Abstract. Alevsiz yanma, yakıtın heterojen oksidasyonu sonucu açığa çıkan ısı enerjisi ile desteklenen
Yavaş yanmanın aksine alevli yanma, korlaşma, yanıcı buhar ve gaz meydana gelen yanma çeşididir. Hızlı yanmada yanma eyleminin tüm belirtileri görülür ve yanma sonucu ortaya çıkan gazlar veya yanıcı buharlarla alevler meydana gelir.
2- Hızlı Yanma
(Örneğin: Parafin, mum gibi)Bazıları ise, doğrudan yanabilir ve buhar çıkarırlar. (Örneğin: Naftalin)Yine bazı maddeler doğrudan doğruya yanabilen gazlar çıkarırlar(Örneğin: Odun, kömür gibi)Meydana gelen bu yanıcı buhar veya gazlar oksijenle birleşirken olay meydana gelir.
A - Yavaş Yanma : Yanıcı maddenin bünyesi itibari ile yanıcı buhar veya gaz meydana getiremediği halde, yeterli ısının ve yeterli O2 'nin bulunmaması halinde oluşan yanma çeşididir.
b) BOZUNMA SONUCU OLUŞAN PATLAMALAR ( Çok hızlı ayrışma ) :
Kimyasal yapıları kararsız maddelerin, çok hızlı ayrışma sonucu oluşan patlamalardır. Bu tür patlamalar için, ortamda hava yada oksijen bulunması gerekmez. Örnek : TNT, Dinamit, Karabarut, Roket yakıtı gibi.
İlgili 32 soru bulundu
Yanan maddeye bağlı olarak dörde ayrılan yangınlar, A sınıfı yangınlar, B sınıfı yangınlar, C sınıfı yangınlar ve D sınıfı yangınlar olarak başlıklar altında toplanabilmektedir. Bu sınıflara ilaveten ayrıca Elektrik yangınları gösterilmektedir.
A sınıfı yangınlar normal olarak kor şeklinde yanan genellikle organik yapıdaki katı madde yangınlarıdır. (Örnek; odun, kömür, kağıt, ot, kumaş vb.)
Hidrojen, sembolü H, atom numarası 1 olan kimyasal bir element. Standart sıcaklık ve basınç altında renksiz, kokusuz, metalik olmayan, tatsız, oldukça yanıcı ve H2 olarak bulunan bir diatomik gazdır.
Hidrojen ve oksijen tepkimeye girdiğinde su oluşur, aynı zamanda ısı ve ışık formunda enerji açığa çıkar. Dolayısıyla su yanma tepkimesi sonucu meydana gelen bir bileşik olduğu için tekrar yakılamaz.
Parlama, Patlama, Yangın ve Yangından Korunma. Yanıcı maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır.
Günlük hayatımızda pek çok alanlarda kullandığımız BENZİN, GAZYAĞI, MOTORİN, FUEL-OİL, ZİFT, KATRAN yer altından çıkarılan ham petrol denilen ağır bir sıvı maddeden elde edilmektedir. Akıcı yanıcı ve olduğu için bunlara genel olarak "AKARYAKIT" adı verilir.
1-) YAVAŞ YANMA
Örneğin; demir (F), Bakır (Cu) gibi metallerin havadaki oksijen ve hava ısısı ile oksitlenmesinde, yanıcı maddeler olan demir ve bakır, buhar veya gaz çıkaramamakta, dolayısıyla yavaş yanma olayı meydana gelmekte, ortaya demir oksit (Feo) ve Bakıroksit(Cuo) çıkmaktadır.
Yanma, maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Yangın nedir; kontrolsüz yanma olaylarına yangın denir. Yanma, maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır.
Turbofan ve turbojet motorlarda itkiyi arttırmaya yarayan sistemdir. Bu motorlar itkisini hava girişinden giren hava ve yakıtın birlikte yanarak, hava giriş yönünün aksine atılmasıyla oluşan kuvvet ile sağlar. Art Yakıcı motorun sağladığı itkiyi arttırmak için kullanılır.
Tam yanma da genellikle alev rengi katı ve sıvı yakıtlarda açık sarı – portakal renginde olur. Gaz yakıtlarda ise mavidir. Yanma ürünlerinde ve geri kalan kısımlarda yanıcı madde bulunmaz ise yanma tam yanmadır. Baca gazı içinde CO(karbonmonoksit) bulunması hem çevreye zarar verecektir, hem de yakıt miktarını arttırır.
A Sınıfı Yangınlar : Yanmanın, normal olarak parlak korların oluşumuyla yürüdüğü, genellikle organik esaslı katı madde yangınları. B Sınıfı Yangınlar : Sıvılar veya sıvılaşabilir katılar ile ilgili yangınlar. C Sınıfı Yangınlar : Gaz yangınları. D Sınıfı Yangınlar : Metal yangınları.
İlk aşamasında, KOKU, İkinci aşamasında, DUMAN, Üçüncü aşamasında, ALEV görülür.
C Sınıfı Yangınlar
Likit petrol gazı, hava gazı, hidrojen gibi yanabilen çeşitli gazların yanması ile oluşan yangınlardır. Kuru kimyevi toz, halon 1301 ve halon 1211 kullanarak söndürülebilir. Elektrikli makine ve hassas cihazların yangınları da bu sınıfa dahil edilebilir.
Ancak, Dünya Yangın Literatüründe “ E SINIFI “ olarak tanımlanan bir yangın sınıfı yoktur. Elektrik, bir yangın türü değil, yangın nedenidir.
K sınıfı yangınlar, bitkisel yağlar, hayvansal yağlar veya pişirme aletlerindeki katı yağları içerir. K dereceli söndürücüler, ticari pişirme cihazlarında kullanılan bitkisel yağlar, hayvansal yağlar veya katı yağları içeren yangınları söndürmek için tasarlanmıştır.
B Sınıfı Yangınlar: Yanabilen sıvılar (Benzin, benzol, yağlar, yağlı boyalar, katran vs.) bu sınıfa girer. Soğutma (sis halinde su), boğma (karbondioksit, köpük, kuru kimyevi toz) ile petrol türevleri, alkol, yağlı boya, tiner yangınları söndürülebilir.
C Sınıfı Yangınlar Yanabilen gazların oluĢturduğu yangınlar bu gruba girer. Bütan, eter, aseton, sıvılaĢtırılmıĢ petrol gazı (LPG veya SPG ) hava gazı, doğal gaz vb. gaz yanıcılar bu sınıfa giren yanıcı maddelerdir. C sınıfı yangınlarda yanma gazın sızdığı yüzeydedir.
✓ B ve C sınıfı yangınlarda ise, söndürme işlemine yangının başlama noktası kabul edilen çekirdek kısmından başlanır ve yayılma ihtimali olan uç noktalara doğru devam edilir. gerçekleşir: 1. Su ile soğutma: Soğutarak söndürme prensipleri içerisinde su ile soğutma en başta gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri