3. Depreme Karşı Dayanıklıdır Alçıpan esnek bir yapıya sahiptir. Esnek yapısı olduğundan dolayı patlama, deprem, yıkılma gibi olaylara karşı dayanıklılık sağlar. Bunun dışında darbelere karşı da dayanıklı özelliği olması dolayısıyla alçıpanın insanın güvenliği ve sağlığı açısından yararlı olduğu söylenebilir.
Alçı iyi bir yalıtım sağladığı için ısınmada tasarruf sağlamaktadır. Alçı, yoğunluk açısından hafif bir malzemedir. Bu sebeple yapılan inşaatlarda kullanımında binaların yükünü hafifleterek, binaları depreme dayanıklı hale getirmektedir.
Uygulama yapılacak yüzey aderansın sağlanması açısından; çok kuru, yağlı, tozlu, boyalı veya çok düzgün olmamalıdır. Yüzey çok kuru ise uygulamadan bir süre önce ıslatılmalıdır. Boyalı yüzeylere ise uygulamadan önce çentik atılmalıdır. Brüt betonlar üzerindeki pürüzler alınmamalı yüzey pürüzsüz hale getirilmemelidir.
Alçı nefes alır. Ortam aşırı nemliyken nemi bünyesine çeker, hava kuruduğunda bünyesindeki nemi geri verir.
Alçı sıva, inşaat sektöründe duvarların ve tavanların düzeltilmesi, pürüzsüz hale getirilmesi ve boyanmaya hazır hale getirilmesi için kullanılan bir yapı malzemesidir. Alçı sıva, alçı, kum ve su karışımından oluşur ve genellikle ince bir tabaka halinde uygulanır.
İlgili 17 soru bulundu
Alçı sıva çatlakları en çok kapı ve pencere kenarlarında görülür. Bunun nedeni, bu bölgelerin geçiş bölgesi olmasıdır. Alçı çok gevrek bir malzemedir. En ufak bir çekme gerilmesinde dahi çatlar.
Alçı sıvalar temel olarak suya ve su buharına karşı zafiyeti olan malzemelerdir. Bu sebeple, alçı sıva ıslak hacimlerde ve dış mekanlarda pek kullanılmaz. Suya karşı olan bu hassasiyet sebebiyle, alçı sıvaların seramik uygulaması öncesi ıslatılması doğru değildir.
Kireç Sıvası ve Alçı Sıvası
Binlerce yıldır kullanılmaktadır ve birçok modern çimento sıvasının aksine nefes alabilir. Bu nedenle rutubet sorunlarının ve yoğuşmanın önlenmesine yardımcı olabileceği dönem özellikleri için son derece uygundur.
Dİğer oda ve koridorlarda makinalı alçı sıva ile kaplanır. Kesinlikle alçı sıvadan önce kara sıva yapılmaz. Hiçbir sorunu olmadığı gibi boya için daha güzel bir alt yapı sunar. Alçı sıva üzeri saten çekilir böylece boya için pürüzsüz yüzey hazır olur.
Duvarınızdaki rutubeti ne kadar çabuk fark eder ve hızlı davranıp önlem alırsanız o kadar yararlı çıkarsınız. Alçı rutubeti önler mi? Sorunun cevabı ise evettir. Alçı sıvası delikli yapısı ile nem oranını koruyarak rutubet oluşumu durdurur ve engeller.
İlk olarak, alçı sıva uygulanacak yüzey temizlenmelidir. Bunun için yüzey; küf, yağ ve toz gibi maddelerden arındırılmalıdır. Yüzeyde soyulan bir boya ya da katman olması, sıvanın tutunmasını engeller.
Brüt beton astarı uygulanmadan direk olarak alçı uygulanırsa duvar zeminine alçı eski boyalardan dolayı yüzeye iyi yapışmaz ve tutunamaz bu sebeple ileride kabarmalar ve dökülmeler meydana gelir.
Uygulama sonrasında kuruma süresi yaklaşık 5-6 saattir. Bu nedenle uyguladıktan sonra kuruma süresini bekleyene kadar alanı kullanmamalısınız. Alçı kuruduktan sonra zımpara ile üzerinden geçmelisiniz. Alçı sıva ve alçı plaka üzerine rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Uygun kaplama ve sıva ile örtülebilir, dışarıdan derzleme yapılabilir. Kapı ve pencerelere bitişik olarak görülürler. Müdahale edilmesi gerekir. 5 ile 15 mm arasındaki ve büyüklükleri 3mm'ye kadar olabilen çatlakların çevresi duvar ustası tarafından açılmalı ve yama yapılmalıdır.
Eğer sıva altında bulunan kolonun üzerinde düşey çatlaklar bulunuyorsa bu tehlikeli kolon çatlağının habercisi olabilir. Özellikle çatlak genişliği 1.5 ya da 2 milimetre üzerinde ise anında yetkililere haber verilmelidir. Küçük bir çatlak dahi olsa, bu büyük bir felaketin öncüsü olarak sayılmalıdır.
Beton, alçı, harç, sıva ve boya gibi malzemeler, içerdikleri nemi zaman içerisinde kaybettiklerinden bu küçük çatlakların oluşması normaldir.
– Alçı sıva yapıldıktan ve kuruduktan sonra zımpara yardımıyla yüzeyler düzeltilir. – Alçıpan üzerine alçı yoklaması yapıldıysa alçı üstü geçiş astarı vurulur. – Duvar üstüne alçı sıva yapıldıysa zımpara sonrası ilk kat astar boyası vurulur. – İkinci yani son kat boya vurularak işlem sona erdirilir.
Kara Sıva: Kaba hal bitiminde ince işlere geçerken ilk etapta kullanılan uygulamadır. Çimento, kum ve su kullanılarak hazırlanmaktadır. Boya öncesi tüm yüzeylere dikkatli bir şekilde uygulanmaktadır. Alçı Sıva: Kara alçının yapım aşamasında çimento yerine kireç kullanılarak hazırlanmaktadır.
Gazbeton, tuğla, bims, briket vb. materyallerle brülmüş duvarların iç bölümlernde yüzeyi düzeltmek için dolgu alçısı olarak kullanılır. Harcın hazırlanacağı kap temiz, yayvan ve su geçirmez olmalıdır.
Alçı taşının %30'luk kalsiyum klorit solusyonunda kalsinasyonu ile elde edilir. Bu yöntemle elde edilen toz partikülleri daha yoğun ve küboidal şekilli ve yüzey alanı azalmıştır. En güçlü ve en pahalı alçı tipidir.İnley ve kron yapımında yani yüksek direnç ve yüksek sertlik gerektiğinde kullanılır. Tip IV alçı denir.
Mevcut tuğla, gaz beton, bims, brüt beton ve kara sıva uygulanmış duvarlar üzerine, İzogips Perlitli Sıva Alçısı ile tek kat veya uygun kalınlıkta katlar halinde el ile uygulanan alçı sıva sistemidir. 15 mm olmalıdır.
Saten alçı, sıvası yapılmış yüzeylerde veya alçıpan yüzeylerde boyadan önce uygulanan son kat işlemidir. İpeksi bir yüzey elde edilmesini sağlar. Evinizdeki duvarlara dokunduğunuzda pürüzsüz, temiz bir yüzey elde edilmesi, saten alçı sayesindedir. Saten perdah alçısı veya perdahlı alçı sıva olarak da adlandırılır.
Saten Alçı Sıva ; Alçıpan bölme duvar veya asma tavanlarda, veya karışık alçı sıva üzerine doğrudan uygulan bir sıva türüdür.
KULLANIM SÜRESİ Tekne içerisindeki harç yaklaşık 8 – 13 dakikada donmaya başlayacağından kartonpiyer imalatında seri davranılmalıdır. DONMA SÜRESİ Kalıp üzerindeki KARTEK harcı yaklaşık 30 dakikada donacaktır. DÖKÜM Hazırlanan KARTEK harcı, kalıp üzerine dökülür.
Hava sıcaklığı 20°C'nin altında yapılan sıva uygulamasında 24 saat sonra ilk sulama yapılmalıdır. Daha sonra 12 saat ara ile en az üç kez sulanmalıdır. Sonrasında uygulama yüzeyinin 1 hafta boyunca nemli kalması sağlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri