iyileşmesi için gereken reaksiyonlardan biri olan eklem sıvı teması daha zor olur.
Kırık iyileşmesi kırık olduğu andan itibaren başlar ve 3 aşamadan oluşur: İnflamatuvar (yangı) dönemi. Reperasyon (onarım) dönemi. Remodelizasyon (yeniden şekillenme) dönemi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri