Alerjik reaksiyonlar, enfeksiyon oluşumu, boğazı tahriş eden maddeler ve diğer sağlık problemleri bu ağrıya neden olabilir. Kişinin yutkunurken ağrı hissetmesi, günlük yaşamını da olumsuz yönde etkiler.
Alerjik Rinit Belirtileri Nelerdir? Alerjik rinit (saman nezlesi), her yaşta ortaya çıkarak boğaz ağrısı, hapşırma, tıkanıklık ve burunda kaşıntıya neden olur. Evcil hayvan kepeği, küf, böcek ya da polen alerjik rinit semptomlarının oluşmasına zemin hazırlar.
Sık hapşırma, burun tıkanıklığı, gözlerde yaşarma ve kaşıntı, öksürük, hırıltı ve hatta nefes darlığı görülen belirtiler arasındadır. Tedavisi antihistaminikler, kortizon içeren burun spreyleri veya solunum yolu ile alınan ilaçlar, nefes rahatlatıcı ilaçlar ile yapılır. Şiddetli vakalarda immunoterapi de yapılabilir.
Alerjik nedenlere bağlı ağız içindeki ve yutaktaki yapılarda oluşan şişlik sonucunda nefes almada güçlük, yutma güçlüğü ve boğazda takılma hissi oluşabilir. Bademciklerin yapısal olarak büyük olması ve yemek borusu çok daralmış ise yutmada sıkıntı olur.
Boğaz kaşıntısına iyi gelen başlıca yöntemler arasında tuzlu su ile gargara yapmak ve bol sıvı tüketimi yer alır. Bunlara ek olarak sıcak içecekler, çorba, bal, boğaz nemlendiricileri, pastil ve sıcak bir duş da boğaz kaşıntısına iyi gelen doğal yöntemlerdendir.
İlgili 34 soru bulundu
Boğazda yanma, ağrı, öksürük, kaşıntı hissi, ses kısıklığı ve tat bozukluğu olabilir. Uykudan sık uyanma, horlama, boğaz kuruluğuna yol açabilir. Bu da gün içinde uyuklamaya ve verimlilikte düşmeye sebep olabilir.
Antihistaminikler, alerji semptomlarınıza yardımcı olabilir. Polen, küf veya çimen gibi bir alerjenle temas ettiğinizde vücudunuz histamin salgılar. Histamin, ağrı hissinde rol oynar, bu nedenle bir antihistaminik almak alerjiye bağlı boğaz ağrısına yardımcı olabilir. Reflünün başarılı tedavisi zaman alabilir.
Yemek borusunda görülen iltihaplar disfajinin nedeni olabilir. Bazı kas hastalıklarına bağlı (Guillain Barre sendromu gibi bir durum) nedeni ile yutma güçlüğü olabilir. Bazı alerjik nedenlere bağlı yutma güçlüğü ve boğazda takılma hissi oluşabilir.
Yutkunma zorluğuna genellikle inme, kafa travması, multipl skleroz ya da demans (bunama) gibi nörolojik bir durum neden olur. Bu hastalıklar boğaz kaslarını zayıflatabilir; bu nedenle yutulmaya başlanan yiyeceklerin ağızdan boğaza ve akabinde yemek borusuna taşınması zorlaşabilir.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Alerjik bir reaksiyon değişen sürelerde sürebilir. Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
C vitamini kaynağı olan limon, antioksidan bir besindir. Limon suyu, ciltte oluşan alerjik kaşıntıyı giderme konusunda etkili olabilir. Kaşıntıyı gidermek için bir miktar limon suyunu sodayla karıştırmalısınız. Karışımı bir pamuk yardımıyla, kaşınan yere sürüp masaj yapabilirsiniz.
Yutkunurken boğaz ağrısı, genellikle viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, farenjit, bademcik iltihabı, alerji, tahriş edici maddelere maruz kalma veya kuruluk gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Bu durum, boğazdaki dokuların inflamasyonu nedeniyle yutma sırasında rahatsızlık hissi ile ilişkilidir.
Sıcak veya soğuk içecekler: Ilık su, bitki çayı veya tuzlu su gargarası gibi sıcak içecekler boğazdaki tahrişi yatıştırabilir. Soğuk içecekler veya dondurma da geçici rahatlama sağlayabilir. Ağrı kesiciler: Eğer boğaz ağrısı şiddetli ise doktorun önerisi doğrultusunda ağrı kesiciler kullanılabilir.
Burun akıntısı ve tıkanıklığıyla birlikte, boğaz yanması alerjik rinitin en sık görülen belirtileri arasında yer alır.
Boğaz reflüsünde hastalar, boğazda geçmeyen takılma hissi, öksürük, ses kısıklığı, genizde akıntı ve bazen ağız kokusu şikayetleriyle hekime başvurmaktadır. Hasta öyküsü, doğrudan değerlendirilerek ve yapılan endoskopik muayene ile tanı kolaylıkla konulabilmektedir.
Yutkunma Güçlüğünün Temel Nedenleri
Enfeksiyonlar veya bademciklerin şişmesi de buna neden olan faktörler arasında görülebiliyor. Yutkunmada zorlanıyor ve boğazınızda kızarıklık, şişlik, ateş belirtileri, bakteriyel enfeksiyonlarınız var ise yutkunma zorluğuna neden olabilir.
Peki bu neden oluyor? Boğazınızda bir yumru oluşması hissi tipik olarak boğazınızdaki ve boyun bölgenizdeki kasların kasılmasından kaynaklanır. Bu kaslar, farenks kaslarını (ağzınızı yemek borunuza bağlayan tüp) ve gırtlağınızı çevreleyen kasları (ses kutusu) içerir.
C vitamini bakımından zengin olan bir meyvedir. Ayrıca alerjiyle ilgili olan histaminleri de azaltarak alerjik reaksiyonların belirtilerini hafifletebilir. C vitaminini, kivi dışında, portakallar ve diğer narenciyelerden, çilek, ahududu gibi meyvelerden ve yeşil yapraklı sebzelerden de alabilirsiniz.
Yoğurt içerdiği probiyotikler sayesinde hem bağırsak florasını hem bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bağırsak florasını düzenlediği için kolon kanseri riskini düşürmekte, bağışıklığı güçlendirdiği için alerjik hastalıklara karşı direnci arttırmaktadır.
Yutkunurken boğaz ağrısı, genellikle viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, farenjit, bademcik iltihabı, alerji, tahriş edici maddelere maruz kalma veya kuruluk gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Bu durum, boğazdaki dokuların inflamasyonu nedeniyle yutma sırasında rahatsızlık hissi ile ilişkilidir.
Boğaz kaşıntısının başlıca belirtileri arasında alerji, enfeksiyon ve virüsler bulunur. Ayrıca sigara içmek, uzun süre konuşmak, havası kuru ortamlarda bulunmak ve susuzluk da boğaz kaşıntısına yol açan durumlar arasında sayılabilir.
Boğaz ağrısının kendisi bir hastalık olmayıp, daha çok farenjit, soğuk algınlığına (nezle) veya grip gibi viral enfeksiyonların bir belirtisi olarak yaşanır. Çoğu boğaz ağrısı birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçebilirken, bazı durumlarda antibiyotik tedavisi gerektirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri