Unutma ki siyah kablo artı, beyyaz kablo eksi, yeşil ise topraklama içindir. Topraklama için yeşil yerine bakır bir kablo da görebilirsin.
Akü kablosu nasıl bağlanır sorusu burada da gündeme gelmektedir. Takviye kablosu bağlarken de dikkat etmek gerekmektedir. Kablolardan kırmızı olanı artıya, siyah olanı eksiye bağlamanız gerekmektedir.
İki telli negatif topraklanmış bir DC devre sistemi için renk kodları aşağıdaki gibidir: Pozitif: Kahverengi. Negatif: Mavi. Topraklama ya da koruyucu iletken: Yeşil ya da sarı
Elektrik panolarında genelde güç kabloları (380v-220v) siyah renktedir. Kumanda kabloları renkleri ise, 24V için, Artı (+): kahve. Nötr(-) eksi: mavi.
Yani elektriğin geçtiği artı yüklemede kullanılan renklerdir. Ayrıca üç fazlı AC kablolarda da bu renklerin her biri bir fazı da temsil edebilmektedir. Mavi: Genellikle nötrü temsil etmektedir. Nötr de elektriğin negatif yükünü oluşturan kısımdır.
İlgili 16 soru bulundu
İndüklenme sonucu akım oluşturan üç grup bobinin çıkışlarının her biri olan faz, üretimi sırasında pozitif alternansta bulunduğu sırada değeri pozitif olduğundan akım, fazdan nötre -yüksüz uç- , negatif alternansta bulunduğunda değeri negatif olacağından nötrden faza akar.
Nötr ve faz kablolarının birbirlerinden ayırt edilmesi renkler sayesinde oldukça kolaydır. Nötr kablolar mavi renge sahiptir ve negatif yükleme yapmakta kullanılırlar.
Unutma ki siyah kablo artı, beyyaz kablo eksi, yeşil ise topraklama içindir.
Nötr ya da negatif olarak geçmektedir. Kırmızı: Genel olarak 220 volt içinde görülmektedir. Faz iletkenliği için kırmızı renk kullanılmaktadır.
Doğru akım (DC) devrelerinde, pozitif kutup genellikle kırmızı (ya da "+") işaretlenir ve negatif kutup genelde siyah (ya da "-") işaretlenir. Fakat başka renk düzenleri de otomotiv ve telekomünikasyon sistemlerinde kullanılabilmektedir.
Topraklama kablosu hangi renk olmalıdır sorusunun cevabı sarı- yeşil çizgilidir. Topraklama kablolarının rengi dünyanın her yerinde aynı yani standarttır. Topraklama kablosu neden sarı yeşil sorusunun cevabı dünyanın her yerinde aynı olarak herkesin anlayabilmesi içindir.
Elektrik Kablo Renklerinin Anlamları
Gri, Siyah veya Kahverengi: Faz için kullanılan kablo renkleridir. Yani elektriğin geçtiği artı yüklemede kullanılan renklerdir. Ayrıca üç fazlı AC kablolarda da bu renklerin her biri bir fazı da temsil edebilmektedir. Mavi: Genellikle nötrü temsil etmektedir.
Duyların kablo bağlantılarında faz yani kahverengi kablo duyun alt kontağına bağlanmalıdır. Mavi renkli kablo duyun yan kontağına bağlanmalıdır. Kabloların duy kontaklarından çıkmaması için kablo uçlarının lehim için batırılmış olması tavsiye edilir.
ANA RENKLER :
KIRMIZI-SARI-MAVİ, Resim dilinde bu üç renge ANA RENKLER denir ve diğer tüm renkler bu renklerin birbiriyle karıştırılmasıyla oluştururlur. Örneğin, Kırmızı ile sarının karışımı turuncu, mavi ile sarının karışımı yeşil, kırmızı ile mavinin karışımı mor rengi oluşturur.
Yeni akünün bağlantısı yapılırken, önce artı (+) kutup başı sonra eksi (-) kutup başı bağlanır ve dikkatlice sıkılır.Bağlama sırasında, kutup başı ile bağlama elemanı arasında boşluk kalmamasına dikkat edilmelidir. Sıkma esnasında akü kutup başlarına zarar vermemeye dikkat edilmelidir.
Aküden aküye takviye esnasında şu hususlara dikkat edilmelidir: Öncelikle araç kaputu açılıp akülerin artı (+) ve eksi (-) kutupları tespit edilir. Kırmızı renkli olan artı kutup kablosu, her iki araçtaki akülerin artı kutuplarına bağlanır.
Topraklama kablosu, elektrik işleri ile uğraşan herkesin bildiği sarı yeşil çizgili renkli olan kablodur. Bu dünyanın her yerinde aynıdır ve tüm sistemlerde aynı renkler kullanılmaktadır. Üç kablodan siyah ya da kahverengi olanı faz, mavi olanı ise nötr temsil etmektedir.
Kırmızı Renkli Kablo: Bu kablo teybin elektrik aldığı kablodur. (+) pozitif uç bağlanmalıdır. Eğer teybinizin kontakla beraber çalışmasını istiyorsanız, kontak elektriğine bağlanır.
Turuncu kablo fiber optik kablodur muhtemelen. Ama fiber bağlantı saha dolabına kadar gelir sonra bakır kablolar ile ankastrelere dağıtılır. Fiberi sadece ana cadde üzerindekilere ve yeni yapılmış binalara veriyorlar. Turuncu kablonun kalınlığı eğer az ise fiber kalın ise elektrik.
Artı eksi işaretinin yapılması için alt + 241 kombinasyonunun kullanılması gerekmektedir. Klavyede boşluk tuşunun sol tarafındaki alt tuşuna basılı tutulurken diğer yandan sırası ile 2-4-1 tuşlarına basılması gerekmektedir. Bunun dışında aynı simgeyi alt + 0177 tuşları ile de yapmak mümkündür.
Siyah ve kahverengi renkleri tek fazlıdır ve elektriği kullanılan ortamlardaki priz, anahtar gibi yerlere yaymak için kullanılır. Mavi kablo nötr iletkendir, siyah ve kahverengi kablolarla yayılan elektrikteki negatif veya nötr yükler için kullanılır. AC beslemeli kabloların en çok kullanılanı sarı ve yeşil renklerdir.
Bu kablolardan hangisi +,- kutup ayrıca sokette neresi +,- kutup olduğunu söyleyebilir misiniz? Bu tür kablolarda genellikle kırmızı +, siyah - oluyor.
Faz ve nötr hatlar genellikle gri renkte olur. Topraklı prizi elinize aldığınız zaman yukarıdaki gibi 3 tane vida karşınıza gelecektir. Kırmızılar faz ve nötr kablolar için, ortadaki yeşil ile gösterilen ise topraklama hattı içindir.
Kablo Kesitleri Hangi Parametrelere Göre Seçilir? Kablo kesiti hesaplanması üç ana parametreye bağlıdır: Akım taşıma kapasitesi, kısa devre akımı ve gerilim düşümü. Bu üç parametre doğru kablo kesitini hesaplamada ve uygun kablo seçimini yapmaya yardımcı olur.
Peki, topraklama kablosu nereye bağlanır? Toprağa yerleştirilen topraklama levhalarının üst bölümdeki uç kısımlarına delik açılır. Binadan gelen topraklama kablosu doğrudan bakır levha veya bakır elektrot gövdesine bağlanır. Böylece vidalar ile sıkıştırılarak iletkenlik artırılmaya çalışılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri