Probleme dayalı öğrenme tüm bilişsel teorilerin ortaya koyduğu şu özellikler çerçevesinde biçimlenmiştir: Öğrenci- ler yeni bilgileri var olan bilgileri ile karşılarlar. Problemin tüm yönlerini belirlemeye çalışırlar. Öğrencilerin öğrenme kapasiteleri rehberlik ve işbirliği ile geliştirilir.
Problem temelli öğrenmenin temel prensibi, öğrencileri meslek içerisinde karşılaşacakları durumlara benzer koşullar ile karşı karşıya getirerek bu durumları kendisinin çözmesine yardımcı olacak bir öğrenmeyi sağlamaktır. Öğretmen adaylarının da meslek içinde karşılaşacakları birçok problem bulunmaktadır.
Probleme dayalı öğrenme, öğrencilere, öğrenme deneyimi başlangıcında iyi yapılandırılmamış problemlerle öğrencileri karşılaştıran bir eğitim modelidir. Öğrenciler problem hakkında farklı bakış açılarına göre durumu değerlendirerek daha önceden çok az çözdükleri gerçek hayat problemlerini öğrenirler.
Probleme Dayalı Öğrenmenin Tarihi Temelleri
1950'li yıllarda ABD'de Case Western Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde uygulanmıştır. Kanada Mc Master Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde ise 1960'lı yılların sonuna doğru Barrows ve Tombly'in tarafından yapılan bir araştırma sonucunda literatüre girmiştir.
İlgili 17 soru bulundu
Proje tabanlı öğrenmede disiplinler arası bir problem ya da senaryo üzerinde çalışılır. Öğrencilerin sorgulayarak öğrenmesini sağlar. Öğretmen, öğrencilere bir sorun durumuyla ilgili kaynaklara ulaşma, bilgi teknolojilerinden yararlanma, rapor yazma, kaynak gösterme ve sunu yapma da kılavuzluk yapar.
Öğrenciyi aktif kılar, günlük yaşamla ilişkilendirilir, teknoloji kullanımını vurgular. Akademik ve sosyal beceriler gelişir, çeşitli disiplinlerle bağlantı kurulur. Öğrencinin sorun çözme kabiliyetini gerektirir, hayatın içinden örneklerle çalışılır.
PDÖ, temelinde öğrencilerin herhangi bir konuyu çeşitli problem çözme aşamalarıyla birlikte öğrendiği öğrenci merkezli bir eğitim sürecidir. Bu eğitim modeli prensip olarak yaparak ve yaşayarak öğrenmeyi, var olan karışıklığın çözümünü ve gerçek hayat problemlerini temel alır.
Birinci aşama; “katılım”, “keşfetme” ve “açıklama”, ikinci adım ise; “derinleştirme”, “genişletme” ve “değerlendirme” adımlarından oluşmaktadır.
Probleme dayalı öğrenmede öğretmenin rolü geleneksel öğretmen rolünden farklıdır. Probleme dayalı öğrenmede öğretmen takım kaptanı gibi hareket eder. Problemler oluşturur, süreci kontrol eder, öğrencileri görevlendirir, onlara bilgiye ulaşmada küçük ipuçları verir.
PROBLEM ÇÖZME YÖNTEMİ
Algılama ve akılda tutma daha uzun süreli olur. Hem bilişsel hem de duyuşsal öğrenmeyi sağlar. Öğrencilerin sorumluluklarını geliştirir. Öğrenciler bağımsız düşünmeyi öğrenirler ve birbirlerinin fikirlerinden yararlanırlar.
Doğrudan işlem adımları ile ulaşılamayan sonuçlara “keşfe dayalı çözümler” denir. Problemi çözen kişi her iki türdeki problem için problem çözmenin 6 adımını kullanabilir. Ancak keşifsel çözümler için son adım çok doğru sonuç vermeyebilir. Bazı problemler ise her iki türdeki çözümün de kullanılmasını gerektirir.
Öğrenme olgusu, edinilen bilgi uygulamaya aktarıldığında anlam kazanır; çünkü eğitimdeki dolayısıyla öğrenmedeki temel amaç, bireye edindiği bilgiler doğrultusunda yeni davranışlar ve düşünceler kazandırmaktır.
Problem çözme becerisi, problem üzerine düşünebilme, ne ve nasıl yapılacağına karar verebilme, kaynakları kullanabilme ve bu yolla çözüme ulaşma becerisidir. Bir problemi çözebilmek için önce problemin ne olduğunun tanımlanması gerekir. Sonrasında probleme ve çözümüne ilişkin bilgilerin toplanması gerekir.
Sorunun belirli ve net bir şekilde tanımlanması, çözüm sürecinin temelidir. Sorunu anladıktan sonra, gereken verileri toplamalı ve analiz etmelisiniz. Bu aşamada neden-sonuç ilişkilerini anlamak, sorunun temel kaynağını bulmada yardımcı olabilir.
Bu stratejiler Sistematik liste yapma, Tahmin ve kontrol stratejisi, Diyagram çizme, Bağıntı bulma (İlişki arama), Değişken kullanma (Eşitlik veya eşitsizlik yazma), Tahmin etme, Benzer basit problemlerin çözümünden yararlanma, Geriye doğru çalışma, Eleme, Tablo yapma ve Muhakeme etme stratejisidir.
Farklı öğrenme teorilerini ve yaklaşımlarını anlamak, etkili öğretme ve öğrenme için gereklidir. En önemli öğrenme teorileri ve yaklaşımları arasında davranışçılık, bilişselcilik, yapılandırmacılık, sosyal öğrenme teorisi, hümanizm, deneyimsel öğrenme ve durumlu öğrenme teorisi yer almaktadır.
Probleme dayalı öğretim stratejisi öğretimin hedeflerinden, öğrenci davranışına, kullanılacak yöntem ve teknikten, yapılacak olan ölçme ve değerlendirme işlemlerine kadar problemi merkeze alan bir yaklaşımdır. Bu nedenle böyle bir yaklaşımda hedeflerin ve davranışların öncelikli olarak belirlenmesi gerekmektedir.
Proje yaklaşımının temel amacı, çocukların zihinsel yaşantılarını geliştirmek olduğundan; zihinsel gelişimin kapsamında yer alan bilgi ve becerilerin yanı sıra duygusal, ahlaki ve estetik duyguların da gelişimi desteklenmektedir.
Proje tabanlı öğrenme yaklaşımı, öğrencilerin anlamlı öğrenim deneyimleriyle sonuçlanan projeler oluşturmalarına izin vererek onların ilgi alanlarından yararlanır. Araştıran, sorgulayan ve çözüme ulaşmaya çalışan takım üyeleri, yaratıcılık ve problem çözme becerilerini geliştirirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri