Egzama Neden Olur? Egzamaya sabun, deterjan, şampuan ve banyo köpüğü gibi tahriş edici alerjenlerle temas, soğuk ve kuru hava, nem, toz, polen ve küf gibi çevresel faktörler ya da stres ve genetik geçiş gibi uyaranlar neden olmaktadır. Ayrıca staphylococcus aureus adlı bakteri de egzamaya neden olur.
Prebiyotikler bağışıklık sistemini destekleyerek egzamanın iki ana sebebi olan iltihabı azalar ve egzamaya karşı sizi korur. Yoğurt, kefir, süt ve süt ürünleri bol miktarda prebiyotik içerir. Sarımsak, kuşkonmaz, pırasa, kereviz ve enginar gibi sebzeler ve çilek, elma, muz ile üzüm gibi meyveler prebiyotik içerir.
Böyle bir durumla karşılaşan anne öncelikle yaygın besin alerjenleri olan inek sütü, tavuk yumurtası, soya, buğday ve yer fıstığından uzak durmalıdır. Daha büyük veya hazır mamayla beslenen çocuklarda süt, yumurta ve yer fıstığı, egzamayı tetikleyen en yaygın besin alerjenleri arasındadır.
Bebek ve çocuklarda en sık görülen egzama türü atopik dermatittir. Erişkinlerdeki gibi bebek ve çocuklarda da kuru, kırmızı ve kaşıntılı cilt alanları ile karakterizedir. Yine erişkinlerde olduğu gibi saman nezlesi, astım ve/veya ailede alerji öyküsü bulunması bebek ve çocukların Egzamaya yatkınlığını arttırır.
Hastalığa, bağışıklık sistemi hücrelerinin birikimine bağlı ciltte oluşan bir tür alerjik iltihap neden olur. Bu iltihabi sürecin tedavi edilmesinde kortizon içeren ilaçlar, egzama alanlarına uygulanan merhemler etkilidir. Kortizon içermeyen bazı merhemler de bu amaçla kullanılabilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Egzama, ağrılı, kaşıntılı veya pul pul cilt lekeleri ile karakterize bir grup inflamatuar cilt durumu için kullanılan genel bir terimdir. Egzama döküntüleri aşırı derecede kaşıntılı olabilse de kaşıma onların büyümesine veya yayılmasına neden olabilir.
Bu nedenle egzama hastası bireylerde enfeksiyon da sıklıkla görülür. Hastalık genellikle çocukluğun erken dönemlerinde ortaya çıkmakla birlikte her yaşta görülebilir. Genellikle yüz, saç derisi, bacaklar, dirsekler, diz arkaları ve kalça gibi bölgelerde ve çoğu hastada el bölgesinde gözlenir.
Alerjik Egzama Belirtileri Nelerdir? En önemli belirtisi kaşıntı, ciltte kuruluk ve egzama olarak adlandırılan kızarıklıklardır. Yaşa göre ciltte tutulan yerler değişir. Bebeklikte yanaklarda ve boyunda görülürken daha ileri ki yaşlarda gövde, diz ve dirsek iç kısımlarında görülmektedir.
Uygun tedavi ve cilt bakımı yapıldığında atopik dermatite bağlı cilt lezyonları genelde iz bırakmazlar. Normal lezyonların üzerine ikincil cilt sorunları eklendiğinde nadiren bu sorunla karşılaşılabilir. Bu nedenle uygun tedavi ve düzenli cilt bakımı önemlidir.
Egzama Kaşıntı Tetikleyicileri
Birçok çevresel tetikleyici faktör, alerjik reaksiyonlar veya tahriş edici maddeler nedeniyle egzamada kaşıntıya neden olabilir.
Egzama, vücutta B6 vitamini eksikliğini işaret edebilir. Eksikliğinde hücre yenilenmesi yavaşlar ve egzama, iltihaplanma gibi deri problemleri görülebilir.
Bazı gıdalar egzama semptomlarını tetikleyebilir. Bunlar arasında süt ürünleri, çikolata, kabuklu deniz ürünleri ve baharatlı yiyecekler bulunur.
Yoğurt, kefir gibi probiyotik besinler, bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan mikroorganizmaları içerir. Bu besinler egzamada, alevlenmeleri azaltmaya yardımcı olurlar.
Su içmenin faydaları arasında cildi doğal olarak nemlendirmek başta kalır. Yeterince su içilmediğinde susuz kalan ve kuruyan cilt, egzama gibi bir dizi cilt sorununa daha açık hale gelir. Bol su içmek cildinizi nemlendirir, kuru ciltten kaynaklanan cilt hasarını önler.
Değişik tipleri bulunan egzamanın en çok etkilediği organlardan biri ellerdir. Ellerdeki egzama çoğunlukla derinin biyolojik savunma kapasitesinin azalması veya yok olması sonucunda ortaya çıkar. Su, sabun, deterjan ve tozlu ortam gibi faktörler deriyi yıpratır.
Ayşe Özboya alerjik kökenli egzamaların astımlılarda ve saman nezlesi olanlarda daha sık görüldüğünü belirterek şunları söyledi: `Egzama genellikle alerji nedeniyle oluşur ama duygusal sıkıntı ve stres de egzama nedenleri arasındadır.
Nemlendiriciler tedavide en önemli basamaktır ve hastalığa bağlı ortaya çıkan kaşıntı, kızarıklık ve ciltteki kalınlaşmayı azaltırlar. Doğru tercih edilecek bir nemlendirici hastalık şiddetini azaltabileceği gibi, tedavide kullanılan lokal kortizon kullanım süre ve dozunu da azaltacaktır.
Domates Alerjisi ve Egzama
Alerjik egzamaların %10'u, domates ve fındık içeren gıdalardan kaynaklanmaktadır.
Patch Testi: Egzama hastalığına neden olan alerjik maddelerin tespitinde kullanılan bir testtir. Bir bant üstüne kimyasal maddeler dökülür ve bu bant hastanın sırtına yapıştırılarak 2 gün beklenir. Kızarıklığın olduğu bölgeler alerjen maddenin tespitini sağlar.
Yüzde başlayıp el, kol, bacak ve gövdeye yayılabilir. Daha çok bebeklik ve çocukluk döneminde görüldüğü için bebek egzaması olarak da bilinir. Bebeklerde tedavi uygulansa da tekrarlayabilen bu hastalık, ilerleyen yaşlarda kendiliğinden ortadan kaybolabilir.
Atopik dermatiti olan çocukların sıklıkla bazı gıdalara da alerjileri olabilmektedir. Bu besinlerden süt, yoğurt, peynir, yumurta, ceviz, fındık ve kabuklu deniz ürünleri en sık görülenlerdir. Besin alerjisi saptandığında sorumlu besin ve bu besinin içine girdiği tüm gıdaların diyetten çıkarılması gerekebilir.
Egzama; diğer bir adıyla atopik dermatit, halk arasında ”temre” olarak ta anılan, birtakım nedenlerle ortaya çıkan, ciltte kızarıklık, kaşıntı, pullanma ve ileri seviyede ise, tahriş ve çatlaklarla seyreden bir alerjik cilt hastalığıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri