Çiğ köftenin bilindik en önemli faydaları arasında kolesterolü düşürdüğüdür. Özellikle etsiz çiğ köfte bolca e ve c vitamini içermektedir. Böylece kişide yer alan kötü kolesterolü düşürür. Kolesterole neden olan damar tıkanıklığını önleyen çiğ köfte oldukça faydalı bir besin kaynağıdır.
Baharatlar ve isot barındırması nedeniyle çiğ köfte; kan, kolesterol seviyelerini dengeleyebilir ve metabolizmayı hızlandırabilir. İçeriğindeki bulgurla yüksek derecede B vitamini kaynağı. Aynı zamanda ekmek ve ekmek grubu besinler yerine tercih edilebilir.
Çiğköfte içerisindeki kırmızıbiberin renk maddesi "likopen" bağırsak, rahim ve prostat kanserinden korur. Likopen domatesin de renk maddesidir. Kırmızıbiberdeki, "capsaisin" ise prostat tümörlerini yok eder. Kırmızıbiberdeki "A vitamininin ön maddesi olup (Pro vitamin A) bağışıklık sistemini güçlendirir.
Çiğ köftenin içindeki tuz, yağ, salça ve baharatlar ölçülü miktarda kullanılmışsa kilo alımına bir etkisi olmaz. Ancak kalorisi yüksek malzemelerle hazırlanan çiğ köfte porsiyon fazla olacak şekilde veya düzenli olarak tüketilirse kilo almaya yol açabilir.
Mideyi uyaran kapsaisin maddesi, bağırsaklara da hareketlilik katmaktadır. Yemeklerde kullanılan acı biber yemekler sindirildikten sonra ishal oluşturabilir. Acılı yemekler, çiğ köfte, acılı turşular tüketildikten sonra ishal olma nedeni de bu şekilde açıklanabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Günlük A vitamini ihtiyacınızın yüzde 2.2'sini bir porsiyon çiğ köfte ile karşılayabilirsiniz. İçerisinde bulunan C vitamini ise 8.3 mg'dir. Günlük C vitamini ihtiyacınızın yaklaşık olarak yüzde 13.9'unu çiğ köfteden karşılamanız mümkün olmaktadır. İçerisinde bulunan potasyum oranı ise 240.5 MG olmaktadır.
Çiğ köfteler genellikle diyetlerde doyurucu bir tercih olarak tüketiliyor. İçerisinde bulunan pul biber ve isot kullanımı nedeniyle metabolizma hızlandırıcı bir etkiye sahiptir. Kişinin kilo vermesine yardımcı olur. Çiğ köftelerin içerisinde kullanılan bulgur da dengeli tüketildiği taktirde sağlık için daha yararlıdır.
ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa'da iftarını çiğ köfteyle açan vatandaşlardan bazıları hastanelik olurken, çiğ köftenin aç karnına tüketilmesinin mide kanaması ve sindirim sistemi bozukluğu gibi rahatsızlıklara neden olabileceği belirtildi.
Akciğerleri temizler ve balgam söktürür. Eklem iltihaplanması, diş ve boğaz ağrıları, romatizma, sindirim sistemi bozuklukları, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda faydalıdır.
Çiğ köftenin raf ömrü standart olarak 2 gündür. Sağlıklı olanı ise günlük tüketilmesidir. Süre uzadıkça köfte bayatlar. Buzdolabında korunması köftenin raf ömrünü uzatmaz.
Ara öğünlerde tüketilen 2-3 adet çiğ köfte, iyi bir tercih olabilir. Yapımında kullanılan bulgurun lif içeriği yüksek olması sebebiyle kan şekerini dengeler ve sindirim sisteminin çalışmasına katkı sağlar. Limon, acı ve baharatların metabolizma üzerindeki olumlu etkilerinden de faydalanılabilir.
çiğ Köftenin Zararları
Ardından, tansiyon ve kalp hastalığınız var ise; kesinlikle daha fazla acı içeren çiğ köfteleri tüketmeyin. Mide rahatsızlıkları yaşıyorsanız, bulgurun midenizi yoracağı aşikardır. Bulgur mideyi yorar ve daha çok ağrıtır. Bu sebeple tüketmemenizi öneririz.
Özellikle bazılarının lezzet katması için çiğ köftenin içine koydukları Çin tuzu, insan sağlığına hem zararlı hem de bağımlılık yapan bir katkı maddesi. Pek çok hastalığa zemin hazırlıyor. O nedenle çiğ köfte satın alırken güvenilir markaları ve emin olduğunuz yerleri tercih edin” diyor.
Şanlıurfa yöresine ait çiğ köfte et ile yoğurulurken, Adıyaman yöresine ait çiğ köfte etsiz bir şekilde yoğurulmaktadır. Şanlıurfa Çiğ Köftesi 2008 yılında tescil edilirken, Adıyaman Çiğ Köftesi 2018 yılında tescil edilmiştir.
Bulgur, biber ve tuz katarak, ezdiği et ile bunları iyice yoğurur. Çiğ köftenin ilk kez bu avcı ve ailesi tarafından yapıldığı rivayet edilir. Hz. İbrahim'in ateşe atıldığı yaklaşık 4 bin yıl önce ortaya çıkan çiğ köfte, bir yemek çeşidi olarak o günden günümüze kadar gelir.
Bölgede çokça tüketilen çiğ köftede kullanılan etin vücutta parazitlere neden olabildiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Koruk, bundan ötürü bölgedeki çocuklara bakıldığında yeterince gelişemediğini, kansızlık ve bağırsak parazitlerine sık rastlanılabildiğini söyledi.
Bir çiğ köfte kaç kalori diye düşünenler tanesinin ortalama 30 g ve 54 kcal olduğunu düşünebilirler. 100 gr çiğ köfte kaç kalori sorusunun cevabı 180 kcal olarak verilebilir. Bu durumda 200 g çiğ köfte kaç kalori sorusu da 360 kcal olarak cevaplanır.
Kolestrolü düşürür: Etsiz çiğ köfte içinde yer alan isot ve pul biber, yüksek derecede E ve C vitamini içerir. Hatta bu C vitamini oranı portakaldan 3 kat daha fazladır. Çiğ köftenin düzenli tüketimi sonucu vücudunuz E ve C vitamini depolamış olur. Böylelikle yüksek kolesterolün düşmesi sağlanır.
İçerisinde bulundurduğu yüksek miktarlı A, C, E vitamini, soğan ve sarımsak sayesinde vücuda sunmuş olduğu lezzetin yanında doğal bir antibiyotik vererek bağışıklığı güçlendirir. Tabii çiğköfte faydaları olarak sıraladığımız bu bilgileri en çok etkileyen ise çiğ köftenin raf ömrüdür.
Üstün kaliteli bulgur; isot ve salça, değişik yörelerden özenle seçilmiş onlarca çeşit baharatla harmanlanıyor. Ardından ceviz, badem ve fındık eklenerek geleneksel kıvamına ve lezzetine ulaşana kadar teknolojik makinalarda yoğruluyor. Ve adıyla da tadıyla da efsane olan Komagene'nin o muhteşem lezzeti ortaya çıkıyor.
Çiğ köfte, içindeki baharat ve yağ oranı makul seviyede tutulduğu müddetçe kilo alınımına yol açmaz. Normal standartlarda hazırlanıp tüketilen bir porsiyon çiğ köfte yaklaşık olarak 400 kalori içerir. Bu oldukça yüksek bir değerdir, bu nedenle sınırlı sayıda çiğ köfte tüketmeye çalışılmalıdır.
Sizin de bildiğiniz gibi çiğ köfteyi diyet uygulayanlar, spor yapanlar, çocuklar rahatça tüketebiliyor. Çünkü sağlıklı, çünkü faydalı ve hijyenik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri