Alçı ve atel aynı amaca hizmet etse de, aralarındaki fark hasarın enflamasyonu ile alakalıdır. Eğer enflamasyon varsa, atel en iyi seçenektir. Bunun sebebi atelin, daha rahat olması için yeterince ayarlanabilir olmasıdır ve aynı zamanda ağrıyı artıracak herhangi bir dolaşım probleminden de kaçınmanızı sağlar.
Alçıyla birlikte destekleyici olarak da tercih edilen atel, bazen alçıdan önce kullanılmasıyla birlikte bazen de tek başına tercih edilir. Ayrıca yarım alçı olarak da adlandırılan atel, alçılara göre daha az destek sağlar ancak kullanımı daha hızlı, pratik ve kolaydır.
Köprücük Kemiği Kırıkları
Kırık taraftaki kol askıya alınır, kırık iki tarafta da var ise o zaman 2 kolda askıya alınır, Kesinlikle atel kullanılmaz.
Alçı ve atel ortopedik immobilizasyon tek- nikleridir. Kas iskelet sisteminde travmadan veya enflamasyondan kaynaklanan hasarı kontrol al- tına almak için kullanılırlar. Ateller ekstremiteyi uzunlamasına stabilize eder. Alçı ise ekstremiteyi sirküler olarak tümüyle sarar.
Atel-Alçı yapılması hangi durumlarda gereklidir? Kırık kemiklerin veya aşırı incinmiş yumuşak dokuların alçı ,pamuk ve sargı bezi ile sabitlenerek hareketsiz kalması için yapılan işlemlerdir. Eğer sabitlemede kullanılan materyal, sarılan bölgenin tamamını kapsamıyor ise atel ismini alır.
İlgili 43 soru bulundu
Alçı ve atel aynı amaca hizmet etse de, aralarındaki fark hasarın enflamasyonu ile alakalıdır. Eğer enflamasyon varsa, atel en iyi seçenektir. Bunun sebebi atelin, daha rahat olması için yeterince ayarlanabilir olmasıdır ve aynı zamanda ağrıyı artıracak herhangi bir dolaşım probleminden de kaçınmanızı sağlar.
Genel olarak ayak bileği kırıklarının iyileşme süresi 6-12 hafta arasında değişkenlik gösterir. Opere edilmeden alçı ya da atel ile tedavisi gerçekleştirilen kırıkların iyileşme süresi genellikle 6 haftalık bir zaman dilimini kapsar.
Daha sonra atelin en az altı hafta boyunca gece gündüz takılması gerekmektedir. Bu süre zarfında, hem atelin hem de parmağın temizlenmesine izin vermek için atel dikkatlice çıkarılabilir, ancak tekrarlayan yaralanmaları önlemek için yorucu faaliyetlerden ve sporlardan kaçınılmalıdır.
lamlığı elde edebilmek için üst ekstremite için 8-10 kat, alt ekstremite için 12-15 kat alçı sarılabilir. cak uzunlukta olmalıdır. kat sarılmalıdır.
Burkulma, incinme ve ayak bağlarında yaşanan kopuklukların tedavi süreci boyunca ayak ve bilek ateli kullanılır. Ayrıca fizik tedavi sırasında, ameliyat öncesi ve sonrası durumlarında yardımcı tedavi olarak da tercih edilebilir. Böyle zamanlarda modeller arasından ihtiyacınıza uygun olan seçenek yardımınıza koşar.
Açık kırık yarasına ya pılacak en iyi ilk yardım, yaranın mümkün olduğu kadar temiz bir pan suman ile kapatılması ve sıkıca sarılmasıdır. Böylece yaranın daha fazla kirlenmesi önlenir ve kanaması durdurulur. Bundan sonra kırık olan ekstremite bir atel yardımı ile tesbit edilmelidir.
Halkımızda diğer bir yanlış inanış ise kırığı ayrı bir yaralanma, çatlağı ayrı bir yaralanma olarak bilirler ve çatlağın kırıktan daha kötü olduğunu zannederler. Oysa çatlak; kırığın basit ayrılmamış düz duran halidir, yani çatlak basit bir kırıktır.
Uyluk kemiği yani fermur kemiği vücudumuzda bulunan en güçlü kemik olarak bilinir. Bu sebeple herhangi bir darbe, kaza veya düşme sonucu bu kemik kırılırsa çok şiddetli bir ağrı hissedilecektir.
- "Artık alçı yok"
Kırığı olan bir hasta artık yürüyebilir, denize girebilir ve günlük ihtiyaçlarını fazla zorlanmadan yapabilir yani hastaya ciddi bir konfor sağlıyor. Artık alçı kullanımı olmayacak. Kırık uçlarını cihazla sabitleyerek ameliyatsız ve düzgün bir kaynama süreci yapıyoruz.
Yeterli kan dolaşımını sağlamak, kırık sonrası morlukları yönetmek ve beslenmeye dikkat etmek, kemiklerin sağlıklı bir şekilde iyileşmesini destekleyen önemli faktörlerdir. Ayrıca, sigara içmek gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak ve doğal besinlerle beslenmek iyileşme sürecini hızlandırmada yardımcı olacaktır.
Genellikle kemik kırıkları 6 ile 8 hafta arasında iyileşir ancak bu süreler kırılan kemiğin ölçütüne göre değişebilir.
Sahada Atel Uygulamasında Genel Prensipler
Kırık şüphesi olan kemiğin bir üst ve bir alt ekle- mini içerecek şekilde atel yapılır. Atelleme yapılırken yaralı alan en az hareket et- tirilecek şekilde desteklenir. Kırık bölgesinde ciddi deformite var ise kibarca uzuv ekseni boyunca traksiyon yapılır.
Atel tedavisi bacakta veya kolda bir travma meydana geldiğinde geçici veya kalıcı tedavi olarak kullanılan bir yöntemdir buna yarım alçı tedavisi denir. Atel tedavisi diğer adı yarım alçı tedavisidir. Yarım alçı denmesinin sebebi alçının kısa veya uzun olması ile ilgili bir durum değildir.
Alçı çorabı, su tutma özelliğinin azaltılmasını sağlar ve hastanın konforunu artırır. Tüm alçı malzemeleri, plaster ve sentetik ile kullanıma uygundur. Alçılama ihtiyaçlarınızı karşılamak için çeşitli boyutlarda mevcuttur.
fonksiyonlar kontrol edilir. ✓ Travmaya uğrayan bölge, önce el ile stabilize edilir. ✓ Atel, travmaya uğramış bölgenin alt ve üst eklemini içine alacak şekilde yerleştirilir. Eklem bölgesi atele alınıyorsa ekleme komşu kemikler de stabilize edilmelidir.
El Bilek Ateli Temizliği
Kumaş ateller elde ya da çamaşır makinesinde uygun şartlarla yıkanabilir.
Atel tıp alanında yararlanılan bir alettir. Çıkık veya kırık gibi durumlarda ağrıyan bölgelerin daha fazla zedelenmemesi için kullanılır. Uzuvlarınızda meydana gelen herhangi bir kırık, çıkık, çatlak, yaralanma, ağrı veya şişlik gibi durumlarda bu aletten yararlanılır.
Kemik kaynaması belirtileri; azalan ağrı, hareket aralığının artması, kırığın oluştuğu bölgedeki şişliklerin ve morarmaların azalması şeklinde sıralanabilmektedir. Peki, kırık kemikte yanma hissi neden olur? Kemik kırığından hemen sonra yanma hissi olarak da bilinen iltihaplanma meydana gelmektedir.
Kemik, kendi kendini onarabilen bir yapıdır. Kemikte kırılma meydana geldiği zaman; yeniden eski haline dönerek iyileşmesi pek çok faktöre bağlıdır. Örneğin; büyüme, antioksidanlar, kemiği yıkan ve yeniden yapan hücreler, hormonlar ve aminoasitler gibi pek çok faktör kırılan kemiğin iyileşmesinde büyük role sahiptir.
Kemik Kaynaması Ne Kadar Sürer? Bir kemik kırıldıktan sonra özel tedaviler ile genellikle 6-8 haftada iyileşir. Fakat bu süre kemik türüne göre değişir. Örneğin el veya el bileği kemikleri 4-6 haftada iyileşirken, kaval kemiği 20 hafta veya daha fazla bir sürede iyileşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri