Hipoalerjen mamaların tatları ile ilgili sorunlar olabilir. Tatlarını güzelleştirmek için mamayı hazırlayacağınız suyu vanilya çubuğu ile kaynatabilir ya da mamanın tadını artırmak için pekmez veya vanilya ekstresi ekleyebilirsiniz. Kalsiyum oranı en yüksek olan dut pekmezidir.
Aptamil Pregomin AS inek sütü alerjisi ve çoklu gıda proteini intoleransı, sindirim bozukluğu ve malabsorbsiyonu olan bebekler içindir.
Bebek 4 aydan küçük ve anne sütü yeterli değil veya yoksa alerji maması (aminoasit formüla ya da ileri derecede hidrolize mama) ile beslenmelidir. İnek sütündeki proteinlerin parçalanması ve bu suretle de alerji yapma özelliklerini kaybetmeleriyle hazırlanan mamalar, hidrolize mamalardır.
Bebek beslenmesinde mamaları ekstra şeker ile tatlandırmak bağırsak florasını bozar, gaz ve hazımsızlık problemlerine neden olabilir ve diş çürüklerini arttırabilir.
Alerji belirtileri, sadece anne sütü alan bebeklerde annenin aldığı ya da ek gıda döneminde bebeğe yedirilen gıdalara bağlı olarak değişebilir. Besin alerjisi belirtileri alerjik besinin alımından sonraki 2 saat içinde olabildiği gibi, 2-3 gün, hatta bir hafta sonra bile görülebilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Bebeklerde gıda alerjisi belirtileri
Cilt döküntüsü veya ciltte kızarıklık. Dışkıda kan ve/veya mukus. Yüzde, dilde veya dudaklarda şişme. Aşırı çıkarma, kusma veya ishal.
Tatlarını güzelleştirmek için mamayı hazırlayacağınız suyu vanilya çubuğu ile kaynatabilir ya da mamanın tadını artırmak için pekmez veya vanilya ekstresi ekleyebilirsiniz. Kalsiyum oranı en yüksek olan dut pekmezidir. Bu sebeple önceliğinizin dut pekmezi olmasını öneririz.
Kaşık mamaları içeriğinde; süt, meyveler, tahıllar ve vitaminler de içeren ek besinlerdir. Bebeklerin 6. ayı dolduktan sonra kullanılır. Kaşık mamaları 2 çeşittir. Suyla hazırlanan sütlü kaşık mamaları ve sadece tahıl içeren anne sütü ya da devam sütü ile hazırlanan tahıllı kaşık mamaları.
Anneler emziği bala batırıp çocuğa veriyor veya mama yaptığında, çocuğun yemesini kolaylaştırması için mamanın içine bal katıyor. Bunlar kesinlikle yapılmaması gereken davranışlar.
Bebek ve çocuklarda alerji yapan besinler
Çocuklarda besin alerjisi en çok bu gıdalarda görülür; süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, ağaç fındıkları (fındık, ceviz vb), balık, kabuklu deniz ürünleri, susam ve kivi.
Araştırmalar, genellikle ilk 3 yılda düzelmekle birlikte son yıllarda 5 yaş civarında ancak %50-60 oranında düzelme olduğunu gösteriyor. Deri ve kan testleri negatif olan inek sütü alerjileri genellikle 1 yaş civarında düzelme eğilimi göstermektedir.
Soya ve benzeri bitkisel gıdalara karşı alerjisi olan bebeklerde kullanımı önerilmez. Kurum geri ödemesi bulunmamaktadır.
Sindirim bozulur, bebeğin kakasında sümüksü şeyler ve hatta kan çıkmaya başlar. Kilo alımı yavaşlar-durur. Kansızlık gelişebilir. Bebek durmadan ağlar(önceki konumuz olan infantil kolik ve gazla karışabilir).
İnek sütü alerjisi belirtileri, çocuğunuzun diyetinden inek sütü proteini çıkartılarak tedavi edilebilir. Bebeklerin normal büyüme ve gelişme için, günlük olarak belli bir miktar protein almaları gerekir. Bu nedenle bebeğiniz inek sütü yerine başka bir protein kaynağına gereksinim duyacaktır.
Hipoalerjenik mamalar ise daha az alerjik risk faktörü içeren özel olarak geliştirilmiş formüllü mama türleri olduklarını anlayabiliriz. Bu alerjenlerden bahsetmek gerekirse; süt, sığır eti, tahıl yemleri, buğday, soya, patates, kimyasal aromalar, renklendiriciler ve yapay tatlandırıcılar gibi.
Sık emzirme sayesinde göğüslerin şişmesi ve ağrı yapması da engellenir. Bebeğin sağlığı için ilk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir. 6 aydan 2 yaşına kadar uygun ek besinlerle birlikte, emzirmeye devam edebilmeli. Çünkü anne sütü bütün besinleri ve suyu içerir.
Kaşık mamalarını bazıları su ile bazıları ise süt ile hazırlanır. Eğer kaşık maması sütlüyse mamanın kaynamış ve ılınmış suyla hazırlanması gerekir. Eğer kaşık maması sütsüz ise anne sütü veya formül mama ile hazırlamanız gerekir.
Ek gıdalar hiçbir zaman anne sütünün yerini almamalı, anne sütünün tamamlayıcısı olmalıdır. 6-12 aylık dönemde ek gıda öğün sayısı giderek artırılmalıdır. 6-8 ay arasında 2-3 öğün, 9-11 ay arasında 3-4 öğün, 12 aydan sonra 3-4 öğün ve 1-2 ara öğün şeklinde olmalıdır.
Genel olarak 30 cc suya 1 ölçek mama ekleniyor. Örneğin; yenidoğan bebekler için 60 cc suya 2 ölçek, 3 aylık bebekler için 120 cc suya 4 ölçek mama eklemek yeterli oluyor. Yine de mamayı hazırlarken, kutusunun üzerinde yazan ölçekleri baz almaya dikkat edin.
Yaş ve kuru mamanın ikisinin de besinsel olarak tam olması ya da yapılan karışımın besinsel olarak yeterli olması halinde iki mama rahatlıkla karıştırılarak verilebilir.
Bebeğinizi beslemen önce bileğinize birkaç damla dökerek mamanın uygun sıcaklıkta olduğundan emin olun (ne sıcak ne soğuk hissedilmelidir). Mama hazırlandıktan sonra 1 saat içinde tüketilmelidir.
Çünkü bebeğinde inek sütü alerjisi olan bebek annelerinin diyet yapması kaçınılmaz. Aksi takdirde bebeklerinde deri döküntülerinden gaza, solunum yolu enfeksiyonlarından büyüme geriliğine kadar birçok sorun yaşanabiliyor.
İnek sütü alerjisi düşünülüyorsa ciltten alerji testi yapılır. Gerekirse kandan da inek sütü alerjisine ve diğer sık alerjiye neden olan gıdalara bakılır. Bu testler sonucunda çıkan alerjinin derecesine göre hareket edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri