Önce Kelimesinin Zıt Anlamlısı Nedir? Anlamca karşıtına bakıldığında önce kelimesinin zıt anlamlısının ''sonra'' kelimesi olduğu görülür.
Önce kelimesinin 3 tane eş anlamlısı bulunmaktadır. Evvel (Arapçadan dilimize geçmiştir.) Başta (Öz Türkçe bir kelimedir.) İlkin (Öz Türkçe bir kelimedir.)
1- Evvel: Evvel, zaman bildiren cümlelerde bir eylemin diğer eylemlere göre daha önce yapıldığını bildirir. Bu sözcük başta akl-ı evvel ve evveliyat olmak üzere birçok birleşik isimde ve tamlamada da kullanılır.
İlk kelimesinin zıt anlamlısı, son kelimesidir.
Buna göre kolay kelimesinin zıt anlamlıları 'zor, güç, çetin' kelimeleridir. Bu kelimeler cümle içerisinde birbirinin karşıt anlamlısı olarak kullanılmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Bir işin zor olmasının zıt anlamı kolay olmasıdır. Aynı zamanda basit olarak da kullanılmaktadır. Zor kelimesinin zıt anlamı kolaydır. Kolay kelimesi zor kelimesi ile zıt anlam taşımaktadır.
Zıt kelimesinin eş anlamı ise karşıttır. Zıt ile karşıt kelimeleri birbirinin eş anlamlısı olarak belirlenmiştir.
Erken zıt anlamlısı olan tek bir kelime bulunmaktadır. Erkenin zıt anlamlısı olan kelime erkenin "vaktinden önce, alışılan zamandan önce" anlamı içindir.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Fakir kelimesinin eş anlamlısı 'yoksul' ve 'fukara' olarak bilinmektedir. Her iki kelime de aynı şekilde fakir sözcüğü ile eş anlamlı şekilde kullanılabilir.
Sonra kelimesi ile eş anlama sahip kelimeler birbirleri yerine kullanılabilirler. Bu kelimeler sonradan takiben, müteakiben, keyin, bilâhare, ileri, makam, sıra, yoksa, ahir ve artık kelimeleridir.
Cevap: Evvel dir.
Aynı anda hareket eden, aynı zamanda veya birlikte oluşan, senkron, senkronik: Tüm uygulamalar eş zamanlı ve akıcı biçimde çalışıyor (Chip).
önce, öncelikle, ilk iş olarak, her şeyden önce.
ZIT(KARŞIT) ANLAM
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz.
Bir şeyin yukarı tarafını ifade eden üst kelimesinin tam karşıtı olan alt, bir şeyin aşağıda olan kısmını ifade eder. Bir nesnenin yere, zemine gelen tarafı olarak kullanılan alt sözcüğü, üst sözcüğü ile zıt anlamlıdır.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
Eşanlamlı, anlamdaş, müteradif veya sinonim; yazılışları farklı olduğu halde anlamları aynı veya çok yakın olan sözcükler.
Cevap kelimesinin Türk Dil Kurumunda geçen eş anlamlı kelimesi “yanıt” kelimesidir. Cevap bir davranış, bir yazı, bir söz, bir istek ya da bir soruya verilmiş olan karşılıktır. Yanıt kelimesi de cevap kelimesi ile aynı anlama gelmektedir.
Sık kullanılan erken kelimesinin zıt anlam karşılığı, geç kelimesidir. Geç ile erken sözcüğü birbirlerinin zıt anlamlarıdır.
Çift kelimesinin zıt anlamlısının karşılığı tek kelimesidir.
Yok kelimesinin zıt anlamlısı Var olarak kabul edilmektedir. Yok kelimesinin karşıt anlamı olan durumlarda Var sözcüğü kullanılır.
Zıt anlamlı kelimeler; anlamca birbirinin karşıtı olan, birbiriyle çelişen kelimelere denir. Birbiriyle çelişen özellikler barındırırlar. Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur.
Zıt kelimeler sadece anlam bakımından birbiri ile çelişen kelimelerdir, olumlu anlamı olan bir kelimenin olumsuz anlamı zıt anlamlı kelime olarak sayılamaz. Örneğin; alçalmak kelimesinin olumsuzu olan alçalmamak zıt anlamlı olarak adlandırılamaz. Alçalmak kelimesinin zıt anlamlısı ise yükselmektir.
Öğrenci kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler yoktur. Bununla beraber öğrenci kelimesinin zıt anlamının karşılığının olmadığını belirtmek gerekir. Öğrenci kelimesinin yalnızca eş anlamı bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri