Aşırı Alkol tüketimi Vücut besinlerle aldığı B vitaminlerini ilgili hücrelere dağıtamadan idrar ile kaybeder. B vitamini faydalarından yararlanmak için gerekli zamanı bulamaz. Bu nedenle Aşırı alkol tüketimi B vitamini eksikliği için önemli bir nedendir.
Genç Yaşlarda Uzun Süreli Alkol Kullanımı B1 Vitamine Eksikliğine Bağlı Hafıza Problemlerine Neden Oluyor! - Hisar Hospital Intercontinental. Sürekli ve yüksek miktarlarda alkol kullanımı tüm organların yanı sıra yönetici organımız olan beyine de ciddi zararlar veriyor…
Alkolizm: Alkol ince bağırsakta tiamin emilimini engellemektedir. Bu nedenle alkol tüketimi B1 vitamini eksikliği için risk faktörüdür.
Alkol kullanımı ile folat, B12, VitA ve Ca alımını engellenmekte, sonuçta obezite teşvik edilmektedir. Alkol, lipit metabolizmasında kötü kolesterol olarak bilinen LDL oranını artırır.
Özellikle alkol tüketiminden sonra kaybedilen B vitaminlerini aksatmadan yerine koymak gerekiyor. Kansere karşı adeta koruyucu meleklerimiz gibi görev yapan vitaminlerin en önemlileri arasında yer alan B vitaminleri, vücutta adeta birer savunma silahı gibi çalışıyorlar.
İlgili 41 soru bulundu
DODEX'in alkol ile eş zamanlı kullanımı B12 vitamininin emilimini azaltacağı için önerilmez. Hamilelik İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Aşırı miktarda iki haftadan uzun süre alkol alımı sindirim sisteminden B12 vitamini emilimini azaltabilir.
Süt ve Süt Ürünleri
Süt, peynir, yoğurt ve kefir B12 vitamininin bol miktarda bulunduğu besinlerdir. Protein bakımından da zengin olan bu besinler, günlük B12 vitamin alımında büyük destektir. Araştırmalar vücudun süt ve süt ürünlerindeki B12 vitaminini, et ve yumurtadaki B12 vitaminine göre daha iyi emdiğini söylüyor.
B12 eksikliği kansızlığa neden olabilir. Pernisiyöz anemi olarak tanımlanan kansızlığa bağlı olarak çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma ve halsizlik, konsantrasyon bozuklukları ve göz kararması gelişebilir.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Gıdaların enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olur. Cilt, saç, kas sağlığı, beyin fonksiyonları için gereklidir. Eksikliğinde ayakta yanma hissi, kol ve bacaklarda güçsüzlük, kalp atış hızlanması, ödem, bulantı, yorgunluk ve sindirim sistemi problemleri ortaya çıkabilir.
Çok fazla alkol almak başlangıçta karaciğerde yağ birikimine neden olabiliyor. Çok miktarda içilmeye devam edildiğinde karaciğer iltihaplanabilir, bu da karaciğer yetmezliğine ve ölümle sonuçlanabilecek alkolik hepatite neden olabilir. Karaciğer kanser ve siroz riskini de artırabiliyor.
Vitamin B5 eksikliği belirtileri:
Asabi ruh hali ve huzursuzluk. Rahatsız uyku. Mide bulantısı, kusma ve mide krampları Ellerde ve ayaklarda karıncalanma ya da yanma hissi.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Anemi: Fazla alkol tüketimi, oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin mevcut sayısını azaltır. Bunun sonucunda, halk arasında kansızlık olarak bilinen anemi gelişir.
İşte Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi (OHSU) tarafından yapılan yeni araştırmaya göre kararında alkol almak, bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı savaşta önemli rol oynayabiliyor.
Yapılan bazı araştırmalara göre B12 eksikliği riski, yaş ilerledikçe artar. Bunun nedeni atrofik gastrit ve pernisiyöz anemi gibi otoimmün hastalıklardır. Bu iki hastalık, B12 vitamininin emiliminin azalmasına neden olur. B12 eksikliği ile ilişkilendirilen diğer bir sağlık sorunu ise helikobakter pilori enfeksiyonudur.
Vücudun B12 vitamini ihtiyacı günlük 2-3 mcg'dir. Hamilelerde ve emzirenlerde günlük B12 vitamini ihtiyacı miktarı daha fazladır. B12 vitamininin miktarı testlerde 200 pg/mL ile 800 pg/mL arasında olması beklenmektedir. 200 pg/mL altındaki B12 vitamini düşük kabul edilmektedir.
B12 eksikliği kansızlığa neden olabiliyorken, D vitamini eksikliği de yorgunluk ve sürekli hâlsizlik hissi yapabiliyor. Beden ve ruh sağlığının korunması adına vitaminlerin doğru şekilde ve uygun miktarda alınması önem teşkil ediyor.
Bu nedenle “B12 eksikliği ne yemeli?” sorusunun yanıtı süt, süt ürünleri, deniz ürünleri, yumurta, kümes hayvanları ve ettir. “B12 eksikliği olanlar ne yememeli?” sorusu da sıklıkla dile getirilir. Bu eksikliği yaşayan kişilerin vitaminin emilimini engelleyen içeriklerden uzak durması gerekir.
Diyetle günlük alınması gereken B12 miktarının; 1 yaşına kadar olan bebeklerde 0,5 mcg; 1-13 yaş arası için 1-2 mcg; 14 yaşından büyük kişilerde 2,4 mcg olması tavsiye edilmiştir.
Bunların yanı sıra B12 vitamini eksikliğine iyi gelen kuruyemişler de bulunmaktadır. Örneğin; badem, ceviz, fındık gibi birçok kuruyemişte B12 vitaminleri bulunmaktadır. Hayvan Karaciğeri ve Böbrekler: Ogan etleri B12 vitamini bakımından oldukça zengindir.
B12 vitamini hipertansiyona yol açabilir. Psikolojik olarak olumsuz etkilere yol açabilir. Stres, zihin bulanıklığı ve panik atakla birlikte depresyona kadar giden süreçlere sebebiyet verebilir. B12 vitamini fazlalığı çoklu organ hastalığı olan kişiler için tehlikeli bir duruma yol açabilir.
Dehidrasyonu önlemek için bol sıvı al. Bunun en iyi yolu sık aralıklarla az miktarda sıvı tüketmektir. Su, meyve suyu, çorba ve bitki çaylarından bu konuda yardım alabilirsin.
Vejeteryansanız; sürekli farklı diyet programları uyguluyorsanız; stres altındaysanız; kronik halsizlik, sindirim sistemi, konsantrasyon, unutkanlık, uykusuzluk problemleri çekiyorsanız; saçlarınız dökülüyorsa; çok fazla çay kahve tüketiyor, sigara ve alkol kullanıyorsanız; mutlaka B12 vitamini içeren besinler ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri