ALDEP, tasarıma yerleştirme düzeni programları gibi mevcut bir yerleştirme düzenine gereksinim olmaksızın yerleştirme düzenini tasarımlar. Ancak, bir geliştirme algoritmasında kullanılan yönteme benzer biçimde ortaya çıkan çözümleri de karşılaştırır.
Ürüne göre yerleşim düzeni, yapısı nedeniyle ürettim hattı olarak da anılmaktadır. Üretim hatlarında işlerin, üretim kaynakları boyunca akışları söz konusudur. Ürüne göre yerleşim, ürün çeşitliliği az standart ürün veya hizmet üreten tesislerin yüksek hızda üretim yapabilmesine olanak sağlar.
Sürece göre yerleşim düzeninin üstünlükleri:
Üretim kaynaklarının esnek kullanımı mümkündür. Daha düşük yatırım maliyeti gerektirir. Üretim tesisinin kullanım oranı yüksektir. iş dağılımında esneklik düzeyi yüksektir.
Tesis planlama, kurumsal bir yapının ilk düşünce aşamasından işlevini görene değin geçen aşamaları kapsayan faaliyetler topluluğudur. Tesis; motor, buzdolabı, mobilya, kağıt, vb. ürün üreten bir kurum olabileceği gibi; üniversite, kütüphane, hastahane, postahane, vb. gibi hizmet üreten kurum da olabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Tesis yönetimi, bir tesisin ihtiyaç duyduğu tüm operasyonel süreçleri profesyonel bir biçimde yürüterek, ortak yaşama değer katar. Tesis yönetiminin hangi operasyonel süreçleri yürüttüğüne bakacak olursak; Tesislerin ihtiyaç duydukları temizlik işlerini profesyonel bir şekilde yerine getirir.
Tesis Müdürü Ne Demek? Tesis müdürü, sorumluluğundaki işçilerin ve ürünlerin denetimini yapar. Tesislerde üretim, temizleme, paketleme, depolama faaliyetleri yapılır. Tüketiciye ulaşmayı bekleyen birçok ürünün kalitesini koşullar belirler.
SLP yöntemi; fabrikalar, depolar, ofisler, laboratuarlar ve hastanelere uygulanabilmektedir. SLP, Richard Muther Associates (RMA) tarafından geliştirilmiş olup, var olan tesisleri yeniden düzenlemek veya yeni tesisler tasarlamak için, dünya genelinde en iyi organize edilmiş ve pratik yöntem olarak kabul edilmektedir.
Tesis planlaması; tesisin yerinin ve tasarımının, tesis içi yerleşimin, malzeme aktarım sisteminin ve tesisin iyileştirilmesini kapsar. Tesis; ham madde, müşteri, çalışanlarla sürekli bir etkileşim içindedir. Tesis ham maddeye ve müşteriye ulaşılabilirlik bakımından uygun bir yere kurulmalıdır.
CORELAP ilk olarak geliştirilen ve komputerize edilen kuruluş algoritmasıdır. ( Lee ve Moore , 1967 ) . Bu algoritma , kalitatif verileri içerir ve bunları kantitatif verilere çevirerek ilk tesisin yerleşime katılması yönünde kullanır.
Üretim/işlemler yönetimi; kuruluş yeri seçimi, ürün/hizmet tasarımı, tedarik zinciri yönetimi, kalite yönetimi, planlama ve kontrol, iş tasarımı ve ergonomi ile iş yeri düzenleme gibi alt konuları kapsamaktadır.
Sistemin tesis düzeninde genel amaçlı makinalar, fonksiyonlarına veya yaptıkları işlemlere göre gruplanır (Fonksiyonel Düzenleme). Örneğin, torna tezgahlan için ayrı, freze tezgahları için ayrı bir bölüm düzenlenir.
Üretim araçlarının, yardımcı tesislerin veya iş istasyonlarının ve taşıma, depolama, kalite kontrolü gibi üretimle ilgili faaliyetlerin fiziksel konumlarının bir bütün olarak belirlenmesine fabrika düzenleme denir.
Üretim yerlerinde fabrikalarda özellikle üretim prosesinin görülebilmesi için gerekli olan ve işyerinde bulunan makinelerin kullandığı güç ve kapladığı alanı da içine alan projenin çizimine makine yerleşim planı denmektedir.
Fakat bundan ada önemlisi, kötü yerleşmenin; enerji kaybı, kargaşa, yüksek ıskarta oranı, gecikme, kontrol ve yönetim güçlüğü gibi üretimle beraber süren ve maliyetleri olumsuz yönde etkileyen bir neden olmasıdır. Kötü yerleşme düzeni işletmenin üretim kapasitesinden yararlanma oranını düşürür.
Proses; sözlük tanımıyla sisteme giriş yapan bir girdiyi sistemden geçirerek çıktıya dönüştüren, bu işlemi yaparken somut olarak ölçülebilen farklı değerler üreten işlemler kümesidir.
Endüstriyel tesis, gıda, tekstil, ilaç, kimya, deri vb. bir çok farklı sektörde faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlara ait üretim tesislerine verilen isimdir. Bu tesislerde sektörün ve firmanın ihtiyaçlarına yönelik özel endüstriyel tesis projeleri hayata geçirilir.
1- Hedef Belirleme: Planlama aşamasının ilk adımı, belirli bir hedefin belirlenmesidir. Hedefler, spesifik, ölçülebilir, erişilebilir, gerçekçi ve zamana bağlı olmalıdır. Hedeflerin belirlenmesi, planlama sürecinin en önemli adımlarından biridir çünkü tüm diğer adımlar, belirlenen hedefe ulaşmak için tasarlanır.
Planlama yapılmazsa organizasyonun hedeflerine yürümesi zorlaşır. Planlama, yöneticilerin ileriye bakmasını sağlamakla işletmenin içinde bulunduğu şartlardaki değişmeleri önceden görmelerini mümkün kılar. Bu sayede gerekli tedbirleri zamanında almak mümkün olur. Planlama, belirsizlikleri azaltır.
İlişki diyagramı, önemli konular üzerindeki sebep-sonuç ilişkilerinin belirlenmesini ve anlaşılır kılınmasını sağlayan bir analiz aracıdır. 7MP olarak da söz edilen yedi yönetim aracından birisidir.
Tesis yöneticisi, bir tesisin tüm operasyonlarını yöneten kişidir. Tesisin bakımı, personel yönetimi, bütçe planlaması ve müşteri memnuniyeti gibi konularda sorumluluk alır. Ayrıca tesisin hedeflerine ulaşması için stratejik planlar hazırlar ve uygular.
Tesis yöneticisi nedir sorusuna cevap olarak idarecilikten bahsedilebilir. Tesiste yönetici olan beyaz yakalı çalışanlar, yeni kararların alınmasında ve kontrol sağlanmasında görev alır. Tesisler, birçok iş kolunu içerisinde bulunduran ticari kuruluşlardır.
Teknik sorumlu bir iş yerinde hizmet kalitesini arttırmak için gerekli kontrolleri sağlayan ve tamir işleri için gereken desteği veren personellerdir. Teknik uygulamaları yönetmek ve üst seviyeye ulaştırmak, beceri ve bilgiyle sağlanır.
Entegre Tesis Yönetimi'nin; firma ya da kuruluşların alt birimlerinin tek bir çatı altında toplanması olduğunu söyleyebiliriz. Amaç ise aralarındaki bilgi alışverişinin ve faaliyet takibinin en etkin şekilde yapılmasını sağlamaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri