Alibeyköy, İstanbul Avrupa Yakası'nda bulunan Eyüp ilçesine bağlı bir mahalledir.
Alibeyköy, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesi sınırları içindeki bir semttir.
Bir tür cep otogarı olarak tasarlanan ve şehirlerarası ulaşıma katkı sunması beklenen Alibeyköy Terminali, İstanbul'un Eyüp ilçesinde yer alıyor. Dolayısı ile terminal İstanbul'un Avrupa yakasında bulunuyor.
Hâlbuki Alibeyköy'ü ünlü yapan iki şeyden biri mısır, diğeri ise oradaki Apikoğlu sucuk fabrikasıydı. Alibeyköy deresinin taşma alanı olan düzlüklerde mısır tarlaları bulunur, ayrıca bu havzada sucuk fabrikasının hammaddesi olan mandalar otlardı.”
İlgili 24 soru bulundu
Eyüpsultan ya da eski adıyla Eyüp, İstanbul ilinin Avrupa yakasında yer alan bir ilçesi.
Türbe, Eyüp Sultan Camii adıyla bilinen ünlü ve kutsal Camiin kuzey tarafında ve iç avlunun hemen önündedir. İstanbulda yapılan ilk eser budur. Büyük Türk hükümdarı Fâtih Sultan Mehmed tarafından, 1454-55 tarihlerinde yaptırılmıştır.
Alibeyköy'ün Bizans dönemindeki adı "İnot" idi. Sonralar, Fatih Sultan Mehmed, İstanbul'u fethi sırasında yaptığı yararlılıklardan dolayı ödüllendirmek amacıyla bu bölgeyi uç beylerinden akıncı Ali Bey'e verdi. Bu civarda Ali Bey bir çiftlik kurmuştu. Ve bölge de akıncının adı ile anılır oldu.
Metro ile Alibeyköy Cep Otogarı'na Ulaşım Kolaylığı
Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro hattı güzergâhında bulunan Alibeyköy istasyonu kullanan yolcular, yürüme mesafesinde olan otogara kısa zamanda ulaşabiliyorlar.
İstanbul'un Bayrampaşa ilçesinde yer alan Esenler Otogarı, resmi adıyla İstanbul 15 Temmuz Demokrasi Otogarı olarak da anılıyor.
Yaklaşık 40 bin metrekare bir alandan oluşan otogar, İstanbul ilinin Eyüpsultan ilçesi Alibeyköy semti sınırları içerisinde yer alır.
İSPARK'ın Alibeyköy'de inşa ettiği cep otogarı hakkında konuşan İSPARK Genel Müdürü Mehmet Çevik; “İSPARK'ın birincil hedefi, İstanbul trafiğini rahatlatmak ve sektöre kaliteli hizmet sunmaktır.
Anadolu Yakasındaki İlçeler: Adalar, Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar olmak üzere 14 tane ilçeye sahiptir.
Kadıköy İstanbul'un Anadolu yakasındadır. İstanbul ilinin ortalarına, Boğaz'ın Marmara ağzının doğusuna düşer. Doğusunda Maltepe ilçesi, batısında İstanbul Boğazı, ve Marmara Denizi, kuzeyinde Üsküdar ve Ataşehir ilçeleri, güneyinde Marmara Denizi ile çevrilidir.
Üsküdar, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda bulunan bir ilçesidir. Kuzeyden Beykoz, kuzeydoğudan Ümraniye, doğudan Ataşehir, güneyden Kadıköy ilçeleri ve batıdan İstanbul Boğazıyla çevrilidir.
Alibeyköy Otogarı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda bulunan otogarlarından biridir.
Alibeyköy Metro İstasyonu, İstanbul metrosu'nun M7 (Yıldız - Mahmutbey) Metro Hattı'nda yer alan ve 28 Ekim 2020'de hizmete giren viyadük üzerindeki metro istasyonudur.
Alibeyköy Metro Tramvay İstasyonu, İstanbul tramvayı'nın T5 hattı'nda yer alan ve 1 Ocak 2021'de hizmete giren hemzemin tramvay istasyonudur. İstasyon, Eyüpsultan'ın Alibeyköy Mahallesi'nde, Alibeyköy Deresi'nin batı tarafında, Çayır Sokak üzerinde yer almaktadır. Alibeyköy Metro İstasyonu'na aktarma yapmak mümkündür.
Alibey Deresi, İstanbul'da Kağıthane Deresi'yle birleşerek Haliç'i meydana getiren dere. Kaynakları, Çatalca Yarımadası'nın kuzey kesiminde, Tayakadın yakınındaki tepelik alandadır ve buradan itibaren güneydoğuya doğru akar.
Kendisi sağlıklı olan herkesin Allah yolunda savaşa katılması gerektiğine inanıyordu. 90'lı yaşlarında katıldığı ikinci İstanbul kuşatması sırasında ölmüştür. Vasiyeti üzerine İstanbul surlarının dibine gömüldüğü söylenir. İstanbul'un Fethi'den sonra Akşemsettin keşif yoluyla mezarını buldu.
Eyüp Sultan Camii, İstanbul'un Konstantinopolis Surları dışındaki, Haliç kıyısında yer alan ilçesi Eyüpsultan'daki bir camidir.
3 Kasım 2017 Tarihli ve 30229 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan, “19.10.2017 Tarih ve 7039 Sayılı Kanunun” 36. maddesi gereğince, İlçemizin adı "Eyüp" iken "Eyüpsultan" olarak değişmiştir.
Eyüp Sultan Türbesi, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde Eyüp Sultan Camii'nin dış avlusunda bulunan ve Ebu Eyyûb el-Ensarî'nin kabrini barındıran türbe (1458). Tarihsel süreç içerisinde birçok bakım ve onarımdan geçerek günümüzdeki haline ulaşmıştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri