kesme işareti olarak da biliyoruz. kullanım yeri olarak harf veya harfleri düşmüş ya da kısalmış sözcüklerde kullanılır. n'olur, ne'n var? gibi... kesme işareti ise bildiğimiz gibi, özel isimleri, sayıları vs. ayırırken kullanılır.
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve unvan sözlerine getirilen ekleri ayırmak için konur: Nihat Bey'e, Ayşe Hanım'dan, Mahmut Efendi'ye, Enver Paşa'ya; Türk Dil Kurumu Başkanı'na vb. Kısaltmalara getirilen ekleri ayırmak için konur: TBMM'nin, TDK'nin, BM'de, ABD'de, TV'ye vb.
Ayrıca; çağrı, emir, hitap ve yasaklama bildiren cümlelerde de ünlem işareti konulur. Bu işaretin olduğu cümle vurgulanarak okunur.
Kesme işareti ya da apostrof, bir noktalama işareti. Türkçede başlıca özel isimlerden sonra gelen ekleri ayırmada kullanılır.
İlgili 30 soru bulundu
Özel isimlere getirilen 'sevgi ekleri', yaygın olarak kesme işaretiyle ayrılmakta. Oysa 'iyelik' ekleri dışında kesme işaretinin kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum. Tıpkı 'Ömercik / Ayşecik' örneklerinde olduğu gibi 'Aliciğim' sözcüğünün de kesmesiz yazılması gerekir.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır.
– Seslenme (hitap) sözlerinden sonra virgül konur. Örnek: Sevgili Teyzeciğim, sizi çok özledim. – Uzun cümlelerde, özneden sonra virgül kullanılır.
Korku, heyecan, sevinç, şaşkınlık gibi duyguları anlatan cümlelerin sonuna ünlem işareti (!) konur. Örnek : Yaşasın (,) babam geldi (!) (!)
» Ünlem işareti, ünlem ifadesinden hemen sonra kullanılabileceği gibi cümlenin sonunda da kullanılabilir: Eyvah, geç kaldım!
TDK tarafından yapılan tanım da dikkate alınabilir. Yazılarda virgülden daha uzun duraklama gerektiren bölümlerde tercih edilen üst üste nokta ve virgülden oluşan noktalama işaretine noktalı virgül (;) adı verilmektedir. Özellikle uzun cümlelerde sık sık tercih edilmektedir.
Noktalı virgül (;), bir noktalama işareti. Çoğunlukla kendi içinde virgülle ayrılmış grupları birbirinden ayırmak ve sıra cümleleri birbirinden ayırmak için; virgülden kuvvetli, noktadan zayıf bir duraksama işareti olarak kullanılır.
1- İki nokta bir açıklama yapılacakken kullanılır. Noktalı virgül ise genel olarak aralarında virgül bulunan sıralı cümleleri ayırmak için kullanılır.
Yemeğini yedin mi? Ünlem (!) sonuna konur. Örnek: Eyvah, süt taştı!
Sevinç , korku , üzüntü ,acıma, şaşırma , kızma ,kaygı gibi duygu belirten cümlelerin sonuna ünlem işareti ( ! ) konur. Eyvah ! Okula geç kaldım!
ünlem işareti cümlede şaşkınlık vb. bildiren sözcüğün önüne konur evet, ama ünlem işareti cümlenin sonuna da konulabilir.
Cevap : Merhaba hocam, Merhaba arkadaşlar, çünkü bu hitap oluyor. O yüzden virgül arkadaşlar veya hocamın yanına konmalıdır.
Üç nokta; Söylenmeyen sözlerin yerine üç nokta kullanılır.
Üç Nokta Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Tamamlanmamış Cümlelerin Sonuna Veya Başına Yan Yana Konulan Noktalama İşaretinin Adı (...)
Cevap. Çünkü -da,-de bulunma hâl eki eklendiği kelimeye bulunma veya sertleşme, büyük ünlü uyuma uyma gibi özellikler kazandırabilir. Sokakda dersek evet bulunma anlamı katmış olur ama aslı sokaktadır.
Düşe kalka kelimesi anlam olarak zorluk çekilerek yapılan bir işi anlatabildiği gibi, biriyle yakın ilişki kurmak suretiyle samimi olmak anlamında da kullanılmaktadır. Düşe kalka kelimesinin ayrı bir şekilde yazılması gerekmektedir.
Özel adlar büyük harfle başlar.
Aziz Dostum, Değerli Dinleyiciler, Boncuk, Fındık, Minnoş, Pamuk…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri