Çünkü çamaşır suyundaki sodyum hipoklorit ve tuz ruhundaki hidroklorik asit birleşince klor gazı ortaya çıkıyor. İki maddenin karışması; nefes darlığı, astım benzeri hışıltılı solunum, gözlerde yanma bulgularıyla ortaya çıkan solunumsal zehirlenmeye yol açıyor.
Çamaşır suyunu yoğun kullanmak ve bilhassa tuz ruhu ile karıştırmak akciğer sağlığınıza zarar verebilir. Yoğun çamaşır suyu kullanımı astım ataklarını da tetiklemektedir. Evde temizlik yaparken farklı deterjanlar ve temizlik ürünlerini birbirine karıştırmamalı, mümkünse maske ile temizlik yapılmalıdır.
Kloroform ve nitrojen triklorür gibi çamaşır suyundan çıkan dumanlar da DNA hasarına, kansere, astıma ve bir dizi başka hastalığa neden olabilir (15). Klor bazlı ağartıcı ve çamaşır suyu solunum ve mide-bağırsak yollarında tahrişe neden olabilir.
Çamaşır suyu, dezenfektan gibi maddeler sadece alt solunum yollarında değil, üst solunum yollarını da etkileyebilir. Bu tip bulgulara da yol açabilir.
Temizlik Ürünlerini Dikkatli Kullanın: Parfüm, ev temizlik ürünleri (çamaşır suyu gibi) boğazı tahriş ederek, öksürüğe neden olabilir. Ayrıca alerjik bünyelerde ödem, bronkospazm geliştirme riski çok yüksektir.
İlgili 31 soru bulundu
Asit – baz (çamaşır suyu , tuz ruhu gibi) zehirlenmelerinde kesinlikle kusturulmaz yine bol su verilir. 2 saatten daha uzun süre geçmişse kusturulmaz, bol su ve zeytinyağı verilir. Bilinci yerinde değil ise kusturulmaz.
Çamaşır suyu ile tuz ruhunun birlikte kullanımı buna en iyi örnektir. Göz yanması, cilt kaşıntısı, kızarıklık, bulantı, kusma, solunum sıkıntısı, baş dönmesi, ishal ve göğüs ağrısı en sık görülen belirtiler arasındadır.
Evlerde kullanılan çamaşır suyu temel madde olarak %3-%10 klora eşdeğer miktarda sodyum hipoklorid içerir bunun yanında stabilizör olarak %1 oranında sodyum hidroksid içermektedir. Klor çok toksik bir gazdır ve çok kısa sürede maruziyeti bile göz, burun ve boğaz irritasyonuna neden olur.
Çamaşır suyu ağız, mide ve boğazda iltihap yapabilir. Mukoz tabakasını bozar ve gözleri tahriş ederek solunum yollarında hastalıklara sebebiyet verebilir.
Eve Sinen Çamaşır Suyu Kokusu Nasıl Çıkar? İçlerine karanfil, lavanta veya sabun koyduğunuz keseleri evin belirli bölgelerine yerleştirin. Lavanta yağı, nane yağı, çay ağacı yağı, okaliptüs yağı gibi kokulu yağlardan herhangi birini pamuklara damlatın ve bu pamukları evin belirli noktalarına yerleştirin.
Çamaşır suyunun zararları; Ağız, mide ve boğazda iltihap yapabilir; Gözlerimizdeki mukoz tabakasını bozabilir ve solunum yolları hastalıklarına neden olabilir; Kapalı yerlerde kullanıldığı taktirde solunum yollarına zarar verebilir.
Temizlik işlerinde kullanılan malzemeler, farklı kimyasal maddeler içerirler, bu maddelere sık ve yoğun maruziyet solunum yollarında önemli hasarlara yol açabilir. Özellikle astım, kronik bronşit, KOAH gibi hastalıkları olan kişilerde daha ciddi solunum problemleri yaşanabilir.
Temizlikten sonra evinizde çamaşır suyu kokusu kaldıysa 2 şekilde bunu yok edebilirsiniz. Bunlardan ilki bir tencereye bir miktar su koyarak içerisine 4-5 kaşık elma sirkesi koyarak kaynatın. Kaynamaya başlayınca buhar çıkarak koku dağılacaktır. Diğer bir yöntem ise sirke kokusu sevmeyenlere.
Akciğeri Temizleyen Bitkiler ve Yiyecekler
Şu besinleri doktor onayı ile tüketebilirsiniz: Her sabah bir bardak oda ısısında limonlu su için ve gün boyu bol bol su tüketin. C vitamini takviyesi sağlayan portakal, greyfurt, kivi, biber, domates, çilek, brokoli ve maydanoz gibi besinleri tüketmeye özen gösterin.
Çamaşır suyu ya da benzeri bir kimyasal zehirlenmesi kendisini hemen belli eder. Gözde yanmalar, ciltte kaşınmalar ve kızarıklıklar, kusma, bulantı, ishal, göğüste oluşan ağırlık hissi, solunum sıkıntısı, baş dönmesi gibi belirtiler oluşur. Bulantı ve kusma, zehirlenmelerin önemli belirtileri arasındadır.
Çamaşır suyunun (sulandırılmış olsa da) doğrudan cilt teması ya da ağızdan alımı kimyasal yanıklara yol açmaktadır. İyi havalandırılmamış ortamlarda çamaşır suyunun solunması alerjik bulguları artırabilir, astımı tetikleyebilir, tekrarlayan bronşite sebep olabilir.
Yüzeyleri temizlemek için kullanılan çamaşır suyu, zararlı mikroorganizmalara karşı etkili olan sodyum bileşikleri içerir. Tüm sodyum bileşiklerinin metabolizmaya zararlı etkisi vardır. Sodyum solüsyonu içeren tüm ağartıcılar cilt problemlerinin yanı sıra birçok solunum ve mide-bağırsak problemine neden olur.
Temizlik yaparken çamaşır suyu kullanılan yeri hemen yıkamak: Uygulanan yüzeyde çamaşır suyunun en az 10 dakika etki etmesini beklemek gerekmektedir. Çamaşır suyu tüketirken evi havalandırmamak: Virüslerin ölmesi için çamaşır suyu 10 dakika bekletilmelidir.
Deterjan kokuları ile hapşırma, burun akıntısı, genizde yanma, öksürük, nefes darlığı gibi yakınmalar tetiklenebilir.
Alerjik olduğunuz bir madde ile karşılaştığınız zaman immun sistem onu tehlikeli görerek histamin adı verilen kimyasal ajanı salıyor. Bu histamin deride döküntü, baş ağrısı, hapşırma, burun akıntısı, deride şişme, bulantı ve diareye neden oluyor.
Çamaşır deterjanında bulunan en zararlı kimyasallardan biri “1,4-Dioksan”dır.
Çamaşır suyundan zehirlenme gibi hem kimyasal zehirlenmeye hem de solunum yoluyla zehirlenmeye sebep olabilecek durumlarda ise zararlı maddeye maruz kaldıktan hemen sonra (yaklaşık olarak 30-60 dakika gibi kısa bir sürede) belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
Solunum kaynaklı zehirlenmelerin en yaygın belirtileri, baş dönmesi, halsizlik, mide bulantısı, kusma, göğüste ağrı şeklinde görülür. Bu durumlar beyinde, kalpte ve akciğerde ciddi zararlar verebilir. Temizlik amacıyla çamaşır suyu ve tuz ruhunun karıştırılması solunum zehirlenmeleri arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri