Alerjik nezle, astım krizlerini başlatabilir. Nezle tedavi edilmez ise astım atakları sıklaşır ve şiddetlenir. Nezle iyi tedavi edildiğinde ise astım atakları önlenebilir veya daha çabuk ve daha az ilaç kullanımı ile hastaneye yatmadan düzelebilir. Bu nedenlerle alerjik nezle tedavisi çok önemlidir.
Astım kaç yaşında görülür? Astım hastalarının yarısından çoğunda 10 yaşından önce astım şikayetleri ve astım atakları görülür ancak buna rağmen astım herhangi bir yaşta başlayabilir. İyi tedavi edilmemiş ve kontrol altında olmayan astım yaşla birlikte kötüleşir ve hastalık şiddetlenebilir.
Alerjiyi tetikleyen etmenler aslında alerjik astımı da tetiklemektedir. Bahar aylarında ortaya çıkan polenler, her türlü koku, toz, rutubet, mantar sporları ve küf gibi etkenlerdir. Bunların yanında, stres, hava kirliliği, duman, klimaların üflediği hava da alerjik astımının tetikleyicileri arasında yer almaktadır.
Alerjik astım belirtileri genellikle kuru öksürük krizleri, nefes darlığı, hırıltılı solunum, nefes alıp verirken ıslık sesi çıkması, göğüs ağrısı veya göğüste baskı hissi gibi semptomlar içerir.
Kafanızı karıştırmanıza gerek yok. Astım hastalığı bazı hekimler ve aileler tarafından astım olarak adlandırılır. Nedeni ise çocuklarda görülen astım hastalığının %90 nedeninin alerji olmasıdır. Bu nedenle de astım yerine alerjik astım ismi kullanılmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Merda Erdemir Işık, alerjik şikayetlerin kontrol altına alınmaması durumunda astıma çevirebileceğini ifade ederek, “Toplumun ortalama yüzde 10'luk kesiminde görülen astımın en önemli sebebi, alerjidir.
Alerjik astım geçer mi? Alerjik astım tam tedavi edilebilen bir hastalık olmamakla birlikte, uygun tedavi ile hastalık kontrol altına alınabilir ve uzun yıllar yakınmalar olmadan seyredebilir.
Doğru: Astımlı hasta portföyünün en büyük kısmını oluşturan hafif (intermittan) astımlı hastalarda solunum fonksiyon testleri normal sınırlardadır. Yanlış: Astımda akciğer grafisi normal olmaz.
Alerjik Astım Tedavi Edilmezse Akciğerlerde Kalıcı Hasarlar Gelişebilir. Alerjik rinit yani burun akıntısı tıkanıklık şikayetleri ile başlayıp alerjik astıma dönüşebilen bu hastalık daha sonra tedavi edilmezse bronşlarda kalıcı hasarlar gelişir. Bunun sonucunda da ömür boyu sürecek olan tedavisi daha zor astım gelişir.
Alerjik astıma yol açan, en çok bilinen tetikleyiciler arasında toz, polen, hayvan tüyü, nem/küf, keskin koku ve bazı gıdalar başta gelmektedir. Bu tür alerjik astımı tetikleme potansiyel olan maddelere karşı dikkatli olunmalı, ve bu tür ortamlardan olabildiğince uzak durulmalıdır.
Astım Krizi Belirtileri Nelerdir? Astım atağının belirtileri, atağın şiddetine bağlı olarak değişebilir. Hafif bir astım krizi birkaç dakika sürebilirken, şiddetli bir astım krizi saatler hatta günler sürebilir.
Alerjik astım hastalığında en temel belirti, hava yolunun daralması ve tıkanması sebebiyle oluşan ataklardır. Bu ataklar esnasında kişiler nefes darlığı, göğüs sıkışması, hırıltılı solunum ve öksürük belirgindir.
Alerjik nezle burunda kaşıntı, hapşırık, akıntıda artma ve burun tıkanıklığına bağlı olarak nefes alıp vermeyi zorlaştıran bir hastalıktır. Astım ise akciğerlerdeki hava yollarında daralmaya bağlı olarak nefes darlığı, öksürük ve hırıltı belirtileri verir.
Alerjik Astım Büyüdükçe Geçmez!
Sadece alerji saptanmayan çocuklar sıklıkla 6 yaş civarı astımı yenerler. Alerjik olup astım belirtileri 6 yaşından sonra da devam eden çocukların yaklaşık % 50'sinde 18 yaşında hastalık bulgularının kaybolduğu gözlenir. Ancak bu iyileşme geçicidir.
Astım, genetik ve çevresel etkenlerin bir araya gelmesiyle oluşan akciğer hastalığı olarak tanımlanabilir. Hava yollarında kızarıklık, şişlik ve daralmaya yol açarak solunum problemlerine yol açan astımın oluşum sebepleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
Verimsiz bir öksürük kuru bir öksürüktür. Bronş tüplerini spazm yapmaya (veya daralmaya) zorlayan bir tahriş ediciye verilen bir yanıttır. Bu tür verimsiz öksürüğe neden olan hava yollarının şişmesi (iltihaplanması) ve daralması astımı karakterize eder. Astım öksürüğüne sıklıkla hırıltı eşlik eder.
Çocukluk döneminde görülen besin alerjileri bazı çocuklarda gelişme süreci içinde kendiliğinden yok olur kimi zaman da yetişkinlik döneminde de devam edebiliyor. Özetlersek, alerji ve alerjik astım büyüdükçe geçmez.
Bir çok kişi için alerjik rinit tedavisinde en etkili ilaçlar burun spreyleridir ve sıklıkla önerilen ilk ilaç olurlar. Nazal kortikosteroidlere örnek olarak; flutikazon propiyonet (Flonase), triamsinolon (Nasacort AQ), mometazon (Nasonex) gibi burun spreyleri söylenilebilir.
Alerjik rinit tedavisinde antihistaminler, kortizonlu spreyler (kortikosteroid) ve tuzlu su kullanılabilir. Burunda tıkanıklık fazla olduğu takdirde, ilk etapta dekonjestanlar kısa süreli kullanılabilir. Burunda çok fazla akıntı olduğu takdirde ise ipratropium burun spreyleri yarar sağlayabilir.
Soluk alıp verirken göğüste ıslık sesleri, göğüste sıkışma hissi, durup dururken nefes sıkışması, art arda öksürükler, hareket ederken veya bir hareketten hemen sonra öksürük, nefes daralması, geceleri devamlı öksürük astım belirtileridir. Belirtiler tekrarlayıcı olup nöbetler halinde gelir.
Atak sırasında ya da belirtilerin sürekli olduğu dönemlerde akciğerlerin muayenesinde hastalığa özgü solunum sesleri duyulabilir. Astım hastalığını ortaya çıkarabilecek bir kan tahlili yoktur.
Sık tekrarlayan öksürük: Astıma bağlı öksürük sık sık tekrarlar. Her gribal enfeksiyon sonrası öksürük olur. Öksürük genelde 2-3 haftadan uzun sürer. Uzun süren öksürük: Öksürük özellikle 2-3 haftadan uzun sürüyorsa astım hastalığı yönünden incelenmelidir.
Soğuk algınlığına benzer belirtilerle ortaya çıkan alerjik rinit, sık rastlanan alerjik reaksiyon olarak bilinir. Alerjik rinitin görülme sebebi virüs olmamakla birlikte çocuklarda ve ergenlerde görülme sıklığı daha fazladır. Belirtileri 20 yaşından önce görülmeye başlar, orta yaş ve sonrasında ise düzelir.
Her yaşta ortaya çıkabilir. Genellikle çocukluk çağında, %80 oranında da 5 yaştan önce başlar. Astım gelişiminde irsî ve çevresel faktörler rol oynar.
Ağaç ve bitkilerden havaya yayılan polenler alerjik astımı tetikler. Özellikle, bahar aylarında ortaya çıkan polenler, sıcak iklimlerde yıl boyunca havada bulunur. Bu yayılma dönemlerinde, astım hastalarının haftalar ve aylar boyunca şikayetleri artabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri