Alkol sonrası mide bulantısına en iyi gelen şeylerden birisi soda ve ayran karışımıdır. Soda ve ayran karışımı mide bulantısını azaltabileceği gibi alkolün etkileri arasında yer alan baş ağrısı, sersemlik ve baş dönmesi gibi problemlerin de ortadan kalkmasında etkili olmaktadır.
Alkol, vücuttaki potasyumun atılmasına neden olur ve bu durumda potasyum eksikliği görülebilir. Ertesi gün halsizlik ve ağrı olarak kendini gösterir. Bir adet muz yiyerek kaybedilen potasyumu vücudunuza geri kazandırabilirsiniz.
Çikolata ve kafein: Son araştırmalar, alkol sonrası kakao oranı yüksek çikolataların yenmesinin damarları rahatlatarak, vücudun daha çabuk toparlanmasını sağladığını gösteriyor. Baharatlar: Sindirime yardımcı olan rezene, ıhlamur ve adaçayı içebilirsiniz.
Soda ve ayran hem mide bulantınızı geçirecek, hem de iyon dengenizi düzenleyecektir. 2- Sedergine (veya Alka Seltzer): Suda eritilerek içilen Sedergine veya Alka Seltzer, 25-20 dakika içerisinde kendinize gelmenizi ve alkolün yaratmış olduğu yıkıcı etkileri ortadan kaldırmasıyla bilinir.
Kimi besinlerde antiasitler bolca bulunur; muz, kök sebzeler (kereviz, enginar, yer elması), yulaf ezmesi, limon, zencefil, maydanoz, papatya ve rezene çayları midenin rahatlamasına yardımcı olur. Antasitler sayesinde mide asidinde azalma meydana geldiği için mide bulantısı sorunu da azalır.
İlgili 21 soru bulundu
Oluşan mide bulantısının nedeni alınan alkolün vücut dengesini bozmasıdır. Alkol sonrası kusmayı önlemek ne mümkündür, ne de yararlı.
Kusmadan sonra yapılan bazı büyük hatalar bulunuyor. Özellikle kusma sırasında kaybedilen suların geri alınması için birçok insan su içebiliyor. Fakat bu yanlış bir bilgidir. Boşalan mideden sonra üzerine su içmek, midenin rahatsızlanmasına ve tekrar midenin bulanmasına neden olacaktır.
Alkolun vücuttan atılması alkol oranına göre 48 ila 72 saat arasında değişir. Alınan alkol mideden başlayarak barsak ve sinirim sistemimizce hızla emilir ve vücut sıvısına geçer.
Bilinenin aksine soğuk duş, acı kahve ya da temiz hava almak bu süreci hiç etkilemiyor.
Eğer bilinci açıksa kusmasına yardımcı olunmalıdır, bu sayede midede henüz emilim sağlanmamış alkol vücuttan atılır.
Kötü koku ve baş dönmesi kustuktan sonra görülebilir. Bu durumdan kurtulmak için muz, zencefil çayı, karanfil tüketilebilirsiniz. Midenizin kısa sürede yatıştığını fark edeceksiniz. ŞİDDETLİ MİDE AĞRISINA NE İYİ GELİR?
Alkol alırken bol meyve tüketmek özellikle B2-B12-B1-B6 vitaminlerini içeren meyveler mesela limon suyu,havuç veya salatalık dilimleri ve yada taze soyulmuş meyveler ile tüketmek alkol alımı sebebi ile meydana gelecek olan tahribatları azaltacaktır.
Nanenin ağrı giderici özelliğinden faydalanmak için naneyi salatalarınıza bolca doğrayabilir, bitki çaylarınıza katabilirsiniz. Alkol sonrası mide bulantısı yaşıyorsanız zencefil çok iyi gelecektir. Ekmek-peynir ikilisi: Hassas mideler, alkol sonrasında sürekli peynir ekmek gibi mideyi bastıracak besinler arayabilir.
Tam tersine su içmek alkolün etkisini azaltır. Su içerek alkolün yol açtığı su kaybını azaltmış olursunuz. Ayrıca su içmek midenizi dolduracağından daha az alkol almanızı sağlar. Enerji içekleri ve kolada bulunan kafein sizi enerjik yapacağından ne zaman sınıra geldiğinizin farkına varamayabilirsiniz.
Alkol, mide mukozasını tahriş ederek mide asidi üretimini artırır ve midenin boşalmasını geciktirir. Bu faktörler karın ağrısı, bulantı ve kusmaya neden olabilir.
Özellikle fazla alkol tüketen kişilerde bulantının yanı sıra kusma gibi belirtilerde görülmektedir. Alkolden zehirlenen kişilerde en yaygın görülen belirtilerden birisi de çift görme, görme yetisinde azalma ve körlüktür. Alkolden zehirlenme belirtileri arasında baş ağrısı da yer almaktadır.
Alkolün pek azı metabolize edilmeden idrar, ter ve solunum havası ile vücuttan atılır. Yüzde 90-98'i, büyük ölçüde karaciğerde olmak üzere, asetaldehid üzerinden asetata metabolize edilir.
Alkolun vücuttan atılması alkol oranına göre 48 ila 72 saat arasında değişir. Alınan alkol mideden başlayarak barsak ve sinirim sistemimizce hızla emilir ve vücut sıvısına geçer.
Mesela üç büyük bira tüketimi gerçekleştirdikten sonra alkol kandan yaklaşık 5 veya 6 saat sonra atılır. Bu durumda küçük bir akının etkisi ise 8 ya da 9 saat kadar sürmektedir. Bu süre zarfı tamamlandıktan sonra ise alkolün etkisi tamamen yok olur.
Bazı vakitlerde banyoya girilmesi adab açısından uygun görülmemiştir. Çünkü bu vakitler şeytanların dağılma vaktidir. Ama bu vakitlerde banyo yapmak günah değildir, ihtiyaç olduğunda banyo yapılmalıdır. Mümkünse başka vakitler tecih edilmelidir.
Kafein ve alkolün her ikisi de diüretik olduğundan, kombine kullanım dehidrasyon riskini artırır. Bir uyarıcı (kafein) ve depresan (alkol) karışımı sinir sistemine çelişkili mesajlar gönderir ve kalp atış hızının ve çarpıntıların artmasına neden olabilir.
Uzmanlar tarafından 300-500 promil alkol, yoğun bakım, 500'den sonrası ise ölüm eşiği olarak kabul ediliyor. Kandaki alkol miktarı arttıkça bilinç zayıflıyor, refleksler yavaşlıyor, konuşma peltekleşiyor, hareketler denetimden çıkıyor, uykuya eğilim başlıyor ve koma ortaya çıkıyor.
Akşam yemeğinde bir büyük şarap içen kişinin ertesi sabah kanında alkol bulunabilir. ADH3 aleli taşıyanlarda alkol klirensi belirgin olarak diğer alelleri taşıyanlardan yavaştır. Alkolün pek azı metabolize edilmeden idrar, ter ve solunum havası ile dışarı atılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri