2016'nın Eylül-Ekim aylarında Şef Ali Açıkgül'ün İspanya'ya Gastronomika fuarına gidip, La Vina restoranında ilk San Sebastian Cheesecake'i tatmasıyla San Sebastian'ın Türkiye yolculuğu başlar. Şef Açıkgül'ün tatlıyı kendi mutfağında denemesi sonucu ülkemize bu tatlıyı kazandırdığını söyleye biliriz.
Vedat Milor'un yazısında da belirttiği üzere aslında bu cheesecake türü, ilk defa, İspanya'nın Bask bölgesinde yer alan San Sebastian şehrindeki La Viña adlı bir tapas barın şefi tarafından üretiliyor.
Kısaca şöyle anlatayım, cheesecake Yunanistan'ın Samos adasından çıkmıştır. “Yok artık,” demeyin, aynen öyle… Cheesecake'in 4 bin sene önce bile yendiğine inanılır, hatta ilk cheesecake tarifi 236 yılında yapılmıştır.
San Sebastian'ın vatanı İspanya.
İspanya'nın San Sebastian şehrinde ilk olarak La Vina adlı restorandan çıkan bu tatlı, günümüzde çok yaygın ve severek tüketiliyor. San Sebastian cheesecake, ilk olarak 1990 yılında satışa sunulmuş.
San Sebastián (Baskça: Donostia), İspanya'da özerk Bask Bölgesi'nde Guipúzcoa ili'nde bir kenttir. Guipúzcoa ilinin başkentidir. Konuşulan diller Baskça ve İspanyolcadır.
İlgili 22 soru bulundu
San Sebastian ya da Yanık Cheesecake diye bilinen bu tatlı ise, İspanya'nın Bask bölgesindeki San Sebastian şehrinde, La Vina adlı tapas barında ortaya çıkmıştır. Hatta La Vina'nın menüsünde “La Tarta De Queso” olarak adlandırılıyordur.
Chef Ali, birkaç denemeden sonra Sirha 2016 İstanbul Fuarı'nda bu özel cheesecake'i lezzet sevenler ile "San Sebastian Cheesecake" adı altında buluşturur. Denemekten ve üretmekten asla vazgeçmeyen Chef Ali, bir yıl boyunca tarifini her gün denemeye ve geliştirmeye devam ediyor.
-Fırını mutlaka turbo (fanlı) ayara getirin. Böylece dışı daha yanık, içi daha akışkan ve yumuşak olacaktır. -Pişirme süresi tamamen fırınınıza ve nasıl sevdiğinize bağlı. Eğer akışkan seviyorsanız 20 dakika, orta akışkanlıkta seviyorsanız 30 dakika yeterli olacaktır.
San Sebastian Cheesecake Tarihçesi
İlk kez İspanya'nın San Sebastián şehrinde bulunan La Vina adlı küçük bir pastanede yapılmaya başlandı. Tarta de queso olarak adlandırılan bu lezzetin ünü hızla yayıldı. Yanık cheesecake olarak da biliniyor. Sırrı içindeki peynirin yumuşaklığı ve kremamsı tadı.
Bir Dilimi 35 Türk Lirası Olan Abonelere Özel San Sebastian Cheesecake Tarifi Fotoğraflı Yapılışı 4.7 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
İspanya'nın özerk bölgesinde bulunan San Sebastian, birkaç günlük tatil planları için tercih edilen tarihî şehirlerden birisidir. Havaların ısınmasıyla beraber deniz sezonunu açan şehir, hem yerli halkın hem de turistlerin gün içerisinde doldurduğu plajları ile meşhurdur.
San sebastian cheesecake, yanık cheesecake olarak da biliniyor. Lezzetiyle olduğu kadar görünümüyle de dikkat çeken bu nefis tatlının sırrı içindeki peynirinin yumuşaklığı. Diğer cheesecake'lerden farkı da tabanının olmaması. Birkaç malzemele ile basit bir şekilde hazırlayarak sofranıza renk katabilirsiniz.
İspanyol mutfağına özgü bir lezzet olan san sebastian cheesecake, yalnızca 5 malzeme ile hazırlanır. Yapımında krem peynir, krema, yumurta, şeker ve un kullanılır. İsteğe göre üzeri meyve dilimleri ile süslenebilir.
Cheesecake yapımında daha iyi sonuç verdiği için krem peynir tercih edilse de siz beyaz peynir ya da labne de kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra kullanacağınız krem peynir miktarını düşürerek San Sebastian cheesecake'inizi lor peyniri ile de yapabilirsiniz.
Tüm dünyaya yayılan bu lezzetin çıkış noktası, meşhur cheesecake pastanelerinden dolayı Amerika olarak bilinse de aslında tam olarak öyle değil. Yunanistan'ın Samos adasından çıkmış olan bu tatlı o zamandan beri serüvenine devam ediyor.
1-Cheesecake harcını kesinlikle haddinden fazla çırpmamanız gerekiyor. Özellikle yumurtaların ilavesinden itibaren -sadece karışana dek- çırpmanız önemli, aksi halde çatlama kaçınılmaz.
San Sebastian Cheesecake 'i oda sıcaklığına gelinceye kadar mutfak tezgahında dinlendirin. Soğuduğunda buzdolabına kaldırın.
San Sebastian hangi kalıpta yapılır? İster kelepçeli, ister çember kalıp kullanın yağlı kağıt kesinlikle kullanılmalı çünkü cheesecake de hem bisküvi taban yok hem de çok sıvı. Düşük devir diye özellikle vurguluyorum, peynir ve şeker çok kabarırsa karışım ortasından çatlayabilir ya da çökebilir.
Fırınlardaki alt üst pişirme programı, fansız program ismiyle de bilinir. Bazı tariflerde bu şekilde de geçebilir. Bu program en sık kullanılan geleneksel pişirme programıdır. Eğer alt üst pişirmeyi seçerseniz, yemeğin her yeri eşit derecede pişer.
Krem ve labne peynire şeker eklenir harmanlaşana kadar çırpılır. Ardından un, vanilya, kabartma tozu eklenip tekrar çırpılır. En son krema eklenip çırpılır. fırınımız önceden ısıtılmış olacak 180 derece.
Biliyorum biraz geç kaldım San Sebastian cheesecake yapımına ama size harika bir haberim var; artık herkes evinde borcam kullanarak nefis bir cheesecake yapabilecek. Herkes kalkıp özel San Sebastian Cheesecake kalıpları tavaları, kapları, tencereleri önerip duruyordu.
San Sebastian Cheesecake Tarifi Püf Noktası
Peynir alternatifleriniz arasında suyu süzülmüş labne peyniri ya da sürülebilir beyaz peynir yer alır. Sürülebilir beyaz peynire benzeyen krem peynirleri de kolay cheesecake tarifi içerisinde rahat bir şekilde değerlendirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri