Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebiliyor), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekiyor.
İstenen puan türünde aldığınız ALES sonucunuzla yüksek lisans başvurularında en az 55 puan, lisans mezunu olup doktoraya başvurulacaksa en az 80 puan, yüksek lisans mezunu olarak doktoraya başvurularda en az 55 puan ve akademik kadro başvurularında ise yine en az 70 puan talebini karşılamanız gerekmektedir.
Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekmektedir.
Akademik anlamda kariyer yapmak isteyen öğrencilerin ilk basamağı olan Ales sınavı, 80 puan için sıkı bir çalışma ve iyi bir net sayısı gerektirir. Toplamda 100 soru sorulan Ales'te başarılı olabilmek, en azından 80 puan alabilmek adına 85 civarı bir netinizin olması gerekir.
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların ALES veya eşdeğeri sınavdan en az (55) puandan az olmamak üzere Senato tarafından belirlenen ALES veya eş değer puanına sahip olmaları gerekir.
İlgili 15 soru bulundu
Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekmektedir.
Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için yüksek lisansta başarı harf notu en az CC'dir (Madde 38). Yüksek lisans programından mezun olabilmek için mezuniyet ortalamasının 2.5/4.00 olması gerekmektedir.
Lisan mezunu olan bir aday yüksek lisansa başlamak için en az 55 puan, doktoraya başlamak için de en az 80 puanı istenilen puan türünde karşılamalıdır. Ayrıca yüksek lisans mezunu bir adayın doktora için en az 55 puan ve öğretim elemanı kadrolarına yerleşebilmek için en az 70 puana ihtiyacı bulunmaktadır.
MADDE 16 – (1) Doktora programına başvurabilmek için adayların; a) (Değişik:RG-14/4/2020-31099) Tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları ve ALES'ten başvurduğu programın puan türünde 55 puandan az olmamak koşuluyla ilgili senato kararı ile belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir.
Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir), lisans diplomasıyla doktora programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekmektedir.
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen şartları taşımak, b) ALES'ten en az 70, Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 50 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak gerekir.
ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) puanı tezli yüksek lisansa, akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) ve doktoraya başvururken kullanılmaktadır.
TOBB Üniversitesi'nde Hukuk son sınıf Öğrencisi Müşerref Gülsüm Çetinkaya yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında 2021 yılına ertelenen (2020- ALES/2) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nda tüm soruları doğru yanıtlayarak 100 tam puan aldı.
İlgili açıklamanın detayları, aşağıda yer alan açıklamalar kısmına hem Türkçe hem İngilizce olarak yazılmalıdır. Lisans mezuniyet not ortalamasının minimum 3,00 olması ya da, Yüksek Lisans mezuniyet not ortalamasının minimum 3,50 olması ALES puanı sayısal puan olmalıdır.
ALES yıl içerisinde 3 kez yapılır. İlkbahar döneminde ilki, son bahar döneminde diğer iki sınav gerçekleştirilir. İyi bir ALES puanı, yüksek lisans başvurularında adayları bir adım öne taşır. ALES sonucu, üniversitelerin tezli yüksek lisans başvurularında %50'lik bir pay taşır.
Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemeye göre, bakanlıkça Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), yazılı sınav yerine kullanılabilecek. Ayrıca sağlık sorunları nedeniyle yurt dışındaki öğrenimlerini sürdüremeyeceğine karar verilen ve ilişiği kesilen öğrencilerden tahsil masrafı istenmeyecek.
Tüm üniversitelerin tezsiz yüksek lisans programları ALES'siz öğrenci kabul eder.
Not ortalamamız yapacak olduğumuz yüksek lisans başvurularının bir parçasıdır ve yüksek olması da tabiki bizim için bütün diğer öğeler gibi bir artıdır. Yani kesinlikle büyük önem taşımaktadır.
Bunun için ise lisans mezunu ve iyi bir not ortalamasına sahip olmanız gerekir! Ülkemizde bazı üniversiteler en az 2,50 not ortalaması isterken bazıları ise en az 3,00 istemektedir. Not ortalamanızın yanı sıra ALES ve yabancı dil sınavlarından yeterli puanı almanız gerekmektedir.
b) ALES'ten başvurdukları programın puan türünde en az 55 tam puan almış olmaları gerekir.
Şayet iyi bir ALES puanına sahipseniz başvurunuzda size önemli bir avantaj sağlar. Üniversiteler lisansüstü kontenjanlara başvuru yapan öğrencilere ALES sonuçları, diploma notları ve yazılı/sözlü mülakat sonuçları dahil ederek bir puanlama yaparlar. Bu puanlamada en yüksek oran ALES sonucuna aittir.
Başvurmak isteyen adaylar için yüksek lisans not ortalama şartı 4'lük sistemde en az 2 olarak belirlenmiştir.
Tezli Yüksek Lisans Harç Ücretleri Ne Kadar? Devlet üniversitelerinde tezli yüksek lisans harç ücretleri kaldırılmıştır. Yani ücretsizdir. Vakıf üniversitelerinde ise tezli yüksek lisans harç ücretleri tez dönemi dahil 15.000-20.000 TL aralığındadır.
Yüksek lisans başvurularında Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'ndan en az 55 puan almış olmak gerekir. Ancak bu asgari puan, üniversiteler tarafından daha yüksek bir puan olarak da belirlenebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri