Hasta bir sabah gözleri çapaklanmış, gözkapakları birbirine yapışmış olarak uyanır. Gözde kızarıklık batma şişlik Çapaklanma sulanma olur. Kirpik dibi iltihabî veya gözyaşı kanal tıkanıklığı yoksa antibiyotikli damla tedavisi ile 4-5 günde tamamen geçer.
Akut alerjik konjonktivit, bir alerjene maruz kalma sonucunda ani başlayan bir alerjik reaksiyondur. Maruziyetten sonra, yarım saat gibi kısa bir sürede gözde kaşıntı, kızarıklık, sulanma ve göz kapaklarında şişlik gibi bulgular ortaya çıkar. Alerjene maruziyetin ortadan kalkmasıyla 24 saat içinde düzelir.
Konjonktivit ne kadar zamanda iyileşir? Gözlerde oldukça yoğun kızarıklık ve çapaklanma ile seyreden bu hastalık bir hafta, on gün gibi bir süreçten sonra iyileşirken kimi hastalarda tedavi yapılmadığı takdirde ciddi, kalıcı görme bozukluklarına neden olabilir.
Hastalardaki en belirgin bulgular kaşıntı, kızarıklık ve sulanmadır. Kaşıntı yoksa alerji düşünülmemelidir. Bunun yanı sıra ışık hassasiyeti, yanma, yabancı cisim hissi ve çapaklanma görülür. Göz kapaklarında şişme, hafif düşüklük ve göz kapağının iç kısmında kızarıklık görülebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Konjonktivit, genellikle virüsler veya bakteriler nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır, ancak alerjik reaksiyonlar ve diğer faktörler de konjonktivitin nedeni olabilir. Konjonktivit, genellikle hafif bir hastalıktır ve kendiliğinden geçebilir, ancak bazı durumlarda doktora gidilerek ilaç tedavisi gerekebilir.
Mevsimsel alerjik konjonktivit en yaygın göz alerjisidir. Bireyler, havadaki bitki polenlerinin türüne bağlı olarak ilkbahar, yaz veya sonbahar aylarında bu alerji türünün semptomlarını yaşarlar. Tipik semptomlar arasında berrak, sulu akıntı, kaşıntı, kızarıklık ve yanma mevcuttur.
Göz alerjilerinin tedavisinde antihistaminik ve dual etkili alerji damlaları kullanılmaktadır. Bu damlaların yanında zaman zaman soft steroid damlalar ve topikal anti inflamatuar damlalar da önerilebilmektedir. Alerji döneminde kapak ödemi varsa, sistemik antihistminikler de tedaviye ilave edilmektedir.
Mevsimsel göz alerjisi genellikle kısa sürer ve uygun tedaviyle 1 hafta içinde geçmesi beklenir ancak pereniyal konjoktivit söz konusuysa kalıcı bir göz alerjisinde bahsedilebilir.
Konjonktivit, göz küresini saran beyaz şeffaf tabaka olan konjonktivanın, alerji, bakteri ya da virüsler sebebiyle iltihaplanması sonucu ortaya çıkmaktadır. Konjonktivit tek gözde ya da her iki gözde birden ortaya çıkabilmektedir.
Viral Konjonktivit
Bu konjonktivit türünün belirtileri hafif olduğu için genellikle herhangi bir tedavinin uygulanmasına gerek kalmaz. Birkaç gün içinde kendiliğinden geçebilir.
Konjonktivit, pembe göz veya kırmızı göz hastalığı olarak da adlandırılmasından anlaşılacağı üzere en belirgin semptomu göz kızarıklığı olan bir hastalıktır. Bu kızarıklık tek bir gözde ya da iki gözde birden mevcut olabilir. Alerjik kökenli konjonktivitte genelde her iki göz de etkilenir.
Alerjik göz şişmesi için antihistaminikler kullanılabilir. Yorgunluk, bitkinlik göz kapağı şişliği yapabilir. Gece düzgün uyuyamayan kişilerin sabah kalktığında göz kapakları şişebilir. Yeterince sıvı tüketilmemesi de şişlik nedenlerinden biridir.
Göz kaşıntısı ve sulanması için evde uygulayabileceğiniz yöntemler arasında; ılık su, yeşil çay, patates, elma sirkesi, salatalık, aloe vera, tuzlu su ve çemen tohumu yer alır. Bu sayılan besinleri deneyerek gözlerinizin kaşıntıdan kurtulmasını sağlayabilirsiniz.
Tedavide steroidli göz damlaları ve siklosporin damla gibi inflamasyonu baskılayan damlalar kullanılır. Tedavi sonlandırıldığında korneadaki lekelerde tekrarlama ve görme azalması görülebilir. Tekrar damla tedavisi gerekebilir.
Pansuman gerekmez. Hasta günde 3 defa 4 hafta reçete edilen antiinflamatuvar ve antibiyotik göz damlası beyaz kapak damlalarını damlatır.
ZYRTEC® alerjik nezle ve kurdeşen tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. ZYRTEC®; Erişkinler ile 2 yaş ve üzeri çocuklarda; - Alerjik nezlenin burun ve göz ile ilgili belirtilerinin tedavisinde ve ürtikerin (kurdeşen) tedavisinde kullanılır.
ZADİTEN, şişeye monte edilmiş kendinden damlalıklı 25 ml'lik renkli cam şişede takdim edilmektedir. ZADİTEN, Alerjik rinit [alerjik nezle] ve konjonktivit [göz iltihabı] gibi alerjik durumların semptomatik tedavisinde kullanılır. Doktorunuz ya da eczacınız tarafından verilen talimata dikkatle uyunuz.
Konjonktiva: Palpebral konjonktiva Göz kapaklarının altındaki kısımdır, alttaki tarsal plakların arkasına sıkıca yapışıktır.
Sonuç: Bakteriyel konjonktivit tedavisinde netilmisin, kloramfenikol ve tobramisin, florokinolon grubu antibiyotiklere göre daha etkili bulundu.
Genellikle mevsimsel alerjilere bağlı geçici bir durumdur. Göz alerjisi ev hayvanlarının kepeklerinden, tozdan, polenlerden, dumandan, parfümden ve hatta yiyeceklerden kaynaklanabilir. Eğer alerjinize sebep olan durumdan kaçınmayı başaramazsanız, alerjiniz şiddetlenebilir.
Hastaları rahatsız eden kaşıntı, batma, sulanma, yanma, kızarıklık şikayetleri için anti alerjik göz damlalarından faydalanılır. Ayrıca suni gözyaşı damlalarının kullanılmasında hastaları rahatlatır. Bu damlaların soğuk olarak kullanılması daha etkili olmaktadır.
Göz alerjisinin tedavisinde amaç; alerji mevsimini rahat geçirmek, yakınmalar başlamadan önlem almak. Bunun için de antihistaminik (alerjik yakınmalara neden olan histaminin etkilerini azaltan ilaçlar), mast hücre stabilizatörü (hücreden histamin salınımını azaltan ilaçlar) ve dekonjestan damlalar kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri