Alçı, inorganik bir madde olduğu için yanmaz.
Yangına karşı dayanıklılığı vardır. Isı iletkenliğinin düşük olmasından dolayı olası yangın durumunda, yangının yayılmasını geciktirir. Parlak ve pürüzsüz yüzey sayesinde direkt boya işlemine ve kâğıt kaplamaya olanak sağlar.
Uygulama ortam sıcaklığı minimum +5°C olmalıdır. Uygulama yapılan yüzeyler hava akımına maruz kalmamalıdır.
Alçı orta derecede suda çözünür (25 °C'de ~ 2.0-2.5 g / l) [7] ve diğer birçok tuzun aksine, retrograd çözünürlük sergiler, daha yüksek sıcaklıklarda daha az çözünür hale gelir.
RAF ÖMRÜ Kapalı ambalajında ve nem almayacak şekilde depolanması koşulu ile 6 aydır.
İlgili 20 soru bulundu
Ortamdaki tüm yarım molekül su taşıyan kalsiyum sülfat molekülleri suya doyar, alçıtaşı haline döner. Bu alçının ilk aşk sertleşmesidir, aldığı tüm enerjiyi geri verir ve ısınır.
Eğer alçının uygulandığı yer, oda soğuksa alçının kuruma süresi daha uzun olacaktır. Alçının kuruması için sıcaklık gerekir. Ne kadar fazla ısı olursa alçının kuruma süresi de o kadar kısa olur. Bu nedenle kışın yaptığınız bir alçılama işleminin daha uzun sürede kuruduğunu görebilirsiniz.
Bundan sonra alçılı sargı bir taraftan sarılmağa başlanır. Bu şekilde hazırlanan alçı sargılarım, en iyisi, su geçirmez kağıtlara sarmaktır. Al- çılı sargılar su almaması için rutubetsiz kuru yerlerde saklanır. Kağıt bulmağa imkân yoksa 10-15 tanesi bir kutu içinde vine kuru bir yer- de saklanır.
Bilindiği gibi klasik alçıda suyla temasın olmaması gerekiyor. Oysa Hibrit Alçı Sistemi ile havuza, denize girmek, duş almak mümkün. Dünyanın ilk ve tek yıkanabilir alçısının sunduğu kolaylıklarla, her şeye rağmen tatilinize devam edebilir, günlük aktivitelerinizi kesintisiz sürdürebilirsiniz.
Amerikan alçı, suya dayanıklı yapısı ile sağlık sektöründe tercih edilir.
Fırın kademeli olarak 700 dereceye kadar ısıtılır. Fırın kullanılan alçının özelliğine ve üretici firmanın önerilerine göre 740–750 dereceye kadar ısıtılarak bu sıcaklıkta 2–3 saat bekletilir. Bu sürenin sonunda fırın sıcaklığı kullanılacak alaşımın döküm sıcaklığına yakın sıcaklığa düşürülür.
TSE standartlarına uygun olarak üretimi yapılan 1 torba saten alçının kilosu 30'dur. 30 kiloluk saten alçının yapacağı yer 30 metrekaredir. Yani 1 torba saten alçı m2 yer yapar diye merak ediyorsanız bunun cevabı 30 metrekaredir.
Alçı sıvalar temel olarak suya ve su buharına karşı zafiyeti olan malzemelerdir. Bu sebeple, alçı sıva ıslak hacimlerde ve dış mekanlarda pek kullanılmaz.
Kuru duvar sistemlerinin yangına dayanım süreleri test edilirken, fırın içerisindeki sıcaklıklar yaklasık 1200 derecelere kadar ulasmaktadır. Içeride bu sıcaklıklara ulasılırken yangın olmayan tarafta, alçı levha sistemleri ile yapılan kuru duvar sistemleri sayesinde rahatlıkla durulabilmektedir.
* 18 mm kalınlıkta Alçıpan® uygulanması durumunda, SU 35 vida kullanılmalıdır. ** Ayırıcı bant kullanılmayacak ise, sarfiyat derz bandına eklenmelidir. *** Montaj aralıkları 1 m'dir. 60 cm aralıklarla uygulandığında sarfiyat 2,1 adet/m2'dir.
Uygulama sonrasında kuruma süresi yaklaşık 5-6 saattir. Bu nedenle uyguladıktan sonra kuruma süresini bekleyene kadar alanı kullanmamalısınız. Alçı kuruduktan sonra zımpara ile üzerinden geçmelisiniz. Alçı sıva ve alçı plaka üzerine rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Alçı ve su
hidrofil pamuk suya dayanıklı değildir. Bu nedenle duş aldığınızda alçıyı veya sentetik alçıyı plastik bir torbayla veya özel duş kılıfıyla koruyun. Mümkün olabildiğince kısa bir süre duş alın. Plastik bir torbayı plasterle su geçiremez bir şekilde cildinize yapıştırabilirsiniz.
Alçı, su ve rutubete karşı dayanıklı olmadığından genellikle iç sıvalarda kullanılır.
Doğrudan güneş ışığı altında ve yağmurlu havada uygulama yapılmamalı, rüzgârlı havada sıvanın sertleşme süresi dikkate alınmalıdır.
Alçı yöntemleri arasında yer alan Amerikan alçı yöntemleri ise ithal bir malzemeden üretimleri yapılmış olan kendiliğinden yapışkan özelliği bulunan ve çabuk bir şekilde sertleşebilen bir sargı bezidir.
Alçı, içine başka malzeme katılmaksızın tek başına kullanılır. Beyaz ve yumuşak bir mineraldir, ▪ Özgül ağırlığı 2.3, ▪ Sertliği 1.5-2.0 civarındadır. Suda az çözünür.
Özellikleri: Beyaz çimento esaslı, tek bileşenlidir. Alçı ve alçı bazlı malzemelere göre yüksek aderans ve dayanıklılığa sahip olduğundan çatlama yapmaz. Suya ve neme karşı dayanıklı olduğundan kürlendikten sonra suyla temas ettiğinde yumuşama yapmaz.
Brüt beton astarı alçının yüzeye daha iyi yapışmasını ve tutunmasını sağlar. Eski ve boyalı yüzeylerde mutlaka yapılmalıdır. Brüt beton astarı uygulanmadan direk olarak alçı uygulanırsa duvar zeminine alçı eski boyalardan dolayı yüzeye iyi yapışmaz ve tutunamaz bu sebeple ileride kabarmalar ve dökülmeler meydana gelir.
Alçı taşının %30'luk kalsiyum klorit solusyonunda kalsinasyonu ile elde edilir. Bu yöntemle elde edilen toz partikülleri daha yoğun ve küboidal şekilli ve yüzey alanı azalmıştır. En güçlü ve en pahalı alçı tipidir.İnley ve kron yapımında yani yüksek direnç ve yüksek sertlik gerektiğinde kullanılır. Tip IV alçı denir.
TÜKETİM MİKTARI Tüketim miktarı her 1 cm kalınlık için 8,5 kg/ m2'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri