Aliyye 'büyük', Devlet ise günümüzde olduğu gibi 'devlet' anlamındadır. Osmanlıca tamlamalarda isimi sıfatla birleştirmek için i, e, a gibi sesli harfler kullanılır.
Devlet, Osmanlı Türkçesinde "imparatorluk", günümüz Türkçesinde "yüce devlet" anlamına gelen Devlet-i Aliyye (Osmanlıca: دولت عليه) ve devleti yöneten hanedanı belirtmek için "Osmanlı Hanedanı" anlamına gelen Hanedan-ı Âl-i Osman isimlerini kullandı.
Devlet-i 'Aliyye, Osmanlı tarihçiliğinin çağımızdaki en büyük isimlerinden Halil İnalcık'ın yarım yüzyılı aşan çalışmalarının bir ürünü. Eserin bu ilk cildi, Osmanlı Devleti'nin bir beylikten Orta-Doğu ve Balkanlar'ı hükmü altına alan güçlü ve köklü bir imparatorluk haline gelişine odaklanıyor.
Aliye ismi Arapça kökenli bir isimdir. Kız çocuklarına verilen bir isim olan Aliye ismine sahip kişiler doğal lider özelliğine sahiplerdir. Ülkemizde çok sık kullanılan bir isim olan Aliye isminin anlamı ise yüce manasına gelmektedir.
Osmanlı Devleti'nde sadrazamın padişaha gönderdiği arz ve raporları ifade eden belge türü. Osmanlı diplomatiğinde yüksek rütbeli görevlilerin kendilerinden aşağı mevkilerde bulunanlara gönderdikleri emirler için kullanılan bir terim.
İlgili 16 soru bulundu
Tarikat yol demektir. Bakın, Çinliler yol'a 'Tao' derken Hıristiyanlarsa mistik yol manasına 'Via Mystica' (mistisizm) demişlerdir.
Tarih-i Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye, tıp ve ilahiyat âlimi Hayrullah Bey tarafından yazılan ve 1854-1864 yılları arasında yayımlanan Osmanlı tarihi kitabıdır.
Osmanlıca eserlerde ' Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye' Osmanlı devletinin lakabıdır. Büyük devlet Osmanlı anlamında kullanılan bu kelime Osmanlı fermanlarında kullanılan kalıplaşmış bir tamlamadır.
Tasavvufta Hakk'a ulaşmak için benimsenen usul, tutulan yol.
Osmanlı tarihçiliğinin çağımızdaki en büyük isimlerinden Halil İnalcık'ın yarım yüzyılı aşan çalışmalarının bir ürünü olan 5 ciltlik Devlet-i 'Aliyye külliyatı bu özel baskı ile bir araya getirildi.
Halil İnalcık Devlet-i Aliyye Seti (4 Kitap)
Osmanlı Devleti (оsmanlıca دولت عثمانيه - Devlet-i Osmâniyye), resmiy adı Aliy Osmanlı Devleti (оsmanlıca دولت عاليه عثمانيه - Devlet-i Âliye-i Osmâniyye) — XIII—XX asırlarında Şarqiy Avropa, Ğarbiy Asiya ve Şimaliy Afrikada bir devlet.
Osmanlı Devleti'nin kuruluş devrinin, hukukî ve idarî teşkilâtının, ekonomik, sosyal ve toplumsal altyapısının detaylı olarak işlendiği Devlet-i 'Aliyye külliyatının beşinci cildi, Osmanlı-Avrupa ilişkileri, Annales Okulu ve bu okulun Osmanlı tarih araştırmalarına etkisiyle sonlanıyor.
Anadolu'da ortak dil Türkçe idi ancak Rumca, Ermenice, Lazca ve Kürtçe de konuşulmaktaydı. Suriye, Irak, Arabistan, Mısır ve Kuzey Afrika'da ise halkın çoğu Arapça konuşurken elit tabaka Türkçe konuşmaktaydı. Osmanlı İmparatorluğu'nun hiçbir eyaletinde tek bir dil konuşulmamaktaydı.
İmparatorluk isim olarak daima “Devlet-i Aliyye” terkibini kullanmıştır ama son zamanlarında nâdiren de olsa terkibin sonuna “Osmaniye” kelimesi de ilâve edilmiş ve “Devlet-i Aliyye-i Osmaniye” hâlini almış ama resmî isimde bir değişiklik olmamış, her zaman “Devlet-i Aliyye” olarak kalmıştır.
Osmanlı Devleti'nin beylik olarak kurulduğu ilk dönemden Tanzimat Fermanı'nın ilanına kadar geçen zaman içinde meşruiyetini dinden aldığı[60], İslam hukukuyla iç içe geçmiş bir devlet anlayışına sahip olduğu, bu anlamda bir İslam devleti olduğu görülmektedir[61].
Behaeddin-i Buhari, İmam-ı Rabbani, Mevlana Halid-i Bağdadi gibi zatların da içinde bulunduğu silsileye, (Silsile-i aliyye) yani yüksek silsile denmiştir. (Silsilet-üz-zeheb) yani altın silsile de denir. İslam âlimi yerden ot gibi, mantar gibi bitmez. Hocasız, icazetsiz, âlim olmaz.
Osmâniyye (Osmâniyyûn), başlangıçta Hz. Osman'ın haksız yere öldürüldüğü kanaatine varıp isyancıların cezalandırılmasını isteyen, daha sonra ilk üç halifenin hilâfetini meşrû görerek Havâric ve Şîa'nın karşısında yer alan genel müslüman çoğunluğunu ifade eder.
Ebû Rıdvân M. Sâdık Vicdânî'nin Tomâr-ı Turuk-ı Aliyye isimli dört cüzden oluşan eserinin ilk cüzü Melâmîlik kitabıdır. Üç bölümden oluşan kitapta Melâmîliğin üç devresi ayrı ayrı anlatılır.
Birçok tarihçi 1299 yılında Anadolu Selçuklular Devleti'nin yıkılışı ile Osman Gazi'nin, Anadolu'nun diğer Türk beylikleri arasında istiklâlini ilan ederek, Osmanlı Devleti'ni kurduğunu kabul ederler. Diğer tarihçiler 1299'da Anadolu Selçuklu Sultanı II.
Terimin ilk olarak İran coğrafyasında ortaya çıktığı, daha sonra Selçuklular aracılığıyla Osmanlı Devleti'ne geçtiği tahmin edilmektedir. Reaya sınıfının görevi üretim yapmak ve vergi vermektir. Kelimenin diğer anlamı "koyun sürüsü"dür.
Derin devlet veya devlet içinde devlet (Latince: imperium in imperio), anayasada belirlenmiş devlet yapısı dışında oluşturulan ve bir devletin siyasi liderliğinden bağımsız olarak kendi gündem ve hedeflerinin peşinde koşan güç ağlarından oluşan bir devlet yapısını ifade eden siyasi terimdir.
Osmanlı devletinde bu (şeriat) Osman Gazi'nin karacahisar kalesini fethedip pazar kurmasıyla başlar. Bazı kişiler kendi ideolojilerini böyle yüce bir imparatorluğu yanına çekerek desteklemek için eş cinsellik,Fatih Sultan Mehmet'in esrar içmesi, padişahların alkol bağımlılıklari vb. gibi örnekler verirler.
Bildiğimiz üzere Osmanlığı İmparatorluğu, 1299-1923 yılları arasında varlığını sürdürmüş bir Türk devletidir. 16. yüzyıla doğru dünyanın en güçlü imparatorluğu haline gelmiş ve 600 yıl boyunca doğu ve batı dünyası arasında bir köprü işlevi görmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri