Karalahana, içeriğinde bol miktarda C vitamini bulunduran ve antioksidan içeren kış sebzesidir. İçerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle sağlığa çok faydalı olan sebze, bulundurduğu yüksek lif miktarı ile sindirim sistemini destekler ve düzenler. Vücudu toksinlerden arındırır ve kalp sağlığını korur.
Bunun nedeni karalahananın iyot emilimi yapmasıdır. Oxalates maddesini içerir. Bu yüzden karalahanayı herkesin tüketmesi önerilmez. Özellikle safra kesesi, böbrek ve gut rahatsızlıkları gibi hastalıklara sahip olan kişiler karalahana kullanımından uzak durmalıdır.
Kara lahana, birçok yemek çeşidine yakışabilen bir besindir. Kara lahanayı kavurma, haşlama, buharda pişirme yöntemleri ile hazırlayabilir; çorba, sarma, börek, yemek, salata olarak tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra haşladıktan sonra mikserden geçirerek püre haline getirebilir ve et yemeklerinin yanında sunabilirsiniz.
C vitamini yönünden birçok sebzeye göre içeriği çok daha kuvvetli olan beyaz lahana enfeksiyonlara karşı korur, bağışıklığı güçlendirir. Beyaz lahananın 100 gramı, günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 40'ını karşılar.
Karalahana hem güçlü bir antioksidan kaynağı hem de içerdiği vitamin ve minerallerle nedeniyle çok besleyici bir sebzesidir. Lifli bir sebze olduğu için sindirim sistemini destekler ve kabızlığı önler. Ayrıca kan şekeri seviyesini dengeleyerek diyabete karşı koruyucudur.
İlgili 17 soru bulundu
Yüksek lif değer ile sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Düzenli tüketildiğinde kalp ve damar hastalıklarına karşı etkilidir. Astım, romatizma, safra kesesi gibi hastalıklara fayda sağlar. Stresi azaltır ve depresyona fayda sağlar.
A ve C vitamini açısından zengindir. Bunun yanında D ve B6 vitamini de bulundurmaktadır. Potasyum, sodyum, magnezyum miktarları da oldukça fazladır.
- Yağ yakımını hızlandırarak kilo vermede tercih edilir. Suyunu içerek diyetinize destek olabilirsiniz. - Lif değeri yüksek olduğu için sindirim kolaylaşmasını sağlar. - Kalsiyum açısından zengin olan karalahana kemikleri güçlendirir.
Astım, romatizma, siyatik, sarılık ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır. Kandaki şeker oranını düşürür.
Önce lahana tüketimi hakkında birkaç uyarıda bulunalım: Beyaz lahana, kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler tarafından dikkatli tüketilmeli. Yine, yapısında bulunan bazı maddeler tiroit bezlerinin çalışmasını yavaşlatır. Bu nedenle hipotiroidi olan yani tiroitleri az çalışan kişiler tarafından da fazla tüketilmemeli.
Yoğurtlu kara lahana salatası olarak da bilinen yoğurtlu mor lahana salatasını mayonezli hazırlayabileceğiniz gibi mayonez kullanmadan da hazırlayabilirsiniz. Aynı zamanda süzme yoğurt kullanmayacaksanız yoğurdunuzun suyunu süzdürerek kullanmalısınız.
İlkbaharda dikildiğinde mayıs ve haziran ayılarında toplanabilen bitki, temmuz ve ağustos aylarında dikildiğinde kasım ayında toplanır.
Tiroid hastalarının sakınması gereken ve torid hormonunun çalışmasını engelleyen yiyecekler ise; beyaz lahana, kara lahana, karnabahar, brokoli,şalgam brüksel lahanası, hardal, soya fasulyesi, yer fıstığı, turp , ıspanak, çilek, patates, darıdır.
Kan dolaşımını düzenler
Karalahanadaki potasyum, kan dolaşımının düzenlenmesine yardımcı olur. Yüksek tansiyon, baş ağrısı gibi şikayetlere karşı tüketilebilir.
Karadeniz mutfağının vazgeçilmez sebzesi nedir diye sorsak ilk aklınıza gelen kara lahana olacaktır. Yöresel olarak farklı adlandırılan kara lahanaya mancar, pancar, azman lahana da denilmektedir. Genellikle etli dolması yapılan bu bitkinin yemeği ve kavurması da yapılır.
Hava kirliliğine karşı korur. Kansızlığı önler. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Karaciğerin vücuda giren zehirli maddelerin etkisini gidermesinde rol alır.
Ispanak, lahana, karalahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler düşük enerjileri ve yüksek posa içerikleri ile diyabeti olan bireylerin mutlaka tüketmesi gereken bir besin grubudur.
Hem pişirilmiş hem de çiğ olarak tüketilebilen karalahana vitamin ve mineral açısından oldukça güçlü bir besindir. Alternatif tıpta özellikle kemik ağrıları ve sindirim sorunlarında kullanılır. Mutfaklarda kızartması, çorbası ve sarması yapılır. Sumakla beraber tüketildiğinde tadı daha güzel olur.
Şeker hastalarının sağlığını tehdit eden bir unsur da kandaki yüksek sodyum miktarıdır. Yemeklerin yanında turşu tüketmek istediğinizde düşük sodyumlu ve tuzsuz turşuları tercih edebilirsiniz. Turşu tüketimi tansiyon ve şeker hastaları için ölçülü olmalıdır. Günlük turşuları tüketebilirsiniz.
Lahana sebzesinin aşırı tüketimi vücudunuzda su kaybına neden olabilir. Bu şifalı besinin fazla tüketildiğinde gaz ve şişkinlik yapabilir. Ayrıca lahana sebzesinin suyunu içenler çok fazla tükettikleri zaman idrar yollarında tahrişe neden olur. Bundan dolayı belirli aralıklarla tüketmeniz gerekmektedir.
Lahananın içerisinde bulunan antioksidanlar ağrıyı önler ve şişkinliği giderir. Lahananın içerisinde bulunan mineraller eklemlerde oluşan ağrıları engellediği gibi vücudunuzda veya herhangi bir yerinizde oluşan ödemin de giderilmesine yardımcı olur.
Tok tutma ve toksinleri arındırma özellikleriyle beyaz lahana diyet listelerinde yer almalı. 100 gramında 25 kalori bulunan beyaz lahana, salata, zeytinyağlı sebze yemeği ve çorba olarak tüketilebilir. Özellikle lahana çorbası tüketimi hem sıvı atımını sağlar hem de tok tutar.
C vitamini eksikliğinde kalp, artrit ve kanser gibi önemli hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu özelliği ile C vitamini, vücuda alınan kanserojen maddeleri etkisiz hale getirir ve kansere karşı kalkan oluşturur. C vitamini en fazla taze sebze ve meyvelerde bulunur.
Karalahana, kuzenleri olan brokoli, brüksel lahanası, lahana, karnabahar, hardal, turp ve şalgam gibi glukosinolat denilen anti-inflamatuar bir bileşen içerir. Ayrıca oldukça az miktarda yağ içermesine rağmen omega3/omega6 oranı ideal düzeydedir ve bu da ayrıca bir iltihap savaşçısı etkisi sağlar.
Alabalık, somon, ton balığı, uskumru gibi yağlı balıkların etleri ve karaciğerleri D vitamini açısından zengindir. Sığır karaciğeri, peynir ve yumurta da bir miktar D vitamini içerir 1. Somon, popüler bir balık olmakla birlikte harika bir D vitamini kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri