Kişinin algıda seçici olmasına neden olan birçok faktör bir araya gelerek belli uyaranları dikkate almasını sağlar. Bunu etkileyen faktörler kişinin yetişme tarzı, karakter özellikleri, eğitim seviyesi ve iletişimde olduğu sosyal çevresiyle ilişkisine bağlı olarak değişir.
Psikolojinin konusu olan insan ve hayvanda algı, duyulara bağlıdır. Klasik beş duyu; görme, duyma, koku alma, tat alma ve dokunmadır. Bunların dışında; beden bilinci, denge, sıcaklık ve acı gibi duyular da vardır.
Algının, çevredeki uyarıcı durum ve nesnelere anlam verilmesi olduğunu söylemiştik. Uyarıcı durumlara anlam verilmesini etkileyen faktörler algıyı etkileyen faktörleri anlatır. Dikkat, algıya hazır olma, güdü ve ihtiyaçlar, geçmiş yaşantılar, ortam, psikolojik durum vs. algılamayı etkiler.
Algı, insanın kendi içinde yaşanan bir eylem olsa da dış uyaranlara bağlı bir anlamlandırma süreci olduğundan yönetilebilir. Dış uyaranların değişmesi algıların da değişmesi demektir.
Algıda seçiciliği etkileyen dış etmenler; uyarıcının şiddeti, aşırı zıtlık, hareketlilik, süreklilik, tekrar, alışılmışın dışındaki uyarıcılar ve tanışıklıktır. İç etmenlerse; beklenti, ilgi, gereksinim ve inançtır. Kişi ihtiyaçlarına ya da dış uyarıcılara göre algıda seçim yoluna gidebilir.
İlgili 18 soru bulundu
1.1 Algıda değişmezlik Bir kez algılanan nesnelerin şekilleri, renkleri, büyüklükleri değiştiği halde, organizma o nesneleri hep aynı biçimde algılar. Nesneleri değişik ortam ve şartlarda yine aynı şekilde algılama eğilimine algıda değişmezlik denir.
Algılanan nesne ile ilgili faktörler, kastedilen nesnenin veya kişinin algılayan kişiye ne kadar yakın olduğu, onun hareket edip etmemesi, sesi, büyüklüğü, hangi fon ve ortam içinde olduğu, algılanan kişiye yakınlığı veya uzaklığıdır.
Beden algısı bozukluğunun gelişiminde pek çok faktör rol oynar. Bu faktörler, genetik yatkınlık, gelişimsel süreçler, psikolojik paternler, sosyal çevre olarak kabaca belirlenebilir. Bir insanın fiziki görünümünden hoşnut olmamasının başlıca sebepleri, düşük benlik saygısı, depresyon, yeme bozukluğu olarak sayılabilir.
Literatürde algılama hataları genel olarak (Tablo 2), Algısal Savunma, Basmakalıplaştırma, Model Oluşturma, Hale Etkisi, Yansıtma, Beklenti, Kendi Kendini Gerçekleştiren Kehanet, Seçici Algılama, Zıtlık Etkileri olarak yer almaktadır.
Algılama, duyusal bilginin alınması, yorumlanması, seçilmesi ve düzenlenmesi ile gerçekleşir. Kişiye özeldir. Algıladığımız şeylere göre bilincimiz şekillenir. Bunun tersi de doğrudur.
Kişinin algıda seçici olmasına neden olan birçok faktör bir araya gelerek belli uyaranları dikkate almasını sağlar. Bunu etkileyen faktörler kişinin yetişme tarzı, karakter özellikleri, eğitim seviyesi ve iletişimde olduğu sosyal çevresiyle ilişkisine bağlı olarak değişir.
Algı, 6 ana türe ayrılır: duyma, konuşma, dokunma, tatma, diğer duyular ve sosyal dünya. Algı süreçleri ise kabul etme, seçme, düzenleme ve yorumlama süreçleri olarak dört ana aşamadan oluşur.
Algısal değişmezlik; diğer bir tabirle tutarlılık, kişinin izleği doğru olarak algılaması için bir dizi değişmez algı ilişkilerini öngören bir prensiptir. Bu değişmezler izleyicinin görsel girdiyi sınıflandırdığı bağlam ve deneyim kullanarak, onu olması gerektiğini düşündüğü biçimde yorumlamasına izin verir.
farklı açılardan da bakılsa, bilinen bir nesnenin şeklinin hep aynı görülmesine ilişkin ALGISAL DEĞİŞMEZLİK. Örnek: Bir pencereye karşıdan ve yandan bakıldığında, onun retinaya düşen imgesi farklı olur. Buna karşın, kişi, evinin o penceresini hep aynı şekle sahip olarak algılar.
Algılama süreci insanların beş duyu organlarıyla çevrelerini kişilik, tutum, inanç ve deneyimlerinin süzgecinden geçirerek anlamaya çalıştıkları bir süreçtir. Maruz kalma, tüketicinin uyarıcı ile fiziksel olarak kontak kurmasıdır. Girdilere ulaşmamıza, yani maruz kalmamıza duyu organlarımız yardımcı olur.
Varlıkların olduğu gibi değil de, bize göründüğü biçimde algılanmasına “algı yanılması” denir. Algı yanılmalarının bir bölümü, duyu organlarının bozukluğundan ileri gelir. Gözlerinde astigmatizm olanların, varlıkları titrek ve gölgeli görmesi ya da renk körü hastaların, çayırjarı kırmızı, ateşi yeşil görmeleri gibi.
Algılarımızı etkileyen daha önceki tüm öğrenme ve yaşantılarımıza algının dayanağı denir. İnsan dış dünyayı olduğu gibi anlamlandırmaz. Daha önceden öğrenilmiş bilgiler ve yaşantılar algılamasına yön verir.
Derinlik algısı: Görme duyusuyla alakalı algıyı ifade eder. Nesnelerin üç boyutlu algılanmasına derinlik algısı denir. Örneğin: bir nesnesin yakınlığı veya uzaklığıyla beraber algılanmasını ifade eder.
Toplamda üç çeşit algı vardır. Bunlar sırasıyla Duyusal, Zihinsel ve Sezgisel algıdır.
Ancak doktorunuz yoksa ve hangi doktora başvurmanız gerektiğini bilmiyorsanız, nöroloji bölümüne gitmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Genelde nöroloji bölümünde size bazı testler uygulanır.
Tüm bu nedenlerden dolayı BDB hastalığı kendi kendine geçen bir problem değildir. Beden algı bozukluğu tedavisi bilişsel davranışçı yaklaşımlı terapiler, EMDR yöntemi gibi yöntemlerle tedavi edilebileceği gibi ilaç tedavisi de uygulanabilen bir problemdir.
Algı kişinin beş duyu organı ile almış olduğu bir durumu farklı dış faktörlerin etkisiyle değerlendirdikten sonra onunla ilgili bir fikir etmesidir. Eğitim açısından değerlendirdiğimizde ise eğitim algıyı etkileyen faktörlerden biri değildir.
Sağduyu Felsefesinin kurucusu olan Thomas Reid, maddi dünyanın olmadığını savunan filozoflara algı teorisi ile cevap vermektedir. Temel tecrübî bir bilgi kaynağı olan algı, başka bir bilgi kaynağına bağlı olmaksızın bilgi ve gerekçelendirilmiş inanç üretir.
ALGISAL EŞİKLER: Özel Alıcılar: Uzmanlaşmış alıcı organlar ( reseptörler), çevredeki belirli enerji türlerine seçici tepki gösterirler ve böylece biz duyumsama ve algılama sürecine başlarız. Örneğin göz ışık dalga boylarına, kulak ses dalga boylarına, dil ise kimyasal enerjiye seçici tepki gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri