Karalar denizlere göre daha çabuk ısındığından, ısınan hava yükselir ve yerinde alçak basınç merkezi oluşur, deniz üzeri henüz ısınma olmadığı için buradaki basınç karaya göre daha fazladır yani yüksek basınçtır.
Isınan hava yükselir (alçak basınç), soğuyan hava aşağı doğru çöker (yüksek basınç), ısınan havanın boşalttığı alana doğru soğuk hava akım yapmaya başlar.
alçak basınç gelişmektedir. 60º enleminde sürekli olarak bulunur. Bunların merkezi soğuk olduğu için soğuk çekirdekli alçak basınç, atmosferin üst katına çıktıkça basınç yapısının derinleşmesine nedeniyle derin alçak basınç denmektedir.
Alçak basınç alanlarında hava genellikle açık ve güneşlidir. Dinamik basınç kuşakları Dünya'nın günlük hareketine bağlı olarak oluşmuştur. Ekvator'da yıl boyunca sıcaklık fazla olduğu için ısınan hava yükselir ve sürekli alçak basınç koşulları etkili olur.
YÜKSEK BASINÇ MERKEZİ: Yüksek basınç alanı, çevresine göre basıncın yüksek olduğu bölgeler için isimlendirilen bölgedir. Yüksek basınç alanlarında hava alçalır hareketlidir yani aşağı yönlü hareket yapar. Hava yoğunluğu ve ağırlığı fazladır.
İlgili 37 soru bulundu
Atmosferin fiziksel davranışı ve gaz kanunları
2- Eğer hacim sabit olursa, gazın birim kütlesindeki basınç sıcaklıkla doğru orantılıdır. Sıcaklık artarsa hacim sabit olduğu için basınçta artacaktır.
Termik Basınç
çökmesi nedeniyle bu ağır hava akımları yeryüzüne daha fazla basınç yapar. Bunun sonucunda Termik Yüksek Basınç alanı oluşur. Hava ısındığı zaman ise genleşerek hafifler, yükselir ve yere uyguladığı basınç azalır. Bu şekilde de Termik Alçak Basınç alanı oluşur.
Kurak alanlar olması nedeniyle, yüksek basıncın hakim olduğu alan ve zamanlarda sıcaklık farkı fazla olmaktadır. Rüzgarın hareket yönü değişmektedir. Kuzey Yarım Küre'de hareket yönünün sağ tarafına, Güney Yarım Küre'de ise hareket yönünün sol tarafına hareket etmektedir.
1. Sıcaklık: Sıcaklık arttığında ısınan hava genleşir ve yoğunluğu azalır. Dolayısıyla birim hacimdeki havanın ağırlığı azalır ve bunun sonucunda açık hava basıncı da azalır.
hava molekülleri seyrelir, genleşir ve hafifler.
Alçak basınç alanlarında hava genellikle kapalıdır ve yağış oluşma ihtimali fazladır. Alçak Basınç alanlarında hava genellikle yükselici bir hareket gösterir. Alçak basınç alanlarında hava çevreden merkeze doğru hareket eder.
Termik Yüksek Basınç, soğumaya bağlı olarak oluşan basınçtır. Havanın alt bölümlerinde basınç çok yüksektir. Hava soğuktur ve etkisi altına aldığı yerlerde sıcaklığı düşürür.
Isı akışı sıcaktan soğuğa doğru gerçekleşir. Bulunduğumuz odada ısınan hava yukarı doğru hareket eder. Bu yüzden pencereyi açtığımızda üst kısımdan dışarı doğru sıcak hava çıkışı olur.
Alçalıcı hava hareketlerine bağlı olarak havanın ısınması ve nem miktarının düşmesi nedeniyle 30° enlemleri çevresindeki karalar üzerinde çöller oluşur. 60° enlemlerinde kutup rüzgârları ve batı rüzgârları karşılaşır.
Yüksek basıncın genel anlamı havanın düzeleceğini gösterir. Yüksek basıncın görüldüğü yerlerde hava genellikle açıktır ve yağış görülmez. Basınç farkına bağlı olarak rüzgarlar yüksek basınç alanlarından alçak basınç alanlarına doğru eser. Dünyadaki sürekli yüksek basınç alanları dünyanın en büyük çöl alanlarıdır.
Sıcaklık yükseklikle artar, sıcaklık çok yüksektir, burada ultraviyole radyasyonu ısıya dönüşmektedir.
Termodinamik kısılma olayında gaz akışkanın basıncı daima düşerken sıcaklığı artabilir, azalabilir veya sabit kalabilir[4]. Bu durum kısılma olayı sonucu elde edilen katsayıdan yararlanılarak karakterize edilebilir.
Standart basınç
Deniz seviyesindeki atmosfer basıncı çok büyük farklılıklar göstermez. Şimdiye kadar kaydedilen en büyük değer Sibirya'da 32,01 InHg (1084 mb), en küçük değer ise Güney Pasifik'teki bir tayfunda 25,90 InHg'dir (877 mb).
“Sis yüksek basınç şartlarında meydana gelir. Yüksek basınç da alçalıcı hava hareketleriyle meydana gelir, yani hava aşağıdan yukarıya çıkmıyor, aşırı soğuyan hava ağırlaşarak yere doğru çöküyor.
Dünyadaki sürekli yüksek basınç alanları dünyanın en büyük çöl alanlarıdır.
Yani alçak basınç çevresinden rüzgar alır. Yatay hava hareketinin yönü şekildeki gibi çevreden merkeze doğru ise Alçak Basınç (AB) alanıdır. Yani alçak basınç çevresinden rüzgar alır. Yatay hava hareketinin yönü şekildeki gibi merkezden çevreye doğru ise Yüksek Basınç (YB) alanıdır.
Yüksek basınç alanlarından alçak basınç alanlarına doğru olan yatay yönlü hava hareketlerine rüzgar denir. Rüzgarlar genelde zemine paralel eserler. Rüzgâr, alçak basınçla yüksek basınç bölgesi arasında yer değiştiren hava akımıdır, daima yüksek basınç alanından alçak basınç alanına doğru hareket eder.
- Devamlı yüksek basıncın görülmekte olduğu alanlarda bitki örtüsü cılız ve kurakçıl otlardan oluşur. - Toprak oluşumu ise fiziksel çözünmeyle birlikte yavaş bir şekilde gerçekleşir. - Havanın genel olarak açık olması sebebiyle güneşlenme süresi uzun olur. - Bulutluluk oranı azdır.
Denizler ise karalara göre daha geç ısınıp daha geç soğur. Gündüzleri, Karalar termik alçak basınç alanı, Denizler yüksek basınç alanı haline gelir. Böylece, rüzgar gündüz denizden karaya doğru eser. Geceleri, Karalar termik yüksek basınç alanı, Deniz alçak basınç alanı haline gelir.
Sıcaklığın Kütleye Etkisi. Kütle enerjinin farklı bir formudur ve dışarısı ile enerji (ve dolayısıyla madde) alışverişi içerisinde olmayan kapalı bir sistemde sıcaklığı arttırırsak kütleyi de arttırmış oluruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri