Gaz pedalına basıldığında motorun krank mili daha hızlı dönmeye başlar ve bu da tork konvertörü içinde daha fazla basınca yol açar. Araç ileri doğru hareket ederken, şanzımanın hidroliği ve elektroniği, hızını motor hızına göre algılar ve şanzıman buna tepki olarak otomatik olarak vites değiştirir.
Tam otomatik araçlarda aracın tüm fonksiyonlarını kontrol eden bir bilgisayar bulunur. Bu araçlarda kontrol sürücüde değil bu mekanizmadadır. Aracın hareket halindeyken hızlanması ve yavaşlaması haricindeki tüm komutlar otomatik olarak devreye girmektedir.
Otomatik şanzıman veya otomatik vites, motorlu aracı sürerken belli bir motor devir hızı için, tekerleklerin devir hızının kademeli olarak, motor gücünü ileten dişlileri değiştirerek yükseltilmesi ya da alçaltılması işleminde sürücünün işini kolaylaştıran bir mekanizmadır.
Tam otomatik şanzımanlar üzerinde P, D, R, N gibi konumlar vardır ve aracınızın hareketine göre vitesinizi bu konumlara getirirsiniz. L şanzıman da CVT şanzıman çeşitlerinden biridir ve L şanzımanlı araçların vites kutularında L harfli bir konum bulunur.
Kimi araç frene basmadan marş almayabilir, bu nedenle aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basılmalıdır. Gaz pedalları ön alt kısımda, fren solda, gaz ise sağda bulunur. Ayağınız frende kontak anahtarını saat yönünde çevirerek aracınızı çalıştırabilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Otomatik Arabayı Park Etme
Araç park aşamasını tamamlamanın ardından fren yardımı ile araç durdurulmalıdır. Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir.
Tam otomatik vitesler çift kavramalıyken; yarı otomatik vitesler tek kavramalıdır. Yarı otomatik vitesler yalnızca debriyaj görevi görür. Tam otomatiklerde ise debriyajla birlikte geçirilecek vites de kontrol edilir. Tam otomatik vitesli araçlarda vites geçişleri çok sessiz ve sarsıntısız şekilde gerçekleşir.
Tam otomatik şanzımanlar ve yarı otomatik şanzımanlar, modern arabalarda bulunan iki tür şanzıman sistemidir. İkisi arasındaki temel fark, tam otomatik şanzımanın sürücüden herhangi bir girdi gerektirmemesi, yarı otomatik şanzımanın ise sürücünün vitesleri manuel olarak değiştirmesini gerektirmesidir.
Üretici firma şanzımanın ömrünü genellikle 400 bin km olarak belirlemiştir. Bu km'ye ulaşan araçların belli şanzıman parçaları değiştirilerek revizyona gidilebilir.
Baskı Balata: Yarı otomatik şanzımanlarda baskı balata sistemi bulunurken tam otomatiklerde bulunmuyor.
CVT (Continuously Variable Transmission): Bir çok marka tarafından tercih edilir. Çift kavramalı olmasa da oldukça seri vites geçişleri sağlayan sorunsuz ve uzun ömürlü bir şanzımandır.
Otomatik vites l harfi İngilizce “Low” kelimesini simgelemektedir. Bu da düşük ya da ağır devir anlamına gelmektedir. “L vites nedir?” sorusunun cevabı en basit haliyle birinci vites olarak verilebilir. Otomatik vitesli araçlarda aracın vitesi motor devrine göre otomatik olarak değişmektedir.
tam otomatik ise kaydırmaz.hatta gaz vermede bile ileri doğru gitmeye çalışır. yarı otomatik MMT ise ve yokuş kalkış desteği yoksa kaydırır. manuel şanzımanda nasıl debriyaj dan bırakıp gaza basma arasında geçen sürede kayar ya , onun gibi olur.
Artı (+) ve eksi (-) ile vites değiştirme
Vites kulakçıklarına sahip olan otomobillerin birçoğunda üzerinde + ve - işareti olan düğmeler vardır. Genel olarak sağ taraftaki +, yani vites artırma; sol taraftaki ise - vites düşürme anlamına gelir.
D - Drive: Aracın hareket etmesini sağlayan konumdur. 1-2-3 rakamları ise aracın sabit viteslerini gösterir.
Böylece yüksek oranda otomatik vites hissiyatı veren DSG'nin “DSG şanzıman yarı otomatik mi?” sorusuna cevabı büyük bir evet oluyor.
Triptonik vites ya da Triptonik şanzıman
Araçta debriyaj pedalı olmasına rağmen otomatik modda kullanım söz konusudur. Yani isterseniz otomatik konuma alıp tıpkı otomatik vitesli bir araç gibi kullanabilirsiniz. Benzer şekilde istediğiniz zaman da manuel şanzımana geçiş yapıp debriyajı ve vitesi kullanabilirsiniz.
Tiptronic vites ne demek diye merak ediyorsanız, sürücünün istediği zaman düz vites istediği zaman otomatik viteste sürüş yapmasına olanak tanıyan şanzıman sistemi olarak tanımlanıyor.
Yarı otomatik vitesli araçlarda debriyaj pedalı bulunmaz. Yarı otomatik vitesin bir diğer avantajı da, düz vitese göre daha az yakıt tüketimi yapmasıdır. Ayrıca bu araçların kullanımı da oldukça kolaydır.
Yokuşta duraklama esnasında aracın frenine tam basılı halde tutulmalıdır. Kalkış anında ise vites D konumuna getirilmeli ve gaza basılmalıdır. Bu yöntem kullanılarak aracın yokuşta geri kayması önlenir ve kavrama sisteminin sorunsuz bir şekilde çalışması sağlanır.
Manuel ehliyet ile hem manuel vitesli araçları hem de otomatik vitesli araçları kullanabilirsiniz. Fakat otomatik vites ehliyeti için bu durum geçerli değil Yani eğer otomatik vites ehliyeti aldıysanız yalnızca otomatik vitesli arabaları kullanabilirsiniz.
Otomatik vites araçla rampa çıkarken 1 ve 2'yi kullanmalısınız. Rampa çıkarken veya rampa üzerinde dur kalk yaparken 1 v2 iki konumlarını tercih etmek avantaj sağlar. bu noktada D modunu kullanmak sıkça yapılan hatalardan biridir. Yokuşta bir aracı geçmeniz gereken durumlar ile karşılaşabilirsiniz.
Otomatik Vitesli Arabayla Geri Gitmek
Otomatik vitesli aracınızı kullanırken aracınızı geriye hareket ettirmek istediğinizde yapmanız gereken tek şey, vitesinizi “R” harfine ayarlamaktır. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra aracınızı geriye doğru hareket ettirebilirsiniz.
Özellikle yeni araç kullanmaya başlayanlar için otomatik vitesli araba kullanımı oldukça rahat. Debriyaj kullanma gereğinin olmaması ve stop ettirme gibi bir sıkıntının olmaması nedeniyle sürücü kendini stres altında hissetmeden trafiğe daha çok dikkatini verebiliyor. Otomatik vitesli araba kullanmak oldukça kolay.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri