Sınava Kaç Kez Girilebilir? ALES'e girişte herhangi bir sınır yoktur. Adaylar yılda üç kez düzenlenen sınava istedikleri kadar girebilirler.
Tezli yüksek lisans başvuruları için ALES önemli bir kriterdir. ALES için bir sınırlama söz konusu olmayıp adaylar dilediği kadar sınava girebilir.
Sınav yılda ÜÇ kez İlkbahar (genellikle Mayıs ayı içerisinde), Yaz ve Sonbahar (genellikle Kasım ayı içerisinde) dönemlerinde 81 il merkezi ile Lefkoşa ve Bişkek'te yapılır.
ALES'E BİRDEN FAZLA KEZ GİRDİM. SON ALDIĞIM PUAN MI YOKSA EN YÜKSEK PUAN MI GEÇERLİ? Birden fazla kez ALES'e girmiş olanlar geçerlilik süresi içerisinde istedikleri sınav sonucunu kullanabilirler. En son girilen ALES puanını kullanma zorunluluğunuz yoktur.
ALES'e Kimler Girebilir? ALES'e herhangi bir lisans programından mezun olmuş veya olabilecek durumda olan, yurt dışında lisans eğitimi görmüş fakat denklik belgesi almış olan herkes girebilir. ALES'e girmek için belirlenmiş bir yaş kısıtlaması yoktur.
İlgili 27 soru bulundu
Akademik kariyer hedefleyenlerin katılacağı ALES 20 Ağustos 2023 günü gerçekleştirilecek. ALES sınav başvurusu 4 Temmuz ile 10 Temmuz 2023 tarihleri arasında ÖSYM Başvuru Merkezleri ve ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden yapılacak. ALES başvuru ücreti olarak 260 lira ödenecek.
ALES puanı, sınavın yapıldığı yıl ve takip eden 5 yıl boyunca geçerlidir. Yani bir kişi 2023 yılında ALES'e girmişse, bu puanı 2023, 2024, 2025, 2026, 2027 ve 2028 yıllarında geçerli olacaktır.
Tezsiz yüksek lisansta ALES şartı yoktur.
Yüksek lisans yaparken başvuru sırasında aranan diğer bir şart ise yabancı dil puanıdır.
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların ALES veya eşdeğeri sınavdan en az (55) puandan az olmamak üzere Senato tarafından belirlenen ALES veya eş değer puanına sahip olmaları gerekir.
Her sınav kendi içinde aynı konuları kapsar ve bir diğerinden bağımsız olarak puanlanır. ALES-1 ve ALES-2 arasındaki fark tamamen şansa bağlıdır. ALES-1'deki sorular sizin için daha basit olurken ALES-2'deki sorular daha zor gelebilir. Bu sebeple istediğiniz puanı alana kadar her ALES'e girmenizi öneriyorum.
ALES Sözel alandan 55-60 aralığında puan hedefliyorsanız standart sapmanın etkisini göz ardı ederek baktığımızda sözel alandan doğru cevap sayınızın ortalama olarak 30 civarında olması gerekir.
ALES şartı aranmaz. (2) Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, yükseköğretim kurumları ALES puanı aramayabilir, ALES puanı istenildiği takdirde taban puan senatolar tarafından belirlenir.
ALES, Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim planlamacısı kadrolarında açıktan veya öğretim elamanı dışındaki kadrolardan atanabilmek için zorunlu kılınan sınavdır.
ALES sınav sonuçlarının ilgili sınavın sonuçlarının açıklandığı tarihten itibaren 3 yıl geçerli olması nedeniyle, üniversite öğrenimine ikinci sınıfta devam eden öğrencilerin de ALES sınavına girmelerinde engel bulunmamaktadır.
ALES/3 NE ZAMAN? ÖSYM'nin 2023 takvimine göre, bu yılın üçüncü ALES sınavı 19 Kasım 2023 tarihinde yapılacak. ALES/3 başvuruları 29 Eylül 2023 tarihinde başlayıp, 9 Ekim 2023 tarihinde sona erecek. Sınavın geç başvuruları ise 17 Ekim 2023 tarihinde alınacak.
ALES'e Kaç Ay Çalışılmalıdır? ALES'e çalışmak için önerilen süre en az 3 aydır. Fakat Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı'na hazırlanmak için gereken süre adaydan adaya farklılık göstermektedir.
Toplam çözülen soru bazında doğru yanlış oranları değerlendirilirse; 60 ve üzeri doğru sayısı en fazla 5 yanlış ile ALES Sayısal alanda 70 ve üzeri bir puan almak için yeterli olmaktadır.
Tüm üniversitelerin tezsiz yüksek lisans programları ALES'siz öğrenci kabul eder.
Yükseköğretim kurumları yüksek lisans programlarına yalnız ALES puanı ile de öğrenci kabul edebileceği gibi ALES puanına ek olarak lisans not ortalaması, yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sonucunu da değerlendirmeye alabilir.
Bir yüksek lisans programına kayıtlıyken bir başka yüksek lisans programına kaydolamazsınız ancak tezsiz yüksek lisans programına kaydolabilirsiniz. Yüksek lisans döneminizi tamamlayıp ikinci yüksek lisans döneminize başlamanızda bir sakınca yoktur.
Çünkü belirttiğimiz gibi tezsiz yüksek lisans programı için ALES puanına sahip olma şartı aranmamaktadır. Tezli programları düşünenler için ise 60 puanla yüksek lisans yapılır mı sorusunun cevabı evet olacaktır. Yüksek lisans başvuraları için ALES puanı en az 55 olmalıdır.
Yüksek lisans eğitimin sonucunda, alanınıza bağlı olarak “bilim uzmanı”, “uzman hekim”, “yüksek mühendis”, “yüksek mimar” gibi unvanlara sahip olabilirsiniz.
alanda Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)'den en az 70 (yetmiş) puan almış olmak. ALES sonuçları açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerlidir, • Puan türü değişen programlardan mezun olanların, lisans eğitimine başladıkları puan türünden en az 70 puan almaları gerekmektedir, 5.
ALES sözel puanı ile alan bölümler, ALES sonuçlarının erişime açılmasıyla birlikte gündeme geldi. Akademik kariyer yapmak isteyenlerin katıldığı ALES'in sözel puanı ile alan bölümleri, İlahiyat, Türk dili ve edebiyatı, tarih, okul öncesi öğretmenliği, Türkçe öğretmenliği, iletişim gibi branşlardan oluşuyor.
Adaylar, 390 liralık sınav ücretini yatırılmasının ardından ALES başvurularını ÖSYM'nin internet sitesinden yapabilecek. ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, 20 Ağustos 2023'te yapılacak sınava geç başvurular, 19 Temmuz'da alınacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri