Erzurum'un İspir ilçesinin bereketli topraklarından çıkıp ünü ve lezzeti tüm ülkeye yayılmış bir kuru fasulye çeşidi kendisi. Şeker fasulyesi olarak da biliniyor.
Türkiye'de meşhur olan en iyi kuru fasulye Karadeniz ve Erzurum yöresine ait olan ispir kuru fasulyesi olarak bilinir.
Fasulyede vejatasyon süresi 70-140 gün arasındadır. Vejetasyon süresi, bitkinin sarılıcı ve bodur olmasına, erkenci veya geçci olması yanında bölgenin ekolojik koşullarına göre de değişmektedir. Bodur çeşitlerde çiçeklerime 10-15 gün, yan sarılıcılarda 20-25 gün sarılıcı çeşitlerde 30 günün üzerindedir.
Fasulye, iklim şartlarının elverişli olması itibariyle en çok İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilir. Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük kenti olan Konya, yıllık fasulye üretiminde 1. sırada yer alıyor.
Toprak ısınmadan yapılan ekimde tohumlar toprak ısınıncaya kadar çimlenmemekte ve çıkış gecikmektedir. Bölgemizde 1-15 Mayıs arası en uygun ekim zamanıdır. Ekim pnömatik (havalı) mibzerle 45 cm sıra arası, çeşit özelliğine göre 8-10-12 cm üzeri mesafe ile toprakta tav seviyesinden 5 cm derine yapılmalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
_ Tohumlar nisan yada mayıs aylarında (bölgenize bağlı olarak) toprak ısısı arttıktan sonra ( toprak ısısı en az 15/20 derece olmalı) ekimini yapabilirsiniz. _ 45 cm sıra arası ile 8/10 cm sıra üzeri mesafe ile 5 cm derinlikte, en az 3 en fazla 5 adet tohum bırakarak ekimini yapabilirsiniz.
Ortalama olarak yer fasulyesinde dekardan 500-600 kg, sırık fasulyesinden dekara 750-1250 kg verim elde edilmektedir.
Erzurum'un İspir ilçesinin bereketli topraklarından çıkıp ünü ve lezzeti tüm ülkeye yayılmış bir kuru fasulye çeşidi kendisi. Şeker fasulyesi olarak da biliniyor. Şekli ve tadı diğer fasulyelerden oldukça farklı. Klasik fasulyelere göre görünüşü daha yuvarlak ve küçük.
Erzurum'un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulye erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıyla biliniyor. İşte o fasulyenin tarifi... ERZURUM - İspir fasulyesi, Türk Patent Enstitüsü'nde coğrafi işareti tescillenerek, marka olma yolunda önemli adım attı.
Fasulye (Phaseolus vulgaris), baklagiller (Fabaceae) familyasının Phaseolus cinsinden Orta Amerika menşeli, bir yılda yetişen otsu bir bitki türü.
Sık ve hafif sulama yapılmalıdır. Çünkü taze fasulye sık aralıklarla sulamayı sever, bol sudan hoşlanmaz. Taze fasulye bitkisi hastalık ve zararlılara karşı çok hassas bir bitkidir.
Çiçeklenen ve meyveye duran fasulyeler artık düzenli sulanır. Kökü kurumadan her 4-5 günde bir doyunca su verilir. Her ürün toplandıktan sonra mutlaka sulanır. İki haftada bir sulama sırasında gübre şerbeti verilirse verimi çok artar.
Trabzon Fasulye Tohumunun ekim zamanı İlkbahar ve Sonbahar aylarıdır. Çimlenme süresi ortalama 6 – 10 gündür. Hasadın verimliliği açısından maksimum toprağın 3 – 5 cm altına ekilmelidir.
Kuru fasulye pişirmek istediğinizde her türden fasulye seçmeniz pek de doğru kabul edilmiyor. Eğer tam lezzetinde bir kuru fasulye yemek istiyorsanız, kısa boyda biraz tombulca İspir fasulyelerini tercih etmelisiniz. Et ile hazırlamak istediğinizde de yine etin kalitesi kendini hatırlatacak.
Dermason Kuru Fasulye
Uzun süre dayanabilen bu kuru fasulye türünde böceklenme riski çok azdır. Bu nedenle kuru fasulyenin yöresel farklılığı önemlidir. Şeker Fasulye Erzincan'ın meşhur fasulyesidir çok lezzetli ve kaliteli, erken pişen bir üründür. Erzincan ilimizin dermason ve şeker fasulyesi çok ünlüdür.
Hüsrev - Rize
Rize Çayeli kuru fasulyesiyle ünlü bir ilçemiz. Buranın en ünlü mekanlarından biri olan Hüsrev de, kuru fasulye denince Türkiye'de ilk akla gelen mekanların başında geliyor.
Soğuk iklimlerde dahi rahatlıkla yetişebilen fasulye Türkiye'nin iklim özelliklerine uyum sağlayan bir bitkidir. Bu nedenle ülkenin hemen her toprak türünde yetiştirilmeye uygundur. Yaklaşık olarak 80 çeşit fasulye türü bulunmakla beraber belli başlı türleri lezzetli kabul edilmektedir.
Her yörenin kendine özgü pişirme tarzı, ekstradan eklenen malzemelerde farklılık gösterebilir. 80 çeşit kuru fasulye türü bulunur. Yılda bir kez ürün veren otsu bir bitkidir. Türkiye'de tombul, çalı, horoz, selanik, dermason, şeker, battal, bombay ve sıra olmak üzere birçok çeşidi bulunur.
Beyaz renkli, ince-uzun taneli fasulye çeşididir. İnce kabuklu bir fasulye çeşididir. Lezzeti nedeniyle tercih edilir ve yemeklik olarak kullanılır. Çoğunlukla Mısır ve Arjantin'de yetişmektedir.
Fasulye, içerdiği oligosakkarit adlı şeker nedeniyle gaz yapıyor. Nasıl mı? fasulye, oligosakkarit adı verilen bir şeker molekülü içerir. bu tür şekerler, mide veya ince bağırsak tarafından sindirilemez. çok sayıda bakteri türünün onları parçalamaya başladığı kalın bağırsağa geçerler.
Şeker fasulye özelliği kolay pişmesi ve lezzetli olmasıdır.
Taze Şeker fasulye : Lezzeti dillere destan Manyas'ın şeker fasulyesi , yeni ürünümüz. Köyün bahçesinde atalarımızın yetiştirdiği şekilde ilaçsız ve çapalayarak yetiştirdiğimiz nefis fasulye. Topladık, ayıkladık ve doğal bahçe domatesi ile az kavurup kavanozladık.
Uygun şartları sağladığınız takdir de kolaylıkla fasulye tohumlarının çimlendiğini görürsünüz. Tohumların çimlenme süresi 7 ila 10 gün arasında değişiklik gösterebilmektedir. En kısa bir hafta içerisinde fasulye tohumlarının çimlendiğini görebilirsiniz.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından 2022 dönemi kuru fasulye alım fiyatları açıklandı. Buna göre fiyatlar ton başına, şeker türü için 25 bin lira, Çalı, Horoz ve Selanik türü için 21 bin lira ve Dermason türü için 20 bin lira olarak belirlendi.
Bakliyat tarımı yapılan arazilerde bir çiftçi yılda ortalama 10 ton mahsul alıyor. 10 ton fasulye üretenler bir sezonda 50 bin TL kazanıyor. Bunun 3'te 1'i kâr olarak kalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri