Geniz akıntısının kaynağı olan mukoza salgısının azaltılması, şikâyetin giderilmesi adına temel hedeftir. Bu amaçla sıklıkla antihistaminik ilaçlar, dekonjestan burun spreyleri veya steroid içerikli intranazal spreyler kullanılır.
Alerjiler. Alerjiye bağlı geniz akıntısını düzeltmek için alerjiye neden olan şeylerden uzak durmak gerekir. Semptomların hafifletilmesi için uzman doktor antihistaminikler, kromolin, steroid burun spreyleri ve oral steroidler yazabilir.
Alerjik reaksiyonlar, sinüs kökenli enfeksiyonlar, ortamdaki toz ve kirler, yeterli sıvı tüketilmemesi geniz akıntısına neden olabiliyor.
Eczanelerde reçetesiz satılan ilaçlar, burun ve boğazdaki tıkanıklığı azaltmaya ve geniz akıntısını gidermeye yardımcı olabilir. Tuzlu burun spreyleri, bireylerin burun açıklıklarını nemlendirir ve geniz akıntısı semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.
Geniz akıntısının tedavisi ne kadar sürer? Geniz akıntısının tedavi süresi farklı farklı. geniz akıntısının nedeni örneğin bir nezle veya grip ise, genellikle 5 ila 10 gün sürelik bir tedavi ile düzelir. Akut iltihaplı sinüzitlerde 10 ila 14 gün tedavi uygulanır; bazen basamak tedavisi ile süre uzatılabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Mevsimsel Alerjiler
Polen alerjisi gibi mevsimler alerji çeşitleri bahar ayında göz kaşıntısı yapar. Alerjik nedenlerle ortaya çıkan göz kaşıntılarına; gözde sulanma, burun akıntısı, hapşırık gibi belirtiler eşlik edebilir.
Normalde renksizdir. Alerjide yapışkan, enfeksiyonda kıvamlı ve sarı ? yeşil renk alır. Geniz akıntısı sinüslerin artmış mukus yapımından meydana gelir.
Daha yeni kaşıntıyı ve alerjiyi önleyen, Loratadin(Claritin, Alavert), Feksofenadin(Allerga), Setirizin(Zyrtec), Levosetirizin(Xyzal) gibi ilaçlar daha iyi seçenekler olabilir ve uyuşukluğa neden olma olasılığı daha düşüktür.
Geniz akıntısına ne iyi gelir Saraçoğlu tarafından da masaya yatırılmış bir sorudur ve İbrahim Saraçoğlu adaçayını önermektedir. Adaçayını 10 dakika kadar demledikten sonra süzerek içebilirsiniz.
Mukusun türü altta yatan hastalığa göre değişmektedir. Akciğerlerde üretilen mukus genellikle öksürükle dışarı atılabilmektedir. Mideden gelen salgılar, geniz akıntısı ve sinüs akıntısı balgam olarak görülmez. Ancak bu salgılar yüksek seviyede salgılandı taktirde solunum yollarını tıkayıcı bir etki gösterebilmektedir.
Boğazda yanma, ağrı, öksürük, kaşıntı hissi, ses kısıklığı ve tat bozukluğu olabilir. Uykudan sık uyanma, horlama, boğaz kuruluğuna yol açabilir. Bu da gün içinde uyuklamaya ve verimlilikte düşmeye sebep olabilir.
Polen alerjisi olduğumuzu nasıl anlayabiliriz? Baharla birlikte sürekli hapşırma, burun akıntısı ve tıkanıklığı, geniz akıntısı, kuru öksürük, boğaz, burun ve kulakta şiddetli kaşıntı ya da gözlerde kaşıntı ve sulanma gibi belirtilerle saman nezlesi başlar.
Burun akmaya ve kaşınmaya başlar, hapşırık nöbetleri, burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı görülür. Ayrıca bronşlar etkilenerek, öksürük, nefes darlığı ve hırıltı ile kendini gösteren alerjik astım krizleri ortaya çıkabilir.
İntranazal kortikosteroidler alerjik rinit tedavisinde en etkili ilaç sınıfıdır. Burun tıkanıklığını, hapşırmayı, kaşıntıyı ve burun akıntısını önemli derecede azaltabilir.
Bununla birlikte, geniz akıntısı tedavi edilmezse aşağıdaki olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir: Sürekli rahatsızlık: Geniz akıntısı, sürekli olarak burun akıntısı, boğaz tahrişi, öksürük ve burun tıkanıklığı gibi rahatsız edici semptomlara neden olabilir.
Geniz tıkanıklığı bitkisel çözüm için en çok kullanılan, mentol içeren nane çayıdır. Mentol mukus salgısını yumuşatır ve kolayca atılmasına yardımcı olur. Gün boyunca 2-3 fincan ılık nane çayı içilmesi geniz tıkanıklığı sorununun çözülmesini destekler.
Bunun için bol sıvı alımı özellikle önemlidir. Ayrıca, burun boşluğunun tuzlu veya okyanus su içerikli yıkama solüsyonlarıyla yıkanması, soğuk buhar makinesi kullanarak buhar solunması vasıtasıyla nemlendirilmesi veya mukolitik ilaçların kullanılması gibi yöntemlere de başvurulabilir.
Çocuklarda görülen geniz akıntısı nedenlerinden en sık olanları grip, sinüzit ve alerjik nezledir. Bu sık nedenlere yönelik doktorun inceleme yapması ve alerjik nezle düşündüren durumlarda çocuk alerji uzmanına yönlendirilmesi gerekir.
Nefes Alamama Durumu
Geniz akıntısı burundan boğaza doğru akan bir yapıdadır. Boğaza doğru akan geniz akıntısı ani bir nefes alamama hissi meydana getirebilmektedir.
Nemsiz ortamlar geniz akıntısına neden olur. Bu yüzden ortamın nemlendirilmesi için petek sulukları kullanılabilir. Geniz akıntısına ne iyi gelir meyve sebze tüketimi arttırılmalı besin değerleri yüksek gıdalar tüketilmelidir. Özellikle C vitamini barındıran meyve ve sebzelerin tüketilmesi önerilir.
Grip ve soğuk algınlığına bağlı burun akıntısı, aksırma, burun ve boğazda kaşıntı, baş ağrısı, adale ağrısı, boğaz ağrısı, vücut kırıklığı, ateş, nezle, gözlerde sulanma ve kaşıntı gibi durumlarda kullanılır.
Alerjik reaksiyonlar ve alerji belirtilerinin kontrol altına alınmasına yardımcı olur. DELODAY alerjik nezle ile ilişkili hapşırık, burunda akıntı ve kaşıntı, damakta kaşınma ve gözlerde kaşınma, kızarıklık veya yaşarma gibi belirtileri (örneğin saman nezlesi, ev tozu akarına karşı alerji) giderir.
Geniz akıntısı, çoğu zaman bir hastalık belirtisi olarak ortaya çıkar ve genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak bazı durumlarda, uzun süreli veya kronik geniz akıntısı, ciddi bir altta yatan sağlık sorununun belirtisi olabilir ve bu durumda bir doktora başvurmak gerekebilir.
Koyu kıvamlı burun akıntısına eşlik eden burun tıkanıklığı ve yüz bölgesinde ağrı, dolgunluk ya da basınç hissi bu 3 belirtiyi oluşturur. Tek başına baş ağrısı akut sinüzit için tanısal öneme sahip değilken, yüzde dolgunluk hissi bazen akut sinüzit tanısı için tek başına yeterli olabilir.
Tuzlu su ile gargara yapmak geniz akıntısı asırlık bir çare olmuştur. Yarım çorba kaşığı tuz alın ve ılık bir bardak suya ekleyin. Günde üç kez bu karışım ile gargara yapın. Bu karışım nazal pasajda saklanan aşırı mukusun temizlenmesine yardımcı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri