Réya/Raa Heqi İnancında (Kürt Aleviliği) Sünnet ve Kirvelik Kürt Alevilerin olmazsa olmazları arasında yerini alan, Sünnetin başlangıcı olan Kirvelik kurumunun oldukça kutsal olduğunu söyleyen Yalgın: "Réya/Raa Heqi İnancında (Kürt Aleviliği) Sünnet ve Kirvelik diğer topluluklarda olmayan derin özellikler taşır.
Alevilikte abdest vardır. Hem normal abdest hem de boy abdesti de dediğimiz gusül abdesti vardır.
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar.
Tabikide sünnet oluyorlar. Samimi şekilde davranırsan istediğin soruyu sor da biraz Aleviliği öğren bence.
Alevilerin günlük ibadetleri sabah güneş doğarken ve akşam güneş batarken olmak üzere 2 vakittir. Kur'an'ı Kerim'in de içerisinde geçtiği ayetler 2 vakiti işaret etmektedir. 3 ya da 5 vakit namaz Şiilik ve Sünnilik geleneklerinde mevcuttur.
İlgili 44 soru bulundu
alevilik kuranı kerimde yok alevi demek kelime anlamı olarak hz ali efendimizi seven kişi demek ama her konuda olduğu gibi alevilik konusundada istismarlar malesef çok hz ali peygamber efendimiz muhammed mustafa s. a efindimze ilk iman edenlerden ve ona sonuna kadar bağlı olduğunu her fırsatta göstren biri aynı zamnada ...
Aslında cenaze namazı deyimi fazla kullanılmaz, onun yerine Alevi inancı temellinde cenaze erkânı denir.
Bir Müslümanın böyle kişilerle evlenmesi caiz değildir. Ancak iman esaslarına inanan, İslam'ın şartlarını kabul eden, —bir kısmını uygulamasa bile- bunları reddetmeyen kişiler ise Müslümandır. Böyle kişilerle hangi mezhepten olurlarsa olsunlar evlilik yapmak caizdir."
Birçok boyutuyla da bir din ve bir mezhep olmaktan öte, bir düşünce akımı, bir yaşam biçimi, bir inanç olarak yaşanıyordu Alevilik. Başından itibaren İslam içinde olup da sonradan çeşitli yorumlarla sapkınlık gösterip İslam'dan ayrılmış bir mezhep, bir inanç değildir.
Réya/Raa Heqi İnancında (Kürt Aleviliği) Sünnet ve Kirvelik
Kürt Alevilerin olmazsa olmazları arasında yerini alan, Sünnetin başlangıcı olan Kirvelik kurumunun oldukça kutsal olduğunu söyleyen Yalgın: "Réya/Raa Heqi İnancında (Kürt Aleviliği) Sünnet ve Kirvelik diğer topluluklarda olmayan derin özellikler taşır.
Ali soyundan gelenler mânasında, ayrıca siyasî, tasavvufî ve itikadî anlamda kullanılagelmiştir. Hz. Ali soyundan, oğulları Hasan, Hüseyin, Muhammed b. Hanefiyye, Ömer ve Abbas vasıtasıyla gelenlere Alevî denilmiştir (Makrîzî, I, 8).
İnancın kurucusu Ebû Şu'ayb Muhammad ibn Nusayr (Muhammed bin Nusayrul Abdiyy'in Numayrî)'dir. Ancak Nusayrîliği sistemleştirip yayan kişi olarak Hamdam büyük saygı görür. Nusayrîlerin kutsal kitabı Kur'an-ı Kerîm'dir. Nusayrîler kendilerini Alevi olarak kabullenirler.
Cenaze namazını, duaları “Dedeler” (mürşidler) ya da Alevi hocalar yıkar. Tahtacılarda kefeni hazırlama işi tamamlandıktan sonra ölünün yıkanmasına geçilir. Ölü ısıtılmış su ile (ama kaynar değil) yıkanır. Ölen insan erkek ise erkek, kadın ise kadın tarafından yıkanır.
Cinsel ilişkiden sonra yıkanmazlardı. Bilhassa kış mevsiminde su ile hiç işleri olmazdı. Oğuzların arasına tüccarlık ve diğer sebepler nedeni gelen yabancılar, onların yanında yıkanamazlardı.
Cübbeli, cemevinin ibadethane statüsüne alınamayacağını söylüyor, bunun gerekçesini de içeride saz çalınmasına, abdestsiz girilebilmesine bağlayan Cüppeli, “Cemevini adetli kadınların girip çıkabilmesinden dolayı mescit gibi değerlendiremeyiz” demektedir.
Örneğin Şiilik Müslümanlığın farklı bir koludur ve onlar da kendi mezheplerine ait camiler bulunur. Oysa Alevilerde camide ibadet etmek gibi bir şey söz konusu değildir çünkü onlar namaz kılmazlar. İbadetlerini cem dönerek yaparlar.
Aleviler, cennet hevesiyle yaşamaz; cehennemden de kork- maz. Önce kendisinden emin olmak ister. Onun için çalışır, insanı-ı kâmil olmayı amaçlar. Çünkü insan-ı kâmil için dünya ve dünya ötesi her yer birer cennettir.
Alevîlik inancının, Anadolu'ya gelen Hacı Bektaş-ı Veli sayesinde ve ozanların nefesleriyle hayat bulduğuna inanılmaktadır.
İnsanlar nasıl özgür iradeleriyle Sünni, Şafi, Hıristiyan olabiliyorsa, bu inançta olanlar da Alevi olabilirler.
Eğer bilerek Aleviliğini koruyorsa, Alevilere ait olup İslam ile bağdaşması mümkün olmayan inançları ve uygulamaları muhafaza ediyorsa o genç ile Sünni bir kız evlenemez. Durumunuzu buna göre inceler kararı siz verirsiniz."
Genelde anne ya da babasi alevi olan cocuklar alevi olur.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Alevi Bektaşi geleneğinde, ölen kişinin arkasından dile getirilen cümle Devri daim olsun olarak ifade edilir. Yaygın bir cümledir ve günümüzde hala kullanılmaktadır. Peki devri daim olsun ne demek?
Evet, Aleviler abdest almaz.
98 TÜRK KÜLTÜRÜ ve HACI BEKTAŞ VELI / 2007- 4 2 Page 7 ALEVI GELENEĞİNDE ÖLÜM VE ÖLÜM SONRASI TÖREN VE RITUELLER Ölü evden ayrıldıktan sonra, ilk aşamada yıkanıp kefenlenir. Ölü, yıkanacağı yer olan teneşire götürülmeden önce teneşir tütsülenir (Üçer, 2005: 389).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri