Alçı, tıpta cerrahide ve dişçilikte kullanılır. Alçı vitrifiye malzemelerde, porselende ve kiremit üretiminde kalıp aşamasında kullanılır. Kimya sanayiinde amonyum sülfat, kükürt, kükürt okside ve sülfat asidi elde etmek için kullanılır. Mamul alçı inşaat ve prefabrik inşaat malzemelerinin başlıca girdisidir.
Alçı, inşaat ve dekorasyon işlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle duvarların düzleştirilmesi, alçıpan levhaların sabitlenmesi, sıva işleri ve kartonpiyer gibi süsleme işlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca, diş hekimliğinde ve ortopedi gibi tıp alanlarında da kullanılmaktadır.
Alçı sıva, beton ve tuğla gibi yüzeylere uygulanabilir.
Alçı sıvalar temel olarak suya ve su buharına karşı zafiyeti olan malzemelerdir. Bu sebeple, alçı sıva ıslak hacimlerde ve dış mekanlarda pek kullanılmaz. Suya karşı olan bu hassasiyet sebebiyle, alçı sıvaların seramik uygulaması öncesi ıslatılması doğru değildir.
Kırık kemiklerin veya aşırı incinmiş yumuşak dokuların alçı ,pamuk ve sargı bezi ile sabitlenerek hareketsiz kalması için yapılan işlemlerdir.
İlgili 37 soru bulundu
Hayır, suya girilebilir alçı yaz-kış kullanılabilir. Bu sayede istediğiniz zaman duş alabilir, eğer işiniz gereği alçıya su değiyorsa alçının bozulmasını engellemiş olursunuz.
El Bileği Kırıklarının Alçı ile Tedavisi
Eğer kırık yer değiştirmemiş, basit iki parçalı ve yer değiştirme potansiyeli yok ya da çok az ise kırık alçı ile sabitlenerek tedaviye başlanır. Ortalama 4-6 hafta alçıda kalır.
Gazbeton, tuğla, bims, briket vb. materyallerle brülmüş duvarların iç bölümlernde yüzeyi düzeltmek için dolgu alçısı olarak kullanılır. Harcın hazırlanacağı kap temiz, yayvan ve su geçirmez olmalıdır.
RAF ÖMRÜ Kapalı ambalajında ve nem almayacak şekilde depolanması koşulu ile 6 aydır.
Amerikan alçı, suya dayanıklı yapısı ile sağlık sektöründe tercih edilir.
Kara sıvanın kuruması daha fazla zaman alabilirken, alçı sıva daha hızlı bir şekilde kurur. Dayanıklılık: Alçı sıva, kara sıvaya göre daha hassas bir yapıya sahiptir ve darbelere karşı daha duyarlı olabilir. Kara sıva ise daha dayanıklı bir yapıya sahiptir ve dış etkenlere karşı daha dirençlidir.
Uygulama sonrasında kuruma süresi yaklaşık 5-6 saattir. Bu nedenle uyguladıktan sonra kuruma süresini bekleyene kadar alanı kullanmamalısınız. Alçı kuruduktan sonra zımpara ile üzerinden geçmelisiniz. Alçı sıva ve alçı plaka üzerine rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Saten alçı, ince sıva olarak kullanılabilir. Sıva alçısını kısaca kaba alçı olarak isimlendirebiliriz. Sıva alçısı, alçıdan sonra yüzey üzerinde görünen pürüzleri yok eder. Saten alçı ise boya öncesinde tamamen pürüzsüz bir yüzey elde edebilmemizi sağlar.
Alçı, yoğunluk açısından hafif bir malzemedir. Bu sebeple yapılan inşaatlarda kullanımında binaların yükünü hafifleterek, binaları depreme dayanıklı hale getirmektedir. Alçının içeriğinde hiçbir kanserojen madde bulunmadığı için insan sağlığına oldukça uyumlu ve zarar vermeyen bir materyaldir.
Alçı uygulamadan önce alçının uygulanacağı yüzeyin hazırlığının iyi yapmamız gerekir. Kuru olan yüzeyler uygulamadan önce ıslatılmalıyız. Yüzeylerin tozu ve kirini temizlemeli, varsa çatlakları gidermeliyiz. Boyalı olan yüzeyleri astarlayıp ilave tedbir olarak çentik atabiliriz.
Brüt beton astarı alçının yüzeye daha iyi yapışmasını ve tutunmasını sağlar. Eski ve boyalı yüzeylerde mutlaka yapılmalıdır. Brüt beton astarı uygulanmadan direk olarak alçı uygulanırsa duvar zeminine alçı eski boyalardan dolayı yüzeye iyi yapışmaz ve tutunamaz bu sebeple ileride kabarmalar ve dökülmeler meydana gelir.
BARS Rutubet önleyici sıva uygulaması. ÜRÜN TANIMI: Rutubetten zarar görmüş , nemlenme, çiçeklenme, boya kabarması veya yoğuşma görülen duvarlarını yalıtımı için özel olarak geliştirilmiş çimento esaslı sıvadır. ÖZELLİKLER : Ekonomiktir. Betonun nefes almasına engel olmaz.
TSE standartlarına uygun olarak üretimi yapılan 1 torba saten alçının kilosu 30'dur. 30 kiloluk saten alçının yapacağı yer 30 metrekaredir. Yani 1 torba saten alçı m2 yer yapar diye merak ediyorsanız bunun cevabı 30 metrekaredir.
Su/alçı oranı 6,5 lt suya 10 kg SIVATEK'tir. TÜKETİM MİKTARI Tüketim miktarı her 1 cm kalınlık için 8,5 kg/ m2'dir.
Eğer alçının uygulandığı yer, oda soğuksa alçının kuruma süresi daha uzun olacaktır. Alçının kuruması için sıcaklık gerekir. Ne kadar fazla ısı olursa alçının kuruma süresi de o kadar kısa olur. Bu nedenle kışın yaptığınız bir alçılama işleminin daha uzun sürede kuruduğunu görebilirsiniz.
Bundan sonra alçılı sargı bir taraftan sarılmağa başlanır. Bu şekilde hazırlanan alçı sargılarım, en iyisi, su geçirmez kağıtlara sarmaktır. Al- çılı sargılar su almaması için rutubetsiz kuru yerlerde saklanır. Kağıt bulmağa imkân yoksa 10-15 tanesi bir kutu içinde vine kuru bir yer- de saklanır.
Alçı ürünleri gözenekli yapısından dolayı ortam ısıtıldığında duvarların hızla ısınmasını ve kışın daha sıcak geçirilmesini, yaz ayları boyunca da ortamın daha serin olmasını sağlar. Alçının ısı iletkenlik değeri doğal malzemeler arasında ahşaba çok yakındır. Dolayısıyla diğer doğal malzemelere göre daha az ısı iletir.
Meydana gelen kırıklar ve incinmiş dokular için en önemli noktalardan biri hareketsiz kalmalarıdır. Kırıkarın hareketsiz kalması için de uygulanan yöntemlerden biri ateldir. Atel işlemi; alçı ve sargı bezi yardımıyla sabitleme ve hareketsiz kalma yöntemidir.
Alçıpanın kesilmesi, genellikle herhangi bir ev ustasının cephaneliğinde bulunabilen bir demir testeresiyle oldukça mümkündür. Kılıcı, daha hassas bir kesime olanak tanıyan bir demir testeresinden daha incedir.
Alçı ve su
hidrofil pamuk suya dayanıklı değildir. Bu nedenle duş aldığınızda alçıyı veya sentetik alçıyı plastik bir torbayla veya özel duş kılıfıyla koruyun. Mümkün olabildiğince kısa bir süre duş alın. Plastik bir torbayı plasterle su geçiremez bir şekilde cildinize yapıştırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri