İnek sütü proteini alerjisi (İSPA) gibi besin alerjileri bebeğinizin kusmasına neden olabilir. İlk birkaç ayda kusma çok yeme gibi minör beslenme problemlerinden kaynaklanabilir.
Kusma. Bu bebekler genellikle yediklerini hazmedemez ve karnı doyduktan hemen sonra kusar. Yani annenin verdiği ya da hazır mamalardan aldığı inek sütü bebeğe dokunur. İnek sütünün içindeki proteini bebeğin midesi tolere edemediği için vücuttan atmaya çalışılır.
Bebeklerde yüz bölgesinde, dudakta ve vücutta kızarıklık, ciltte kuruluk, kaşıntı ve kusma gibi belirtilere neden olan inek sütü alerjisi, kalp ve solunum problemlerine yol açarak hayatı tehdit edebilecek kadar ciddi boyutlara ulaşabiliyor.
Bebekler gözlem altında tutulur ve bebeğin neye alerjisi olduğu belirlenir. Bebeklerde kan testi ve eliminasyon diyeti sayesinde de alerjen tespit edilir. Bebeğin durumuna ve uygun koşullara göre tedavi yöntemi belirlenir. Alerji uzmanı tarafından bebeğe uygulanacak olan tedavi, alerji seviyesine göre belirlenir.
Bebeklerde besin alerjisinin en büyük belirtileri şunlardır; kurdeşen veya döküntü, kaşıntı, hırıltı veya nefes darlığı. Besin alerjileri ayrıca mide bulantısı, kusma ve karın ağrısına da neden olabilir. Besin alerjisinin belirtileri çok hafif yaşanabilirken çok ciddi sonuçları da olabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Bebekteki alerji belirtileri, sindirim sistemi sorunları olan ishal, kabızlık, kusma ve karın ağrısı şeklinde olabileceği gibi, deri üzerinde döküntü ya da kızarıklık biçiminde de görülebiliyor.
Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Her türlü besinin alerji yapma potansiyeli bulunur. Ama bazıları diğerlerine göre daha sık besin alerjisine neden olabilir. Çocuklarda besin alerjisi en çok bu gıdalarda görülür; süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, ağaç fındıkları (fındık, ceviz vb), balık, kabuklu deniz ürünleri, susam ve kivi.
Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Genellikle ilk 2 saat içerisinde ortaya çıkan belirtiler daha ciddidir. Bebeklerdeki ve çocuklardaki besin alerjisinin vücutta birçok belirtisi olabilir. Besin alerjisi 1-2 yıl içinde de iyileşebilir ömür boyunca da sürebilir.
Bebeklerde süt alerjisi ilk 6 ay dahil olmak üzere herhangi bir zamanda ortaya çıkabilmektedir. Bebek şiddetli gaz sancısı hisseder. Bebeği besledikten sonra hemen kusma görülür. Süt alerjisi olan bebeğin kakası jel gibi ve rengi kırmızımsı olur.
Her bebek az ya da çok miktarda kusabilir. Bu kusmalar genel olarak ilk aylarda ve beslenmeden hemen sonra gerçekleşir. Bunun ana sebebi ise yeni doğan bebeklerin yemek borusuyla mide arasındaki sfinkterin henüz gelişimini tamamlamamasıdır. Bebek büyüdükçe kusma seviyesi de sıklığı da azalır.
İnek sütü proteini alerjisi (İSPA) gibi besin alerjileri bebeğinizin kusmasına neden olabilir. İlk birkaç ayda kusma çok yeme gibi minör beslenme problemlerinden kaynaklanabilir. Eğer kusma aniden başlarsa gastroenterit gibi mide bağırsak enfeksiyonundan kaynaklanabilir.
Bebekler alerji olduğunu gösteren belirtiler; bebeğin nefes alıp vermesi, burun akıntısı, kakada kan, kabızlık, ishal, tekrar eden karın ağrısı, ciltte kızarma, kabarma şeklinde özetlenebilir.
Fizyolojik kusma yani fazlasını çıkarma sıklıkla beslenme sonrası veya birkaç saat içerinde bebeğin zorlanmadan sıklıkla gaz çıkarma sırasında az miktarda kustuğu bazen sindirilmiş süt gibi çökelek ve ya yoğurt gibi olan kusmalardır.
Süt alerjisi tehlikeli mi? Bebeklerde kızarıklık, ciltte kuruluk yaşanması, geçmeyen kaşıntı ve kusma gibi belirtilere neden olur. İnek sütü alerjisi, kalp ve solunum problemlerine yol açabilir. Bu da hayatı tehdit edebilecek kadar ciddi boyutlara ulaşabilir.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Bebeklerde alerji riskli mi? Bebeklerde alerji sonucunda nefes darlığından bulantıya, kusmadan kaşıntıya ilerleyen bir süreç görülebilir. Alerji yapan etken maddeye dikkat edilmediği takdirde risklidir.
Çocukluk döneminde görülen besin alerjileri kimi zaman gelişme süreci içinde kendiliğinden kayboluyor kimi zaman da yetişkinlik döneminde de devam edebiliyor. Besin alerjisinin geliştiği şüphelenilen çocukların vakit kaybetmeden bir uzman tarafından muayene edilmesi gerekir.
Alerjik madde ile temas edildiğinde vücutta deride döküntü, baş ağrısı, hapşırma, burun akıntısı, deride şişme, bulantı gibi belirtiler görülür ve bunlar ilerleyebilir. En tehlikeli olduğu zaman ise anafilaksi reaksiyonudur.
Alerji tedavi edilmediği takdirde nefes darlığı, bulantı, deride kaşıntı gibi pek çok rahatsızlığa neden olabilir.
Alerjik öksürük, öncelikle vücudun maruz kaldığı belirli maddelere aşırı tepki veren aşırı aktif bir bağışıklık sisteminden kaynaklanır. Bu reaksiyonlar, vücut zararsız maddeleri zararlı maddelerle karıştırdığında ve böylece onları savuşturmak için bir savunma sistemi başlattığında ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri