Etanolün (etil alkol ortak alkol) insanlarda kullanımı zararsızdır ve bitlerin yok edilmesi için bir harici uygulama olarak kullanılmasında eklembacaklılara karşı toksiktir.
Malathion: Çok güçlü bir losyon olan Malathion, bazı bitleri ve bit yumurtalarını felç ederek öldürür. 6 yaş ve üzeri çocuklarda kullanımı onaylanmıştır. 7 ile 9 gün sonra bitlerin hareket ettiğini hissediyorsanız, tedaviye farklı biçimde devam etmeniz gerekebilir.
Bunu limon veya lavanta kolonyası ile yapabilirsiniz. Bu uygulama saçınıza kolonya sürüp 3 dakika bekledikten sonra bit tarağı ile tarayarak yapılır. Lavanta kokusu, şampuanı ve kremi kullanarak da bitleri kendinizden uzak tutabilirsiniz. Çünkü, bitler lavanta kokusunu sevmez ve kaçarlar.
-İlaç olarak benzil alkol benzoik ester uyuz ve bitleri tedavi etmek için kullanılır. Uyuz için tipik olarak permetrin veya malathion tercih edilir. -Benzil alkol benzoik ester losyon olarak cilde sürülür. -Benzil alkol benzoik ester, baş ve vücuttaki bit istilasını tedavi etmek için de kullanılır.
Saçlardaki bitleri temizlemek için sirke, mayonez, vazelin, zeytinyağı ve sarımsak kullanılabilir. Sirke ile saçtaki tüm bitler temizlenebilir. Özellikle de saçtaki bit temizliğinde beyaz sirke kullanılmalıdır. Aynı oranda beyaz sirke ve su bir kaba alınır.
İlgili 31 soru bulundu
Sirke konusunda beyaz sirke önerilir ancak elma sirkesi de etkili olmaktadır. 30 dakika boyunca saçınızda kalan sirkeli suyu önce havluyla alın. Ardından bit tarağı kullanarak saçlarınızın her kısmını tarayın.
Biti öldürmek için etkili yöntemler arasında doktor kontrolünde kullanılan bit şampuanları, bit losyonları ve bit tarakları bulunmaktadır. Bit şampuanları, bitleri öldürmek ve yumurtaları yok etmek amacıyla kullanılırken, bit tarakları bitleri saçtan uzaklaştırmaya yardımcı olabilir.
Birçok farklı bakteri ve virüs taşıyabilen kasık bitleri kendi kendine geçmeyeceği için uzman bir doktor tarafından incelendikten sonra tedavi edilmesi gerekir.
Var olan bitlerin yok olmasına etki ettiği gibi aynı zamanda bir bit savar olarak da faydalanabileceğimiz uçucu yağlar vardır. Yapılan araştırmalarda, biberiye, bergamot, okaliptüs, sardunya ve çay ağacı yağı gibi bazı aromaterapi yağları bitleri yok etmede etkili görülmüştür.(1).
Saç diplerinden ucuna kadar vazelin sürün. 1-2 saat beklettikten sonra saçlarınızı bit tarağı ile tarayın. Ardından şampuan ile saçlarınızı durulayın. Zeytinyağını bitlerden kurtulmak için kullanmadan önce ısıtın.
1) Vazelin
Vazelin yöntemi ile birlikte kolay ve etkili bir şekilde bit temizliği yapabilirsiniz. Bol miktarda vazelini alarak önce saç diplerinize sürün. Belirli bir müddet beklettikten sonra bit tarağı yardımı ile birlikte taramaya başlayın. Daha sonra bu şekilde 15 dakika bekleyin.
Saçta bit olmasa da bitin yumurtası olan sirkelere rastlanabilir. Ancak temas halinde sirke değil, bit bulaşıyor.
Asidik içeriğiyle limon suyu saç derisini bitlerden arındırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda bitleri sizden uzak tutar. Saç derinize taze limon suyunu sürün. 30 dakika beklettikten sonra sirkeyle ve sıcak suyla durulayın.
Erkek çocukların saçlarının kısa kesilmesi, kız çocukların saçlarının toplanması. Tırnakların zamanında kesilmesi ve temizliğinin sabunlu su ile yapılması. Bitler kolayca bulaşacağından, başkalarına ait toka, tarak, fırça, mont vb. eşyaların kullanılmaması.
Ağızları delici ve emicidir. Bitler, insanların ve memeli hayvanların derilerinde asalak olarak yaşarlar ve kan emerek beslenirler. Bit asalak bir canlı olduğu için yaşamını sürdürebilmek için her zaman bir konağa ihtiyaç duyar. Bu nedenle de insan vücudu dışında sadece 48 saat canlı kalabilir.
Ancak halen toplu yaşam yerlerindeki kişileri özellikle, okul çağı çocuğu, ailesi ve sosyal çevresinin sağlığını tehdit eden bir prob- lemdir. Saç biti nasıl yaşar? Saç biti uçamaz ve zıplayamaz. Erişkin bitlerin yaşam süresi ortalama 30 gündür.
Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, ayçiçeği yapı, tatlı badem yağı ve hint yağı saçların üzerini kaplayarak bitlerin boğularak ölmesine sağlayabilir. Yağ saça uygulanıp iki saat bekletilir daha sonra yıkanır. Sirkeler daha dirençli olduğu için tedavinin birkaç kez tekrarlanması gerekebilir.
Bitler, daha çok kış aylarında görülmektedir. Bu nedenle kış aylarında özellikle çocukların saçları bit yönünden sık sık kontrol edilmelidir. Ortak yaşam alanlarında bir kişide baş biti bulunursa diğerlerinin de kontrolü yapılmalıdır.
Bunun dışında tarak, fırça, şapka, eşarp ve yastık gibi şahsi kullanılması gereken giysi ve gereçlerin ortak kullanılmasıyla bulaşabilir. Bu yüzden okullar, yurtlar gibi toplu yaşanan ve ortak eşya kullanılan kalabalık ortamlarda bit ve yumurtaları daha kolay bulaşır.
Bunların normal tarama ile saçtan düşmesi mümkün değildir. Ölü yumurtalar ise tedavi uygulandıktan sonra tarama sırasında saçtan uzaklaştırılabilir. Uygulanan tedaviye rağmen, saçlar taranırken düşen beyazımsı renkteki oluşumlar baş derisi, kepek, ölü bit ve sirkeler olabilir. Bu tedavinin amacına ulaştığını gösterir.
2-YAĞLI ELLE BAŞA DOKUNMAK BİTLENDİRİR: Yanlış.
Tedavi sonrasında kaşıntı devam edebilir; ancak bu her zaman sorunun devam ettiği anlamına gelmez. Kaşıntının tedaviden sonraki iki haftaya kadar devam etmesi mümkün olabilir. Bit tedavisinde saçların kesilmesi bir zorunluluk değildir.
Aynı oranda olmak şartıyla beyaz sirke ve suıyu bir kaba koyup karıştırın. Oluşan karışımı tüm saça ve saç derilerine sürüp 1-2 saat bekletin. Daha sonra ince aralıklı bit tarağı ile saçlarınızı tarayıp ölü bitleri saçınızdan uzaklaştırın. Son olarak saçınızı şampuanlayıp yıkayın ve durulayın.
Saç derisinde kaşıntı ve tahrişe neden olan bu canlılardan kurtulmak için sıklıkla tercih edilen tedavi yöntemi bit şampuanıdır. Saç biti şampuanı, bu canlının baş bölgesinde yaşayan çeşidine özel olarak üretilir. Kafa derisi ile saç üzerinde bulunan bu bitler, şampuanlar ile etkili bir şekilde temizlenir.
Özellikle yakın temas sonucunda bulaşan parazitlerden biri olan bitler saç derisine yerleşerek ürer. Bu parazitlerle mücadele ederken genellikle ilaçlar kullanılır. Ama gelişen teknolojilerle birlikte kullanımı kolay tokalar da üretilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri