İç Anadolu Bölgesi'nde tahıl dışında, büyük ölçekte şekerpancarı, ayçiçeği, fasulye, nohut, soğan, patates, kabak, mısır, çeltik, fındık, sarımsak, havuç, domates ve meyve üretimi de gerçekleştiriliyor.
İç Anadolu Bölgesi, sebze üretim miktarı bakımından her ne kadar lider konumda olmasa da; havuç, soğan, domates, kavun, karpuz, lahana, hıyar, fasulye ve kabak üretiminde oldukça önemli bir yere sahiptir.
Biber, domates, lahana, patlıcan, ıspanak, bezelye, havuç, salatalık, pırasa ve yeşillik tarımı İç Anadolu Bölgesi'nde gerçekleştiriliyor. İç Anadolu'nun volkanik alanlarında bağcılık oldukça fazla yapılıyor. Üzüm yetiştiriciliğinin yanı sıra kayısı, kavun, elma, armut bölgenin üretim kapasitesini artırıyor.
İç Anadolu Bölgesinde oldukça fazla meyve yetişmektedir. Bunlardan bazılarını sıralamak gerekirse; elma, kayısı, armut, üzüm, çilek, kavun, vişne, kiraz, şeftali ve de ayva şeklinde devam etmektedir.
İç Anadolu Bölgesi genel bitki örtüsü bozkırdır. Ancak yükseğe çıkıldıkça ve yağışların artması sonucu kurak meşe ormanları bitki örtüsü görülür. Yağışların yetersizliğinden dolayı bölgede bozkır tipi bitki örtüsü hakimdir. Bölgenin doğu kısımlarına gidildikçe yer alan otlukların ömürleri artabilir.
İlgili 29 soru bulundu
İç Anadolu Bölgesi
Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli, Nasrettin Hoca gibi ünlü düşünürlerin yaşadığı topraklar… Mantı, çibörek, etli ekmek, yağlama, pastırma, sucuk ve daha bir çok lezzet…
Aslında Dünya da limon ağacının anavatanı Hindistan'dır. Fakat ülkemizde Akdeniz Bölgesi'nde yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmaktadır. Limon ağacı, bu bölgenin her yerinde yetişmektedir. Ayrıca limonun en fazla ve en verimli üretildiği iller Mersin ile Hatay olmaktadır.
Muz, Türkiye'de sadece Akdeniz'in kıyı bölgelerinde, kuzeyi yüksek rakımlı Toros Dağları tarafından korunmuş olan sınırlı bir alanda açıkta ve örtüaltında yetiştiriliyor. En önemli yetiştiricilik yapılan yerler Mersin ilinin Anamur ve Bozyazı ile Antalya ilinin Alanya ve Gazipaşa ilçeleridir.
Marmara, Doğu Anadolu ve Akdeniz Bölgelerinde ekim alanları oldukça dardır. İç Anadolu bölgesinde ise tütün tarımı yapılmamaktadır.
Ekili alanlarda daha çok buğday, arpa, mercimek, nohut ve şekerpancarı ekimi yapılmaktadır. Sebze alanlarında daha çok domates, biber, patlıcan, fasulye; meyvelerden başta kayısı olmak üzere elma ve armut yetiştirilmektedir. Çizelge 4. Doğu Anadolu Bölgesinde illere göre tarım alanları ve oransal dağılımı (2003).
Orta Anadolu bölgesi; Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Sivas, Yozgat, Aksaray ve Kırıkkale illerini kapsamaktadır. 2014 yılında Orta Anadolu bölgesinde bulunan toplamda yaklaşık 3739 bin Page 3 Sağlam C., Kuş ZA. 366 hektarlık tarım alanı Türkiye'deki toplam tarım alanının % 9,69'unu oluşturmaktadır.
Vahşi sulama yerine daha az su kullanımının olduğu 'susuz tarım' olarak tabir edilen ürünlerin yetiştirilmesi amacıyla başta lavanta, kekik ve ada çayı olmak üzere çeşitli bitkiler yetiştirilerek, su tasarrufu sağlanmaya çalışılıyor.
İç Anadolu Bölgesi'nin Türkiye koyun varlığı içindeki payı %20,1, keçi varlığı içindeki payı ise %9,5'tir. Türkiye'de yetiştirilen Tiftik keçisinin %70,9'u, Kıl keçilerin %8,2'si, yerli koyun ırklarının %17,7'si, melez koyunların da %66,0'ı İç Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilmektedir.
Ege Bölgesinde Tarım
Bölgede yetiştirilen ürünlerin başında incir, zeytin, tütün, haşhaş, pamuk, üzüm ve anason gelir. İncir ve zeytin üretiminin % 70'ten fazlasını, tütünün yarısından fazlasını ve üzüm üretiminin yarıya yakınını bu bölge sağlar.
Karadeniz Bölgesinde yağışın fazla olmasından dolayı ormanlar çok iken Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde kuraklıktan dolayı ormanlar çok az yer kaplar. 23 milyon hektarlık orman arazisinin; %95'ı koruluk, %5'i baltalık durumundadır.
Her kayın her yerde yetişmez. Kayın türü ne ise o ülkede yetişiyor demektir. Ülkemizde ise Doğu Anadolu, Karadeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetişmektedir.
Bu türlerden birisi, Bulgaristan, Türkiye (Trakya Marmara çevresi, Batı ve Doğu Karadeniz Bölgesi, lokal olarak Ege ve Ege Ardı bölgesi ve güneyde Amanos Dağları ve Kahramanmaraş çevresi), Kafkasya, Kuzey İran'ın Elburz Dağlarında doğal bir yayılış gösteren ve dilimizde «Doğu Kayını» adı ile anılan Fagus orientalis ...
İç Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilen ürünler arasında tahıllar, bunun içerisinde de buğday ve arpa başta geliyor. Ülkemizde gerek insan beslenmesinde gerekse hayvancılıkta önemli bir yere sahip olan her iki bitki de ekonomiye önemli katkı sağlıyor.
Türkiye, kuru incir üretim ve ticaretinde, Dünyada ilk sırada yer almaktadır. Ülkemizde Doğu Karadeniz'den başlayarak, Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde, Güneydoğu Anadolu'da ve İç Anadolu'daki nehir vadilerinde incir ağaçlarına rastlamak mümkündür.
Yaban mersini nemli toprakları sevdiği için ülkemizde en uygun bölgeler Karadeniz Akdeniz Marmara Ege ve İç Anadolu Bölgeleridir.
Tarla bitkisi olarak buğday, arpa, pamuk, mısır, çeltik, susam, mercimek, nohut, tütün, bahçe bitkisi olarak meyvelerden antepfıstığı, badem, incir, kiraz, dut, sebzelerden; karpuz, kavun, domates, biber, patlıcan, salatalık ve soğan yetişen ürünlerin başında gelmektedir.
İÇ ANADOLU BÖLGESİ VE GEÇİM KAYNAKLARI
Temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ankara ve Konya Ovası gibi geniş düzlüklere sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri