Deriden Yapılan Alerji Testleri Genelllikle saman nezlezi (alerjik rinit), egzama, kurdeşen ve gıda alerjisi tanısında bu testten yararlanılır. Prick testi sırasında, deriye alerjen sıvı dökülür ve özel iğnelerle alerjen deriye enjekte edilir.
Kan yoluyla gerçekleştirilen alerji testlerinde, vücutta bulunan alerjene özgü nitelikteki IgE antikorları (spesifik IgE) ve alerjene özgü olmayan IgE (total IgE) düzeyi araştırılmaktadır.
Deri testleri yapıldıktan 15 dakika sonra değerlendirilir. Pozitif reaksiyonlarda >3 mm üzerinde şişlik meydana gelir. Deri testlerinde pozitif sonuçlar alerjene karşı duyarlılığı (sensitizasyon) göstermekle birlikte her zaman alerjik hastalığın var olduğunu göstermez.
Hastanın öyküsü ve diğer tanısal metotlar ile sorumlu alerjenler belirlenmeye çalışılır. Yani deri testi negatif olsa bile hasta astım, alerjik nezle, atopik dermatit ya da besin alerjisi olabilir. Halkımız arasında oluşan bu yanlış algının düzeltilmesi ancak doğru bilgilendirmenin yapılması ile sağlanabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Bu test kişinin alerjik yapısı hakkında kabaca bilgi veren bir testtir. Yüksek çıkması alerjinizin olma ihtimalinin yüksek olduğunu gösterirken mutlaka alerjiniz olduğu anlamına gelmez. Normal veya düşük olması da mutlaka alerjiniz olmadığını göstermez ancak alerji olma ihtimalinin düşük olduğunu gösterir.
Deri testinin pozitif olması ne anlama gelmektedir? Deri testi pozitif ise test yapılan alerjene karşı IgE antikorlarının varlığı gösterilmiş olur. Bunun anlamı o alerjene karşı “sensitizasyon” yani duyarlılaşmadır. Ancak deri testi pozitifliği hastanın şikayetlerinin bu alerjene bağlı olduğu anlamına gelmeyebilir.
Her bir test yaklaşık 5 ile 10 dakika arası kısa bir zamanda tamamlanır. Çizme ve deri içi test 15 ile 20 dakikanın ardından değerlendirilirken, yama testi ise 48 ile 72 saatin ardından değerlendirilmektedir. Hangi testin uygulanacağı hastanın şikâyetleri göz önüne alınarak hekim tarafından belirlenir.
Pozitif kontrol ise genelde 10mg/ml konsantrasyondaki histamindir. Prick testin değerlendirilmesinde uygulamadan 20 dakika sonra eğer pozitif kontrol, negatif kontrolden büyük ve/veya pozitif kontrol 3 mm'den büyükse test değerlendirilir. Normalde pozitif kontrol deride 7-9 mm çapında kızarıklık ve ödemin olmasıdır.
Histamin İntoleransı (Histamin Alerjisi) Nedir? Histamin intoleransı, vücuda besinlerle alınan ya da sentezlenen, sindirilmiş histamini metabolize etme yeteneğinin (parçalama) bozulması sonucu vücutta histaminin fazla birikmesi sonucu oluşan bir sağlık sorunudur.
Tanıda cilt testi (Prick test) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.
Prick Testi: Cilt üzerine uygulanan bu alerji testi ile 20 ile 30 çeşit alerjen madde tespit edilebilir. Alerji problemi olan hastanın derisi çizilir. Solusyon olarak hazırlanan alerjen maddeler çizilen deri üzerine damlatılır. Yaklaşık 30 dakika sonra kızarıklık oluşturan madde alerjen madde olarak kabul edilir.
İntradermal test sonucunun negatif olması halinde hastanın alerjisi olmadığı söylenebilir.
Kandan yapılan alerji testleri, deri testleri kadar duyarlı değillerdir. Vücudun alerjenlere tepki olarak oluşturduğu immunglobulin E (IgE) antikorunun kandaki düzeyini ölçen kan testi, alerji teşhisinde en çok kullanılan kan testi türüdür.
Alerjik kaşıntı nedenleri; Alerjik hastalıklardan alerjik egzema (atopik dermatit), alerjik rinit (polen, ev tozu akarı ve küf alerjisi olanlarda), ürtiker ve ilaç alerjilerinde cilt kaşıntısı sık görülür. Alerjik rinit ve alerjik egzama da deri kuru ve kaşıntılıdır.
Vücutta histamin artışına veya DAO enzim eksikliğine sebep olan durumlar histamin intoleransına sebep olabilir. DAO enzim eksikliği bazı kişilerde genetik olarak ortaya çıkabilen bir durumdur. Bazı ilaçların yan etkileri yine DAO enzim etkinliğini düşürerek histamin artışına sebep olabilirler.
Histamin intoleransının en sık karşımıza çıkan semptomları kızarma, ishal, mide bulantısı, baş ağrısı, ateş basması ve nefes darlığıdır. Egzama, rinit, ürtiker atakları, hipertansiyon, kolit, astım ve halsizlik de görülebilir. allerji (IgE aracılı) ile birlikte kötüleşir.
Bu yöntem kırktan fazla maddeye karşı alerji gelişip gelişmediğini tek seferde test eder. Genellikle polen, küf, hayvan tüyü, toz akarları ve yiyeceklere alerji olup olmadığına bakmak için kullanılır. Erişkinlerde çoğunlukla ön kol yüzeyi tercih edilirken, çocuklarda üst sırta uygulanabilmektedir.
Alerji testi hasta açken ya da tokken yapılabilir. Hastanın açlık durumu test sonucu üzerinde etkili değildir. Ancak istisnai durumlarda uzman hekim hastanın test öncesinde aç ya da tok olmasını özellikle isteyebilir. Bu nedenle de test öncesinde uzman hekimden mutlaka detaylı bilgi alınmalıdır.
Biraz ağrılı bir yöntemdir. 20 dakikada test sonuçlanır. Sonuç doktor tarafından değerlendirilir.
Alerji testi her yaşta yapılabilir; ancak alerji araştırmasında Altın Standard kabul edilen alerji deri testi 3 yaşından sonra en güvenilir sonuç verir. 3 yaşından sonra elde edilen pozitiflik de negatiflik de anlamlıdır. 3 yaş altında yapılan deri testlerinde sonuç negatif çıkarsa hastada alerji yoktur dedirtmez. 3 ...
Alerji testleri; alerjik nezle, astım, egzama, besin alerjisi gibi alerjik hastalıkların tanısında ve bununla birlikte tedavinin yönlendirilmesinde kullanılan testlerdir. Alerji testlerinin bir kere yapıldıktan sonra tekrar yapılıp yapılmama kararını ancak alerji ve klinik immünoloji uzmanları verebilir.
Prick (Deri Delme) Testi
Rinit, alerjik astım, ilaç ve gıda alerjisi, anafilaksi şüphesi görülen hastalara Prick testi yapılarak Gıda, arı, ev tozu, hayvan tüyleri, polen, ot, mantar gibi alerjenlere alerjisi olup olmadığı, var ise ne şiddette olduğu öğrenilir.
-Alerji testi öncesinde dikkat edilmesi gerekenler ve kesilmesi gereken ilaçlar vardır. -Açlık veya tokluk testi etkilemez. -Antihistaminikler, soğuk algınlığı ve öksürük şurupları alerji testini etkilediği için en az yedi gün süreyle kesilmelidir. Bir kaşık bile alınması alerji testini etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri