Kimyasal tortul kayaçlar: kalker (kireç taşı), jips (alçı taşı), kaya tuzu, traverten.
Başlıca kimyasal tortul kayaçlarına örnek: • Kireç taşı (kalker), • Traverten, • Jips (alçı taşı) ve • Kaya tuzu • Dolomit.
Beyaz renkli ve bir kimyasal tortul taş olan jips, alçıtaşı olarak da isimlendirilir.
Başlıca tortul kayaçlar kum taşı, kil taşı, kireç taşı (ve diğer karbonatlı kayaçlar), evaporitler (kaya tuzu, halit, bor mineralleri, vb.) ve organik tortul kayaçlardan kömür, şeyl, çörttür.
Kalker (tortul kayaç) metamorfik kayacı, mermer.
İlgili 16 soru bulundu
Mermer; %95 kalsit (CaCO3) içerir. Masif yapıda ve taneli dokuya sahiptir. Kalsiyum karbonat minerallerinin deniz dibinde çökelip taşlaşmasıyla oluşan bir metamorfik kayaçtır.
Doğada çok büyük bir yer tutan ve farklı mineral yapılardan oluşan taş ve kaya parçalarına kayaç denmektedir. Özellikle kayaçlar dünyamızda birçok farklı taş ve kaya parçalarından oluşmaktadır.
Sedimanter (Tortul) Kayaçlar
Bu kayaç grubu genellikle tabakalı bir yapıya sahiptir. Kırıntılı, Kimyasal ve Organik (Biyokimyasal) sedimanter kayaçlar olmak üzere 3 gruba ayrılır.
Kumtaşı, kum tanelerinin doğal bir çimento maddesi yardımıyla yapışması sonucu oluşan fiziksel tortul bir taştır.
Kayaçların her çeşit şartlar altında fiziksel, kimyasal ve biyolojik ayrışma sonucu bozuşması ve dağılması, daha sonra oldukları yerde veya değişik yollarla taşınarak belirli yerlerde çökelmesi sonucu oluşan kayaçlardır. Sedimanter kayaçlar genellikle tabakalıdır.
Jips(Alçıtaşı) kimyasal bileşimi kalsiyum sülfat (CaSO4.2H2O) olan bir mineral çeşididir. Türkiye' nin çeşitli illerinde jips yatakları milyonlarca ton rezervlerde bulunmaktadır.
Alçı taşı, diğer adıyla jips, toprak içinde katman halinde bulunur ve pişirilip toz haline getirilerek alçı elde edilir. Alçı ise sanayide birçok alanda; ham madde, yarı madde ve yardımcı malzemelerde yer alan bir üründür.
Sektörün Faaliyet Alanı
Bira sanayiinde mayalandırma için kullanılır. Alçı, tıpta cerrahide ve dişçilikte kullanılır. Alçı vitrifiye malzemelerde, porselende ve kiremit üretiminde kalıp aşamasında kullanılır. Kimya sanayiinde amonyum sülfat, kükürt, kükürt okside ve sülfat asidi elde etmek için kullanılır.
Tortul kayaçlar diğer bir adıyla sedimanter kayaçlar yeryüzünde çok görülen kayaçlardır. Bu kayaçların hammaddesini daha önceden gelişmiş kayaçlar meydana getirir. Yeryüzünün yaklaşık olarak %75'ini bu kayaçlardan oluşmaktadır. Yerkabuğunun ise %8 kadarını teşkil ederler.
Tortul kayaçlar
Dış kuvvetlerin etkisiyle parçalanan kayaçların kum gibi küçük parçalar halinde veya suda çözünmüş halde taşınan maddeler göl, deniz gibi yerlerde birikir ve sertleşerek tortul kayaçları oluşturur.
SEDİMANTER (TORTUL) KAYAÇLAR
tarafından koparılan veya aşındırılan enkaz ve tabakaların, taşınıp tortulanma ortamlarında biriktirilmesi sonucu meydana gelir. Genelde bu tortulanma alanları göller, denizler ve okyanuslar ile kapalı havzalardır. Tortulanma olayına genel olarak sedimantasyon adı verilir.
Volkanik faaliyet sırasında yüzeye çıkan sıvı ve katı maddelerin soğuması sonucu dış püskürük kayaçlar oluşur. Dış püskürük kayaçlar: andezit, bazalt, obsidyen (volkan camı), sünger taşı, tüf.
Bunlar; kuvars, feldispat ve kayaç parçalarıdır. *Kuvars tane bileşenleri çoğunlukta ise kuvars arenit ya da kuvarslı kumtaşı adı verilir. * Feldispat çok ise arkoz adı verilir.
Çakıl taşı Türkiye'de yoğun olarak Akdeniz'de çıkarılır ve deniz kenarlarında oluşan fiziksel tortul bir kayaç'dır.
Taşkömürü, organik kökenli tortul kayaçların en çok bilinenlerinden biridir.
Çakmak taşı, mineral kuvarsın sert, tortul kriptokristal formudur. Çoğunlukla tebeşirler ve kireç taşları gibi tortul kayaçlardaki nodüller ve kütleler olarak görülür.
Türkiye'de kireç taşı çok yaygın bir kayaçtır.
Mermerin bilimsel ve ticari olmak üzere iki ayrı tanımı yapılmaktadır. Bilimsel tanım: Başkalaşım (metamorfizma) süreci geçiren ve başkalaşımın izlerini taşıyan kalker dolomit gibi karbonat bileşimli kayaçlara mermer denilir.
Çakıl taşı ya da çakıl deniz kıyılarında ve derelerde suyun aşındırması sonucu sivrilikleri kaybolmuş, yuvarlak biçimindeki ufak bir taş türüdür. Bahçe yollarında ve beton işlerde kullanılır. Çakıllar akarsuların boylarında, deniz ve göl kıyılarında birikmiş irili ufaklı taş parçacıklarıdır.
Granit, sert, kristal yapılı minerallerden meydana gelen tane görünüşlü magmatik felsik müdahaleci magmatik bir kaya türüdür. Granit kelimesi, tamamen kristalli bir kayanın kaba taneli yapısında bulunan Latince granumdan gelir. Plüton içindeki taneler çoğunlukla gözle görülebilir büyüklüktedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri