Alinazik, patlıcan ve et ile yapılan bir ana yemektir.
Yöresel Yemekler
Ali Nazik Kebabı yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, para para çorbası, ali nazik kebabı, sade pirinç pilavı ve yer fıstıklı irmik helvası son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Alinazik, et ve patlıcanla yapılan bir yemektir. Gaziantep yöresine ait olan bu yemeğin sevdalısı çoktur. Aslında bir ana yemektir; ancak bazen soğuk meze olarak da servis edilebilir. Genelde kıymalı etle yapılır ancak gerçek alinazik parça etle yapılandır.
Tavuklu Ali Nazik yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, bisküvili paşa sarması, sebzeli pilav, tavuklu ali nazik ve terbiyeli şehriye çorbası son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Patlıcanlar iyice közlenir, közlendikten sonra kabuklarını soyulup küp küp doğranır ,tuzladıktan sonra sarımsaklı yoğurt hazırlanıp patlıcanlarla karıştırılır.
İlgili 20 soru bulundu
Alinazik ile Hünkâr Beğendi arasındaki fark nedir sorusuna Alinazik, yoğurtlu közlenmiş patlıcanın üzerine kuşbaşı et veya kıyma koyulmasıyla yapılan bir yemektir. Hünkâr Beğendi ise, Beşamel soslu patlıcan közlemesinin üzerine kuşbaşı et koyulmasıyla yapılan bir yemektir.
Patlıcan ve et ile hazırlanan Ali Nazik, Gaziantep yöresinin en sevilen tariflerinden biridir.
“Alâ” Arapça güzel, “Nazik “ise yemek anlamına geliyor. Bir diğer anlatım, rivayete göre “Yavuz Sultan Selim 16.yüzyılda Antep'e geldiğinde müthiş bir karşılama töreni yapılmış ve bu yemek ikram edilmiştir. O kadar beğenmiş ki 'hangi eli nazik yaptı bunu' demiş ve oradan ismi Ali Nazik kalmış
Alinazik, patlıcan ve et ile yapılan bir ana yemektir. Türk mutfağına ait olup genelde Gaziantep'e mâledilir. Gaziantep Alenaziği /Antep Alenaziği 04.05.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Gaziantep'te bu yemek alinazik olarak değil; Alenazik olarak biliniyor. Yani Arapça kökenine daha uygun. Gelelim bu yemeğin nasıl bulunduğuna: Bununla ilgili kesin bir bilgi olmamakla birlikte, aslında alinaziğin yörenin coğrafi özelliklerinden ortaya çıkan bir harman yemeği olduğunu kolaylıkla anlayabiliriz.
Hatay'ın bize kattığı bir başka enfes değer ise haydari oluyor. Nanenin adeta krallığını yaşadığı bu meze, en ferah seçeneklerden biri.
Ali Nazik ile Hünkar Beğendi Farkı Nedir? Ali nazik kebabının patlıcanlı harcı yoğurt ile, hünkar beğendinin patlıcanlı harcı ise beşamel sos ile yapılır.
1kasesüzme yoğurt. 2adetsarımsak(ezilmiş) 1çay kaşığıtuz.
Tavuklu ali nazik için; öncelikle 4 adet büyük boy patlıcanı ocak üstünde ya da fırına koyup, közleyin. Ardından közlenmiş patlıcanları soğumaya bırakın. Daha sonra 650 gr tavuk etini kuşbaşı büyüklüğünde doğrayın. 2 adet yeşil biber ve 1 adet büyük boy domatesi küçük küçük doğrayın.
Osmanlı Mutfağında orman kebabı, çoban kebabı, çömlek kebabı, çevirme kebap, Hacı Osman kebabı, süt kebabı, şiş kebabı, tas kebabı, kuşbaşı kebap, kuyu kebabı, kırma kebap, külbastı kebap, muhzır kebabı gibi kebaplar kebap sınıfından sayılmıştır.
Türk Mutfağı'nın en keyifli lezzetlerinden birisidir Hünkar Beğendi… Takvimler 2 yıl daha ilerlemiş ve İmparatoriçe Eugénie ile Sultan Abdülaziz bir daha, 1869 yılında bir araya gelmiştir.
Hünkar beğendi günümüzde Osmanlı mutfağı denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden. İskender kebabıyla, İnegöl köftesiyle meşhur olan Bursa'nın bir diğer lezzeti de rivayetler içerisinde günümüze kadar gelen hünkar beğendi yemeği.
Yavuz Sultan Selim, bir gün sofradaki yemeklerinden birini çok beğenir. Bunun üzerine sofradakilere dönerek "Hangi eli nazik yaptı bunu?" diye sorar ve aşçıyı över. Ancak bu güzide yemeğin adı zamanla eli nazik'ten Ali Nazik'e dönüşmüştür.
Vali kebabı için kıyma, kuşbaşı et, tavuk but, tavuk kanat, patlıcan, biber ve birkaç farklı baharat gerekiyor. Haydi o zaman tüm malzemeler hazırsa vali kebabı yapımına geçiyoruz. Karşınızda şık sunumu ve enfes lezzetiyle vali kebabı reçetemiz.
Saray mutfağının eşsiz yemeği olan Hünkâr Beğendi yapılış açısından çok kolaydır. Ana yemek olarak sunumu gerçekleşir.
1 gün önceden bekletmiş olduğunuz sütlü eti ocağa alın. Su ilave edip, kısık ateşte pişirin. Piştikten sonra kabuklarını soyup küçük küçük kesin. Daha sonra blenderdan geçireceğiniz için oyalanmanıza gerek yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri