Konjunktivit olarak da bilinen göz alerjileri oldukça yaygındır. Gözün, kendisini tahriş eden bir şeye (alerjen) tepki vermesiyle meydana gelir. Göz alerjenle mücadele etmek üzere histamin denilen bir madde üretir. Bunun sonucunda gözler ve konjunktiva kızarır, şişer ve kaşınır.
Gözlerinizi nemli tutmak ve şişliği azaltmak için yapay gözyaşından yararlanabilirsiniz. Antihistamin damlaları alerjilere yardımcı olarak göz kapağınızın şişmesini azaltır.
Mevsimsel alerjik konjonktivit en yaygın göz alerjisidir. Bireyler, havadaki bitki polenlerinin türüne bağlı olarak ilkbahar, yaz veya sonbahar aylarında bu alerji türünün semptomlarını yaşarlar. Tipik semptomlar arasında berrak, sulu akıntı, kaşıntı, kızarıklık ve yanma mevcuttur.
Göz kapağındaki şişme çok daha ciddi ve gözü tehdit eden bir sağlık problemiyle oluşabilir. Bunlar orbital sellülit, Graves hastalığı ve oküler herpes hastalığıdır. Göz kapakları ince yapıları sayesinde yüksek yastıkla yatmakla, yüz üstü uyumakla bile şişebilir.
Göz alerjisi semptomlarını hafifletebilecek en etkili yöntemlerden biri göz damlaları olarak kabul edilir. Göz damlaları dışında yapay gözyaşı, alerji aşıları, kortikosteroidlerle birlikte doğal olarak ılık su, göze çay kompresi de göz alerjisine iyi gelen yöntemler arasında sayılabilir.
İlgili 25 soru bulundu
ALERJİK GÖZÜN TEDAVİSİ İÇİN İLAÇLARDA GEREKLİDİR
Hastaları rahatsız eden kaşıntı, batma, sulanma, yanma, kızarıklık şikayetleri için anti alerjik göz damlalarından faydalanılır. Ayrıca suni gözyaşı damlalarının kullanılmasında hastaları rahatlatır. Bu damlaların soğuk olarak kullanılması daha etkili olmaktadır.
Göz alerjisi kaç günde geçer? Göz alerjisinin geçme süresi alerjinin nedenine ve tedavisinin etkinliğine bağlı olarak değişebilir. Genellikle uygun tedavi ile semptomlar 1 hafta içinde azalmaya başlar. Ancak bazı durumlarda bu süre daha uzun olabilir.
Göz kapağı şişmesi, sıklıkla görülebilen bir durumdur. Çünkü göz kapağındaki ince yapı 1 milimetreden daha az kalınlıkta, hassas ve gevşek bir durumdadır. Göz kapağının şişmesi bir hastalık değil, bir semptom olarak kabul edilir.
Kapak üzerinde hassas, kızarık, sivilceye benzeyen abse tarzında bir şişlik yapar. Çoğu zaman kendiliğinden iyileşir ya da iltihap kirpik diplerine yakın bir bölgeden dışarıya boşalır. Şalazyon ise göz kapağındaki yağ bezlerinin tıkanmasına bağlı fokal bir inflamatuar lezyondur. Burada enfeksiyon olması şart değildir.
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Alerjik konjonktivit olarak da bilinen göz alerjisi oldukça yaygındır. Gözler kendilerini tahriş eden bir şeye (alerjen) tepki gösterdiğinde ortaya çıkarlar. Gözler, alerjenle savaşmak için histamin denilen bir madde üretir. Sonuç olarak, göz kapakları ve konjonktiva kırmızı, şiş ve kaşıntılı hale gelir.
Göz kaşıntısı ve sulanması için evde uygulayabileceğiniz yöntemler arasında; ılık su, yeşil çay, patates, elma sirkesi, salatalık, aloe vera, tuzlu su ve çemen tohumu yer alır. Bu sayılan besinleri deneyerek gözlerinizin kaşıntıdan kurtulmasını sağlayabilirsiniz.
Genellikle mevsimsel alerjilere bağlı geçici bir durumdur. Göz alerjisi ev hayvanlarının kepeklerinden, tozdan, polenlerden, dumandan, parfümden ve hatta yiyeceklerden kaynaklanabilir. Eğer alerjinize sebep olan durumdan kaçınmayı başaramazsanız, alerjiniz şiddetlenebilir.
Ancak göz altı şişliklerini azaltmak için en etkili yol sabahları doğrudan soğuk kompres yapmaktır. Bunun için, buz veya eczaneden alınan soğutucu jel poşetleri kullanılabilir. Soğuk kompres, göz çevresindeki damarları büzerek, göz altında biriken ödemin azalmasını sağlar.
Göz alerjisi semptomları, gözlerin kızarması, kaşınması, sulanması, şişmesi ve hassasiyeti gibi rahatsız edici belirtilere neden olabilir. alerji nedenlerinden bazıları şunlardır: Polen: Çiçeklerden çıkan polenler, havada yayılır ve bazı insanlar bu polenlerin gözlerine girmesiyle alerjik reaksiyonlar yaşayabilir.
Göz kapağındaki şişkinliğe gözde şişlik, kaşıntı, kızarıklık ve akıntı eşlik ediyorsa altta yatan sebebin alerji olma ihtimali oldukça yüksektir. Toz, polen gibi alerjenler gözü tahriş ederek alerjik reaksiyonların başlamasını tetikleyebilir.
Şiş gözler ve göz altındaki koyu halkalar, kalıtsal yüz özellikleri, alerjiler, stres, göz yorgunluğu ve cilt dokusu gibi bireysel cilt özellikleri gibi birçok nedenden dolayı ortaya çıkar.
Akut böbrek yetmezliği belirti ve semptomları, altta yatan nedene bağlı olarak farklılık gösterir ve şunları içerebilir: İdrar çıkışında azalma. Bacaklarda, ayak bileklerinde ve göz çevresinde şişme.
Göz altı şişliği, yorgunluk ve uykusuzluk gibi sebeplerden dolayı göz çevresinde torbalanmaya neden olabilir. Bazen çok ağlamak ya da alerjik reaksiyonlar da bu tür bir duruma yol açabilir. Ani ısı değişimleri, sinüs sorunları ve genetik yatkınlık da göz altı şişliğinin sebeplerindendir.
Göz kapağı şişliği günlerce devam edebilir. Tekrarlayan ataklar sonucunda göz kapağında incelme ortaya çıkar ve göz kapak derisi zayıflar. Hatta bazen göz kapağını kaldırmaya yarayan kas da etkilenebilir ve bu durumda göz kapağı sarkması yanında göz kapağında düşme de (pitozis) ortaya çıkabilir.
Yeterince uyuyamamak da şiş gözlerin en büyük sebebi olabilir. Ekran karşısında çok vakit geçiriyorsan bu da gözlerde kuruluğa sebep olur ve hem şişmiş hem kuru gözlerle güne başlamak zorunda kalabilirsin. Bu nedenle sık sık gözlerini ekrandan uzaklaştırıp dinlendirmek genel göz sağlığın için oldukça önemli.
Gün boyu ayakta durduğumuz için yerçekiminin etkisi ile göz çevresi kan dolaşımından etkilenmez ancak, gece uykuya yattığımızda yatar pozisyonda yerçekimi ortadan kalktığından yüz bölgesinde ödemlenme ve şişlik daha fazla olur.
Ağaç polenleri daha çok Şubat-Mayıs, ot polenleri Mayıs-Haziran aylarında, yabani ot polenleri ise yaz ortasından sonbahara dek yakınmalara neden olur. Sabah saatlerinde havadaki polen miktarı genellikle daha fazladır. Yağmurlu günlerde havada uçuşan polen miktarı azaldığından polen alerjisi olan kişiler rahat eder.
Alerjik konjonktivit tehlikeli değildir fakat doğru tespit edilip tedavi edilmezse kornea ülseri ve görme kaybı gibi tehlikeli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle kişi göz doktorlarının kontrolü olmadan ilaç kullanmamalı ve müdahale etmemelidir.
Bunlardan biri de bahar aylarında sık görülen mevsimsel göz alerjisidir. Göz alerjisi özellikle gözlerde yaşarma, kızarıklık, kaşınma gibi belirtilerle ortaya çıkar. Öyle ki; bahar aylarında her 100 kişiden 25-30'u mevsimsel göz alerjisi problemi yaşar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri