Günde en az bir defa olmak üzere düzenli bağırsak hareketleri sağlıklı bir sindirim sisteminin göstergesi olabilir. Bu, vücudun atıklardan doğru şekilde kurtulduğunu ve sindirim sisteminin düzgün çalıştığını gösterebilir. Ayrıca dışkının rengi ve kıvamı da önemli bir gösterge olarak kabul edilebilir.
Karın ağrısı, ishal, kabızlık, şişkinlik, mide bulantısı; bağırsak hastalıklarında en sık görülen belirtiler arasındadır. Gaitada kan görmek, ateş ve kilo kaybı da bağırsakla ilgili sorun yaşayan kişilerde görülebilen durumlardandır.
Yoğun gaz, şişme, ishal, mide yanması ve kabızlık bağırsak floramızın dengesinin bozulduğunu gösteren önemli işaretlerdir. Dengesiz bir bağırsak sindirimde zorlanır ve sindirim sorunları baş gösterir.
Karın ağrısı, iştahsızlık, yutma güçlüğü, yemek sonrası şişkinlik, erken doyma, kilo kaybı, dışkıda renk değişikliği, kanama, bulantı veya kusma, tuvalet değişiklikleri, göğüs kafesinde yanma gibi şikayetler bir sindirim sistemi hastalığına ait genel belirtilerdir.
Kompleks karbonhidratlar, sindirim sistemini olumlu etkiler. Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi sağlıklı karbonhidratlar yüksek lif içerikleriyle bağırsak hareketlerini artırır. Bu nedenle, tam tahıllı karbonhidrat içeren besinler, kuru baklagiller tüketilmelidir.
İlgili 15 soru bulundu
Kurubaklagil içeren çorbalar da yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsak temizliğinde ilk sırada yer alır. Özellikle buğday, nohut, mercimek ve bulgur içerenler lif içeriği en yüksek olanlardır. Sofraların vazgeçilmezi salatalar öğün içerisinde dengeli posa alımını sağlar ve bağırsak hareketinizi artırır.
Normalde, bir insanın, yaklaşık günlük dışkı miktarı yüz yüz elli gram civarındadır. Bu dışkının içerisinde de dört ile altı gram arasında da yağ bulunur. Eğer bu yağ miktarı yedi gram ve üzerine çıkarsa biz buna "yağlı dışkı" adını veriyoruz.
Lahana, yaprak ve türevleri
İçindeki yoğun selülozdan dolayı lahana ve yaprak hazmı en zor besinler arasında yer alıyor. Bu ürünler hiçbir şekilde midede sindirilemiyor, sadece parçalanarak vücuttan atılıyor. Özellikle sindirim sorunu olan kişilerin bu gıdaları fazla tüketmesi durumunda kabızlık gelişebiliyor.
Yüksek Lifli Beslenme
Probiyotik almak, lif bakımından zengin beslenmek, gereksiz antibiyotik ve dezenfektan kullanımından kaçınmak, uyku düzenine dikkat etmek, düzenli egzersiz yapmak gibi yaşam tarzında yapılan ufak değişikliklerle bağırsak floramızı etkileyebiliriz.
Bağırsaklarda aşırı kasılma sonucu hareketsizlik ve kabızlık ortaya çıkabildiği gibi, bağırsak hareketlerinin artması ile ishal de gelişebilir. Her iki durumda da kramp tarzında karın ağrısı oluşur.
Bağırsakları temizlemeye yardımcı olan besinler
Bağırsak sağlığı için düzenli saatlerde yemek yemek, gün içerisinde yeterli miktarda posalı (meyve, sebze ve tahıl) gıdalar tüketmek, iyi çiğneyerek yutmak, düzenli olarak probiyotik içeren gıdalar (kefir, yogurt, tarhana) kullanmak ve yeterli su içmek gerekir.
Gaz, şişkinlik, bulantı, mide krampları, kabızlık veya ishal, hazımsızlık, ağız kokusu. İnsülin direnci, kan şekeri dengesizliği, kilo artışı, ödem. Ciltte kaşıntı döküntü, alerjik astım, nezle.
Probiyotikler bağırsak sağlığını iyileştiriyor; bu sayede vücudunuz yiyecekleri daha iyi işliyor, bu da kilo vermeye yardımcı oluyor.
Peki, sindirim sistemimizin iyi çalışmadığı durumlarda vücudumuz bundan nasıl etkilenir? Sindirim sistemi bozuklukları, sadece mide ağrısı ve bağışıklık gibi problemlere neden olmaz; aynı zamanda vücudun enerjisini düşürerek dış uyaranlara karşı daha savunmasız kalmasına da neden olur.
Bağırsak ağrısı çoğu zaman mideye vuran bir ağrıdır. Eğer bağırsak ağrısı çekiyorsan muhtemelen mideniz de ağrıyordur. Bu durumda mide ile beraber ağrının karın ve kasık bölgelerine vurması da karşılaşılan bir semptomdur..
Virüsler, bakteri ve parazitler, ilaçlar, laktoz intoleransı, fruktoz ile yapay tatlandırıcılar ve crohn, ülseratif kolit ve çölyak hastalığı gibi sindirim sistemi sorunları ishalin yaygın nedenleridir.
Bağırsak kanseri teşhisini koymaya yarayan bir kan tahlili yoktur.
Dışkıda incelme genellikle şu rahatsızlıklarda görülmektedir; 🔸 Kronik kabızlık varsa 🔸 Makat çatlağı varsa 🔸 Makatta aşırı kasılma varsa 🔸 Makat darlığı varsa 🔸 Makat çatlağı varsa 🔸 Makat çıkışında problem varsa 🔸 İltihabi bağırsak hastalığı varsa Ayrıca, makat ve bağırsak kanseri gibi durumlarda da bu hastalık ...
Dışkıda sindirilememiş gıdaların olması genellikle endişelenmenize neden olacak bir durum değildir. Çünkü vücut yüksek lifli ya da sert kabuklu yiyecekleri tamamen parçalayamaz. Dolayısıyla bu gıdalar sindirim sistemi boyunca sindirilmeden ve değişime uğramadan geçebilir.
Söz konusu siyah renk, üst gastrointestinal sistemde meydana gelen kanama sonucunda sindirim boşluğuna akan kandan kaynaklanır. Sindirim sisteminde buluna kan mide asidi ve bağırsak enzimlerince sindirilmesi sonucunda siyah, zift gibi yapışkan bir karakter kazanır.
Yeterli miktarda su içmek bunları sağlıyor
4-Kabızlık ve bağırsak tembelliği gibi sindirim problemlerinin giderilmesini sağlar.
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor.
Lif açısından zengin ve posalı meyve, sebze ve tam tahıllar yemek, bol su içmek, egzersiz yapmak, bağırsakları uyarmak için sabahları limonlu ılık su içmek kabızlığı gidermenin doğal yollarındandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri