En yüksek verim ise 9. ayda yakalanıyor ve 70 gün kadar devam ediyor. Sonra zamanla yumurta verimi düşüyor ve standart yumurta verimi süreci ile üretim devam ediyor.
Yumurta tavuklarında 0-6 haftalık yaşlar civciv, 6-18. haftalar piliç, 18. ile 72. haftalar arası yumurtlama dönemi kabul edilir.
Yumurta verme işlemi, tavuğun genellikle tutsak edilmesi ve kümese hapsedilmesinde gerçekleştiğinden, tavukların her gün yumurta vermesi buna bağlıdır diyebiliriz. Kendi döngü ve hormonal durumlarına göre değişiklik gösterse de, bir tavuk için her gün yumurtladığı söylenebilir.
Tavuklardan daha fazla yumurta elde etmenin en iyi yolu tavukların iyi beslenmesi ve bakılmasıdır. İyi beslenmeyen tavuklardaki yumurta sayısı düşüktür. Tavuklar iyi yumurta vermeleri için karışık yem ile besletilmelidir. Verilebilecek yemler ise mısır, buğday ve arpadır.
Şamlı, tavukların kış aylarında daha az yumurtladığının tespit edildiğini söyledi. Bu durumun güneş ışığının azlığından kaynaklandığını belirten Şamlı, şöyle devam etti: "Tavuklar kış aylarında gün ışığından yeteri kadar yararlanamadığından yumurta verimleri düşüyor.
İlgili 22 soru bulundu
En çok yumurta yapan ve verimli tavuk cinsleri; Ligorin, Lohman Brown ile Atak-S tavuklarıdır. Bu yumurta tavukları yıllık olarak 320 yumurtaya kadar yumurtlayabilir. Soğuğa en dayanıklı olanlar ise; Brahman, Ameraucana, Australop ve Easters Egger'dır.
Tavuklara yumurtlama devresinde günde 14-16 saat ışık almaları sağlanmalıdır. Gün ışığı ile birlikte akşamları kümeste yapılacak bir aydınlatma programı ile bu süre yakalanmalıdır. Kış ayıyla birlikte kısalan gün ışığı nedeniyle, yeterli ışık süresi sağlanmayan sürülerde verimde düşüş gerçekleşmektedir.
Çiğ yeşil patates kabuğu: Solanine adı verilen zehirli madde içeriğinden dolayı tavuklar için son derece zararlıdır. Tuzlu besinler: Tavuklar tuz içeren hiçbir besini tüketmemelidirler. Tuzlu besinler tavukların zehirlenme, sindirim sistemi bozukluğu ve kalp yetmezliği gibi sorunlara yol açabilir.
Tavukların yumurtlaması için çiftleşmeleri gerekir mi? Hayır. Tavuklar, kümeste horoz olmadan yumurta üretebilirler. Bununla birlikte, döllenmiş bir yumurta üretmek için bir horozla çiftleşmesi gereklidir (o yumurtadan yeni civcivler çıkar).
Bu durumda mutlaka tıbbi yardım almalı bir baytara ya da veteriner hekime göstermelisiniz. Yumurtaları her gün toplamak önemlidir. Diğer yandan tavuk kuluçkaya yatabilir. Doğurgan olmasa bile bir tavuk kuluçkaya yattığında yumurtlayamaz.
Eğer uygun şartlar sağlanır ve tavuklar iyi bakılırsa, her tavuk her gün ortalama 1 adet yumurta üretiyor. Ancak hormonlar, mevsim ve iklim şartları, tavuğun yaşı ve cinsi gibi etkenlere bağlı olarak üretim miktarı değişiyor. Bir tavuğun yılda ortalama 300 yumurta verdiğini aklınızda tutabilirsiniz.
Sağlıklı, düzgün ve olması gereken kümes şartlarına sahip yetişkin bir tavuk 24-26 saat arasında yumurta verir. Bu durumda bir tavuk ayda ortalama 27-28 yumurta yılda ise 300'e yakın yumurta vermektedir.
Genelde tavukların gurk olması ilkbahar mevsiminde başlar. Çünkü bu dönemde hava koşulları kuluçkaya yatmak için idealdir. Bu yüzden bu dönemde tavuğunuzun vücudu için mineral ve vitaminlerin normalinden daha fazla temin edilmesi şart.
Cinslerin çoğunluğu yaklaşık 16-20 hafta aralığında salmaya başlayacaktır. Eğer çok yakında başlamazlarsa, umutsuzluğa kapılmayın! Daha sonra salmaya başlarlar bu durum kötü değildir sağlam genler ve uzun süreli yaşayan çoğu tavuğun yumurta salma süresi uzundur.
Kör değillerdir, gece ışığa bakmaktan rahatsız olurlar. Gözleri çok hassas olduğu için, insanlar tarafından algılanamayan küçük ışık dalgalanmalarını bile görebilirler. Tavuklar tetrakromatiktir. Kırmızı, mavi ve yeşil ışığın yanı sıra ultraviyole ışığı görmelerine izin veren 4 tür konileri vardır.
Erişkin dönemdeki kişilerin yüzde 85'inin uykusu hava karardıktan yaklaşık 4-6 saat sonra, yani saat 22:00-24:00 arası gelirken; baykuş tipi olanlar gece yarısı 01:00 - 02:00 arasında, tavuk tipi olanlar ise 22:00'den önce uyuyor.
Conversation. Tavukları çağırırken kullandığımız "gel bili bili"deki "bili" kelimesi Eski Türkçe "tavuk" demek. Piliç kelimesi de buradan bili/ç > piliç.
Horozlar Kaç Yıl Yaşar? Tavuklardan sonra horozların da kaç yıl yaşayacağı merak konusudur. Horozların yaşam süresi de ırkına göre farklılık gösterir. Bu süre 5 ile 10 yıl arasındadır.
Hayvanların büyümesi, sağlıklı, düzgün işleyen bir vücut için tuza ihtiyaçları vardır. Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur.
Tavukların en fazla tükettikleri arpa, mısır ve buğday gibi tahıl ürünlerini ana besin olarak tüketirler. Bunların haricinde meyve ve sebzeleri de tüketebilirler. Tavuklar, solucan gibi yer altında yaşayan canlılarla da kendileri bularak beslenirler.
Siz tavuklarınıza kıyma, haşlanmış yumurta, kavrulmamış ay çekirdeği, soya ve çiğ balık verin. Balık tavuklara çok faydalıdır. Tavuklarınızı kapalı yerlerde tutuyorsanız sadece kışın değil her zaman bunlardan vereceksiniz. Yumurta tavukları yemi de protein için iyi kaynaklardandır.
Yer tavukçuluğunda kondüksiyon yolu ile ısı kaybının önlenmesi ve tavuklara doğal davranışları olan eşinme imkanının sağlanabilmesi amacıyla zemine esnek, suyu emme özelliği olan bir madde serilir ki buna altlık denir. Kümeslerde altlık kullanılmasının temel nedeni tabanda ısı izolasyonunun sağlanmasıdır.
Tavuklara yumurtlama devresinde günde 14-16 saat ışık almaları sağlanmalıdır. Gün ışığı ile birlikte akşamları kümeste yapılacak bir aydınlatma programı ile bu süre yakalanmalıdır. Kış ayıyla birlikte kısalan gün ışığı nedeniyle, yeterli ışık süresi sağlanmayan sürülerde verimde düşüş gerçekleşmektedir.
Kuşların dinlenmesi için de en az 8 saat karanlık sağlanmalıdır. Tavuklara, yetiştirme döneminde daha yüksek renk sıcaklıklarına (daha mavi) sahip soğuk beyaz ışığın verilmesi önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri