- Makarnada bulunan karbonhidratlar kana daha yavaş karıştığı için kişiyi tok tutar. - Metabolizmada hemen enerjiye dönüşür ve vücuda enerji verir. - Makarna genel olarak herkes için temel besin kaynağı olarak bilinir. - Doyurucu olan makarna aynı zamanda vücudun gereksinim duyduğu vitamin ve mineralleri üretir.
Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağ ve sodyum oranı çok düşüktür, kolesterol riski yoktur. Makarna, kompleks karbonhidratlar grubundandır. Metabolizmada çabucak parçalanır, hemen enerjiye dönüşür.
Makarna yemek hazmı kolaylaştırıyor. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlayarak cildin güzelleşmesini sağlıyor. Kabızlık sorununun giderilmesine yardımcı oluyor. Metabolizmada hemen enerjiye dönüşüyor ve vücuda enerji sağlıyor.
Makarna hem çok doyurucudur, hem de vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içerir. Bir protein kaynağıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Makarna dolaylı şekilde ekmeğe kıyasla daha yüksek kaloridedir çünkü yağ ve sosla harmanlanır. Makarna hacimce ekmeğe kıyasla midede daha az yer kaplar dolayısıyla tokluk daha zor hissedilir. Kilo verme dönemindeyseniz beslenmenizde ekmeğe daha sık yer vermenizi öneririm.
Örneğin, 2 yemek kaşığı makarnada 70 kalori bulunurken, 2 yemek kaşığı pirinç veya bulgur pilavında da 70 kalori bulunmaktadır. Besleyici özelliği yönünden karşılaştırdığımızda ise bulgur, makarnaya kıyasla daha zengindir" dedi.
6. Makarnanın nedeni de şekere benziyor. Basit karbonhidratlar sindirildikten sonra şekerle aynı şekilde işlem görürler. Çok fazla basit karbonhidrat ürünleri tüketip yeterli protein ve yağ almıyorsanız, kan şekeri seviyeleri dalgalanarak daha fazla karbonhidrat istemenize neden olur.
Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağsızdır. Çok az (%1-1,5 minör yağ bileşenlerini ve yüksek oranda linoleik yağ asidi içerdiğinden kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Makarnada bulunan kompleks karbonhidratlar kana yavaş karıştığı için tok tutar.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir. Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur.
Makarna A, B1, B2 vitaminleri ile demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden çok zengin bir gıda. Makarnadaki yağ ve sodyum oranı çok düşük. Bu içeriği sayesinde enerji verir, kötü kolesterol seviyenizi düşürür. Diyet yapanlar şunu asla unutmasın: Makarnanın kendisi diyetinize sadık bir dosttur.
Makarnaların en sağlıklı çeşitlerinden biri olan tam buğday unlu makarna, beyaz undan yapılan makarnaya oranla glisemik indeksi açısından daha düşük bir besindir. Düşük glisemik indeksi sayesinde daha sağlıklı olan tam buğday makarnanın 200 gramlık bir porsiyonu 752 kaloridir.
Birçok kişinin severek tükettiği yoğurtlu makarna faydaları, kas ve kemikler için çok etkilidir. Yoğurtlu sosla tüketilen makarna türleri, protein ve vitamin açısından zengindir. Daha az yağ içermesi de kas kütlesinin korunmasını sağlar.
MAKARNA ve BESİN DEĞERLERİ
Makarnanın 100 gramı, 369 kalori ve 12.5 gram protein içerir. 200 cc'lik bir su bardağı makarna (çiğ), ki bu 70 grama eş bir değerdir, yağsız olarak; 260 kalori ve 8.7 gram protein içerir. Aynı ağırlıkta makarna yağlı olarak hazırlandığında; 340 kalori ve 8.7 gram protein içerir.
Düzenleyici maddeler su, madensel tuzlar ve vitaminlerdir.
Bol Miktarda Vitamin İçerir
A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden zenginliği ile hem besleyici hem de doyurucu bir öğün seçeneğidir. Özellikle diyet yapanlar için yağsız olduğu sürece sanıldığı gibi zararlı bir besin değildir.
PİLAV, MAKARNA, FASTFOOD, PATATESE DİKKAT
Çocuklarda az su tüketimi, lifli besinler yerine abur cubur, bol karbonhidratlı ve fastfood tarzı beslenme bozukluklarında kabızlık görebiliyoruz. Özellikle pilav, makarna, pirinç lapası, patates, muz, fazla süt tüketimi de kabızlığa neden olabiliyor.
Makarna tüketerek diyet yapmak isteyenler kendilerine belirli bir sınır koymalıdır. Çünkü 7 günlük bir diyet listesinde 7 defa makarna tüketilmemelidir. Bu rakam en çok 3 gün için geçerli olacaktır. Pişireceğiniz makarnanın türü de diyet sürecini etkiler.
Ancak içerisinde A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, protein ve demir barındıran makarna, çok sık tüketildiğinde zayıflatmanın tersine aşırı kilo alımı, ve kalp hastalıklarına sebebiyet verebiliyor. Ayrıca diyabet geliştirme riskinde vücutta artış yaşanırken yüksek tansiyon da yaratabiliyor.
Karbonhidratı azaltın: Fazla karbonhidrat aldığınızda, vücudunuz bunu sindirebilmek için fazla su tutuyor. Bu durum da ödeme neden olabiliyor. Bunu önlemek için karbonhidrat içeren ekmek, makarna, pilav gibi besinlerin tüketimini azaltın.
Örneğin, 60 kilogram ağırlığındaki bir sporcunun antrenman döneminde günde 3 porsiyon (her bir porsiyonu 160 gram olacak şekilde) makarna, yarış öncesindeki son iki günde ise bunun iki katı kadar yani 6 porsiyon makarna tüketmesi gerekir.
Makarnanın miktarı farketmez, makarna haşlarken mutlaka geniş bir tencere kullanmaya özen gösterin. Makarna haşlarken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise su kullanımı. Mutlaka bolca su ilave edin ve suyun fokur fokur kaynamasına özen gösterin. Sıcak su değil, oda sıcaklığında su ilave edip kaynamaya bırakın.
Bir dilim ekmekten oluşan karbonhidrat hakkını makarnadan yana kullanmak isteyenler; iki yemek kaşığı makarna tüketebilirler.
Sporda neden pilav yenir? Karbonhidrat açısından oldukça zengin olan pirincin tüketilmesi ise, özellikle enerji ihtiyacını ortaya çıkaran spor dallarında, kaybedilen enerjinin geri kazanılması ve kas gelişimi için oldukça önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri