Alinazik, patlıcan ve et ile yapılan bir ana yemektir. Türk mutfağına ait olup genelde Gaziantep'e mâledilir.
Yavuz Sultan Selim, bir gün sofradaki yemeklerinden birini çok beğenir. Bunun üzerine sofradakilere dönerek "Hangi eli nazik yaptı bunu?" diye sorar ve aşçıyı över. Ancak bu güzide yemeğin adı zamanla eli nazik'ten Ali Nazik'e dönüşmüştür.
“Alâ” Arapça güzel, “Nazik “ise yemek anlamına geliyor. Bir diğer anlatım, rivayete göre “Yavuz Sultan Selim 16.yüzyılda Antep'e geldiğinde müthiş bir karşılama töreni yapılmış ve bu yemek ikram edilmiştir. O kadar beğenmiş ki 'hangi eli nazik yaptı bunu' demiş ve oradan ismi Ali Nazik kalmış
e. Yiyecek adları: hanımgöbeği (tatlı), kadınbudu (köfte), kedidili (bisküvi), dilberdudağı (tatlı), tavukgöğsü (tatlı), vezirparmağı (tatlı), bülbülyuvası (tatlı), kuşlokumu (kurabiye), alinazik (kebap) vb.
İlgili 36 soru bulundu
Alinazik, et ve patlıcanla yapılan bir yemektir. Gaziantep yöresine ait olan bu yemeğin sevdalısı çoktur. Aslında bir ana yemektir; ancak bazen soğuk meze olarak da servis edilebilir.
Yöresel Yemekler
Ali Nazik Kebabı yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, para para çorbası, ali nazik kebabı, sade pirinç pilavı ve yer fıstıklı irmik helvası son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Ali nazik anlamı nedir? Alinazik kelimesi Türkçe'de "şişte pişirilen yemek, şiş kebap" anlamına gelir. Arapça ˁala-n-naizak عل النيزك z "şişte pişirilen yemek, şiş kebap" deyiminden alıntıdır.
Alinazik, patlıcan ve et ile yapılan bir ana yemektir. Türk mutfağına ait olup genelde Gaziantep'e mâledilir. Gaziantep Alenaziği /Antep Alenaziği 04.05.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Alinazik, pilav ile sunulurken.
Tereyağını derin bir tavanın içine alın. Sarımsağı ilave ederek hafifçe soteleyin. Ardından minik doğranmış kuşbaşı etleri ekleyerek karıştırın, kapağını kapatıp 6-7 dakika kısık ateşte suyunu salıp pişene kadar bırakın. Piştikten sonra salça, toz kırmızı biber ve tuz ekleyerek tatlandırın ve ocaktan alın.
Alp, Türkçe kökenli erkek isimlerinden biridir.
Alinazik ile Hünkâr Beğendi arasındaki fark nedir sorusuna Alinazik, yoğurtlu közlenmiş patlıcanın üzerine kuşbaşı et veya kıyma koyulmasıyla yapılan bir yemektir. Hünkâr Beğendi ise, Beşamel soslu patlıcan közlemesinin üzerine kuşbaşı et koyulmasıyla yapılan bir yemektir.
Türk Mutfağı'nın en keyifli lezzetlerinden birisidir Hünkar Beğendi… Takvimler 2 yıl daha ilerlemiş ve İmparatoriçe Eugénie ile Sultan Abdülaziz bir daha, 1869 yılında bir araya gelmiştir.
1 Adette 242.5 kcal ve 250 gr vardır.
Tavuklu ali nazik için; öncelikle 4 adet büyük boy patlıcanı ocak üstünde ya da fırına koyup, közleyin. Ardından közlenmiş patlıcanları soğumaya bırakın. Daha sonra 650 gr tavuk etini kuşbaşı büyüklüğünde doğrayın. 2 adet yeşil biber ve 1 adet büyük boy domatesi küçük küçük doğrayın.
Nezaket, insanlara kibar davranmak ve edep kurallarına uymak manasına gelir. Nazik olarak nitelendirilen kişiler, etrafındaki insanlara sevecen yaklaşır ve konuşurken kullandığı kelimeleri özenle seçer. İnsanların kalbini kırmaktan imtina ettikleri için her zaman ölçülü hareket ederler.
Patlıcan ve et ile hazırlanan Ali Nazik, Gaziantep yöresinin en sevilen tariflerinden biridir.
Ali Nazik ile Hünkar Beğendi Farkı Nedir? Ali nazik kebabının patlıcanlı harcı yoğurt ile, hünkar beğendinin patlıcanlı harcı ise beşamel sos ile yapılır.
Ali nazik patlıcan ve kıyma ile yapılan bir yemek olduğu için yanına mercimek çorbası iyi gider. Ali nazik yemeği ana yemek olduğu için yanına bulgur pilavı yaparak birlikte servis edebilirsiniz.
Patlıcanlar pişerken kıymalı harcı hazırlayalım, bunun için bir tencereye kıymamızı alalım suyunu bırakıp çekinceye kadar pişirelim. Üzerine yağı, doğranmış yeşil biber ve kuru soğanları ilave edip kavurmaya devam edelim. Baharatları ve domates sosunda ekleyip pişirmeye devam edelim.
Kıymayı biraz yağlı tercih edip yoğurdu da yağlı kullanırsanız da yaklaşık 300 kalorilik bir öğün olacak. Bu nedenle Ali Nazik, diyet yapanlar için lezzetli, sağlıklı ve besleyici alternatiflerden biri olarak görünüyor. Herkese afiyet olsun…
Hünkar; Sözlükte “Tanrı, hâkim, hükümdar, âmir, efendi, sahip, bey” gibi anlamları bulunan Farsça hudâvendigâr kelimesinin hûndgâr veya hûngâr şeklinde kısaltılmış biçiminden gelmektedir. Genel olarak Osmanlı padişahları ve bazı tasavvuf önderleri için kullanılan bir ünvandır.
Ünlü Hünkar Lokantası'nın aşçısı ve sahibi Feridun Ügümü: “Rahmetli babam 1950 yılında, Fatih'te kurdu Hünkar Lokantası'nı. Benim dedem de aşçıydı. Benim oğlum ve kardeşimin oğlu ile dördüncü nesil oluyor ”
O yıllar arasında saltanat süren Sultan 4. Murat Hanın beğenisine sunulan bu yemek, hünkar tarafından çok beğenilmiştir. Hal böyle olunca da, sultanın beğendiği yemek, sarayın aşçıbaşıları tarafından "Hünkar Beğendi" olarak isimlendirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri