Ali adı Arapça bir kelimedir.
Arapça ˁlw kökünden gelen ˁālī عالي "yüksek, üstün" sözcüğünden alıntıdır.
Ali ismi dilimize Arap etkisiyle yerleşmiş bir sözcüktür. Yani Ali Arapça kökenli bir kelimedir.
Ali ismi yüce, yüksek ve ulu anlamını taşımaktadır. Ayrıca Ali dinimizde dört halifeden birisidir. Ali Hz.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Ali ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; Orun bakımından en üstün. Şanlı kimse. Aile.
İlgili 40 soru bulundu
Ali adı Arapça bir kelimedir.
“Yükseklik ve yücelik; şan, şeref, kuvvet ve kudret sahibi olmak” mânasındaki ulüv ve alâ' kökünden türetilmiş bir sıfat olup Kur'ân-ı Kerîm'de sekiz yerde Allah'ın ismi olarak geçer.
Arapça Ali ve Farsça Can kelimelerinin birleşmesiyle oluşan bu isim, bazen bir arada, bazen ayrı ayrı kullanılır. Arapçada Ali kelimesinin sözlük anlamı yücedir. Can sözcüğü ise ruh ve hayat kaynağı manasında kullanılır.
ali / âli / âlî / عالى / عالي / عَال۪ي
Üstün. Yüce. Çok büyük. Meşhur.
Ali isminin karakter özellikleri
Sağlam bir iradeye sahiptir ve başkalarının dediğinden çok, kendi aklındakini yapmaya eğilimlidir. Duygusal dünyası çok geniştir ve empati yeteneği gelişmiştir. Bu sebeple, çok sevilen ve popüler olan biridir.
“Çocuğa konulacak isimler arasında en efdal olanı, Abdullah, sonra Abdurrahman, sonra Muhammed, sonra Ahmet, daha sonra İbrahim'dir. Allahü teâlânın isimlerinden olan Ali, Reşit, Aziz gibi isimleri de koymak caizdir.
El Aliyy Esması Ne Demektir? El Aliyy esması en üstün en yüce kendisinden daha üstün bulunmayan anlamına gelmektedir.
Arapça sm/smy kökünden gelen ism إسم "ad" sözcüğünden alıntıdır.
ala / alâ / âlâ / علاء / على
Yükseklik. Büyüklük.
Ali kültü etrafında şekillendiğine inanma hali var. Bu inanca göre Ali, Aleviliğin temel kurucu mürşidi ve piri oluyor. Alevi dedeleri de Hacı Bektaş Veli'nin soy şeceresi üzerinden kendilerini Ali soyuna bağlamakta sakınca görmüyor. Nitekim Anadolu dışında Aleviliğin Ali soyu olarak görüldüğü bir gerçektir.
Hz. Ali İslâm dünyasında yaygın biçimde Haydar, Haydar-ı Kerrâr, Haydarullah, Esedullah, Şîr-i Yezdân, Şîr-i Hudâ ve Allah'ın aslanı lakaplarıyla tanınır.
Eski Türkçe āl “3. renk, boya, özellikle kızıl renk, 2. (mecazi) göz boyama, hile” sözcüğünden evrilmiştir. Çoğu erken dillerde "ak" ve "kara"dan sonra üçüncü rengi belirten sözcük "renkli, alaca" ve "kırmızı" anlamlarını taşır.
Alil; hasta, sorunlu, sakat, problemli, illetli, eksik ve muhtaç olan anlamlara gelir. Osmanlıca da gözü görmeyen amalar veya kör olanlar için kullanılan bir sözdü.
Arapça kökenli bir sözcük olan ayal kelimesinin sözlük anlamı eştir. Osmanlı döneminde karı kocalar birbirlerine ayal ya da ıyal olarak hitap ederdi. Ayal, çocuk kelimesinin çoğulu olarak da kullanılmaktadır. Ayal etmek, kişinin ailesine bakması ve onlar için çalışması demektir.
aya / ayâ / âyâ / آیا / اٰيَا
(Şüphe ve tereddüt bildiren edât; hayret ve taaccüb, soru ile beraber ümid ifâde eder) Acabâ.
Farsça āsāl آسال “esas, temel” sözcüğünden alıntıdır.
kadir / kadîr / kâdir / قادر / قدیر Güçlü.
Ali (ra) peygamber değildir; Peygamberimiz Hz. Muhammed (asm)'in ashabı, damadı ve dördüncü halifedir. Hz. Ali (ra), Resulullah (asm)'ın amcasının oğlu, damadı, dördüncü halife.
Ali tasavvuf (velayet) yolunun sahibi olarak da kabul edilir. Tasavvuf ehli arasında Hz. Ali'nin, usûlde baş ve başkan olduğu ve tasdik edildiği düşüncesi yaygındır.
Ali ismi de Kuran'ı Kerim de geçen isimler arasında yer alıyor. Esmaül Hüsna'daki 99 isimden biri olan Ali, başta Nisa, Lokman ve Sebe sureleri olmak üzere birçok ayette geçmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri